Semesteret i Nederland ble det perfekte tilskuddet til PR-studiet

Kan det friste med en kreativ hverdag, anerkjent medieutdanning, topp moderne utstyr og kanskje et halvår på utveksling? 

Tre studenter på fest

fv. Mia Nonås (24), Sigurd Sæthereng (22) og Hedda Mellgren Hunstad (23) under fadderuken for internasjonale studenter ved Hanzehogeschool i Groningen, Nederland. Foto: Privat

Tekst: Vilde Moltudal Igland

- Oppdatert

Del på:

Kan det friste med en kreativ hverdag, anerkjent medieutdanning, topp moderne utstyr og kanskje et halvår på utveksling? 

Møt PR-studentene Mia, Sigurd og Hedda som har kombinert studier i studiebygda Volda med utveksling i studentbyen Groningen, og fått opplevelser de sent vil glemme.

En av grunnene til at jeg valgte PR i Volda, var nettopp de gode utvekslingsmulighetene

Mia Nonås

Tredjeårsstudentene ved PR, kommunikasjon og media, oppsummerer halvåret ved Hanzehogeschool som veldig lærerikt og morsomt, både faglig og sosialt. De tre kommer fra henholdsvis Stjørdal, Harestua og Stavanger, og det var både de gode utviklingsmulighetene, kvaliteten på studiene og en brei mediefaglig utdanning som gjorde at de endte opp som PR-studenter i Volda.

Fordypet seg i filmproduksjon

Til vanlig har Mia, Sigurd og Hedda mest kommunikasjonsfaglige emner på studieplanen, men under utvekslingen fikk de utdype seg innen filmproduksjon. Slik fikk de påfyll av kompetanse som de kanskje ikke ville fått ellers, men som absolutt er arbeidsrelevant.

Hedda og Sigurd
F.v. Hedda og Sigurd under feiring av 17. mai i Groningen, Nederland. Foto: Privat

Jeg lærte veldig mye, fordi dette var noe jeg ikke kunne så mye om fra før av. Innad i klassen var det stor variasjon i kunnskapsnivå der noen kunne mye og andre lite. Jeg ønskte å bare lære mest mulig, forteller Hedda.

Sigurd utdyper at det ble en veldig morsom og lærererik prosess, der man kunne velge mellom å lage dokumentar-, animasjon- eller fiksjonsfilm. Det var egentlig veldig få begrensinger for hva som var mulig, og selv laget han dokumentarfilm om en lam kitesurfer.

Det var veldig gøy å ende opp med et fysisk produkt, der man ser framgangen kontinuerlig i prosessen. Å få lage film ble en morsom måte å både lære og jobbe på, forteller Sigurd.

Hedda skyter inn:

Vi hadde ganske frie tøyler og vi fikk mye ansvar for å løse det slik vi mente det var best, så det satte krav til å planlegge hverdagen, ta stilling til og ansvar for eget produkt.

Tre damer på bilde
Mia t.v. sammen med andre norske studenter under 17. mai-feiring. Foto: Privat

Det er tydelig at arbeidsprosessene og det å få jobbe fysisk med et produkt, ble motiverende og lærerikt for studentene.

– Det har mye å si at vi jobba med noe som faktisk er morsomt, for da går det fint å sitte i 12 timer å jobbe med en film. Det var veldig givende å jobbe med det og ha et fysisk resultat, forklarer Mia.  

Studentene var enige om at det var kult å prøve noe nytt, og at selve erfaringen med å ha prøvd å studere i et annet land var god. Hedda kunne også fortelle at hun fekk mange gode vennskap.

Sigurd var veldig fornøgd med at det ikke lenger føles som noen barriere å skrive og snakke engelsk. Samtidig som det var veldig kjekt sosialt, bli kjent med nye typer folk og arbeide med filmen.

Noe av det jeg har lært er å ta mer ansvar for egen læring. Om man vil at noe skal bli bra, må man også jobbe litt for det, forklarer Sigurd.

Spille kort på kafe
- Vi har brukt mye tid på kafè, det er utrolig mange hyggelige kafèr langs kanalen, sier Mia. Kortstokken fra Høgskulen i Volda fikk selvsagt vere med på flyttelasset. Foto: Privat.

Medieutdanningene har en god kultur for utveksling

For Mia var det nettopp de gode utvekslingsmulighetene som gjorde at det ble PR-utdanningen i Volda.

Jeg hadde egentlig bestemt meg for at jeg ville på utveksling allerede før jeg startet å studere, bare for å utfordre meg selv, dra et nytt sted og gjøre ting annerledes. Volda er jo ganske lite, så det var ganske digg å ha et semester et annet sted, og da merker man jo også hvor mye man setter pris på det som er her i Volda.

