Animasjonsstudenter med Guttestreker i Kina

Tekst: Webmaster Volda

- Oppdatert

På plass. På Den himmelske freds plass vekker høye "blekansikter" oppsikt. Her gjør Franck Aubry (t.h.) det internasjonale tegnet for fotografering til fotografen. Thomas Eklo Skaara