Nesten 2 av 3 studenter i klassen til Mia, Sigurd og Hedda valgte å dra på utveksling.

Bilde av Kari Sømme

Kari Sømme er rådgiver ved internasjonalt kontor og har ansvar for utreisende studenter. Hun forteller at det er mange som reiser på utveksling blant mediestudentene:

– Det er en felles forståelse for at utveksling er bra både for studentene og studieprogrammene, noe som bidrar sterkt til den gode kulturen for å reise på utveksling både ved PR og journalistikk. Denne gangen reiste studentene fra PR-utdanningen til Bulgaria, UK, Nederland, Tyskland, Belgia, USA, Japan og Sør-Korea. Les mer om utveksling.

Medieutdanningene i Volda har lange tradisjoner, der en solid grunnopplæring i kombinasjon med svært arbeidslivsrelevant praksis og et fleksibelt semester med enten utveksling eller andre fordypingsemner, gjør studentene til attraktive arbeidstakere med mangfoldig kompetanse som er svært ettertraktet i bransjen.


Møt Mathias og se hva du kan gjøre med en PR-utdanning


– PR-utdanningen har aldri vært mer aktuell

Profilbilde av Jens Standal Groven

– Jeg vil understreke at PR, kommunikasjon og media er en av de mest allsidige utdanningene du kan ta, og svært mange av våre studenter kommer i relevant arbeid når de er ferdige med bachelor – faktisk opp i mot 9 av 10 studenter.

Det forteller instituttleder Jens Standal Groven. På spørsmål om hva det er som gjør PR-utdanningen så spesiell, forklarer han følgende:

Utdanningen har kanskje aldri vært mer aktuell ettersom en rekke samfunnsutfordringer innebærer at man må handtere mer kommunikasjon uansett hvilket yrke eller sektor man skal arbeide i, sier Jens.

For å underbygge dette har utplassering, internships, ekstern praksis, utveksling og valgfag innenfor tema som f.eks. samfunnsansvar og bærekraft vært i fokus de siste årene. Dette for å styrke de allerede gode egenskapene til PR-utdanningen. Samtidig legger utdanningen tett opp mot både journalistikk og medieproduksjon med felles undervisning i flere fag, noe som gjør at studenten får innsikt og relevant kunnskap om andre fagfelt enn «bare» kommunikasjon. I Volda har du også muligheten til å ta en mastergrad innen mediefag, gjennom Master in Media Practice.

– De siste årene har vi fått til flere felles tiltak for å gjøre at alle som studerer mediefag i Volda, blir en del av et felleskap. Det er noe jeg tror at alle som starter i Volda ser på som en stor fordel! Vi har i alle fall fått tilbakemeldinger som gjør at vi vil arbeide med å se de ulike medieutdanningene ennå mer i sammenheng i tiden fremover, avslutter Jens.


Kvaliteten på PR-studiet trumfet storby

Da Hedda skulle søke studier, var hun egentlig ikke særlig gira på å bo et lite sted. Under tidligere studier i Bergen følte hun at også det ble litt for lite, men likevel havnet hun her i studiebygda Volda med knappe 11 000 innbyggere. Kvaliteten på studiene i Volda ble det som tippet lasset. For selv om storbylivet var forlokkende, fristet den gode utdanningen mer og ble en avgjørende faktor når hun skulle ta valget om studie og studiested. Det ble Volda og hun har ikke angret.

Jeg hadde hørt så sykt mye bra om skolen. Mye av det kommer fra media, og alle som snakket om at de hadde gått i Volda, så da søkte jeg meg hit. Studie fikk gå over by, og det har vist seg å være kjempegøy! 

Hedda Mellgren Hunstad

Tre damer bakfra som går langs veg.
Typisk hverdagsliv i Volda etter bading på på varme dager. Foto: Privat

For medstudentene Sigurd og Mia, var det derimot et ønske om å komme seg til et litt mindre sted, og ikke en så stor by.

– Jeg var gira på en plass der jeg kunne få kjøre litt ski, også fant jeg ut at Volda var bra! Samtidig ønskte jeg å studere et litt mindre sted», forteller Sigurd.

Sunnmørsalpene og mulighetene for skikjøring ble forlokkende for Sigurd, som ønsker å kunne kombinere lidenskapen for sport med kommunikasjon når han er ferdig med studiene i Volda.

For Mia var også bredden ved studiet en avgjørende faktor for hvorfor det ble Volda

– Jeg vil gjerne jobbe med noe innenfor media, og da ble det PR, kommunikasjon som føltes breiest, siden jeg ikke helt visste hva jeg ville spisse meg mot.

Del på: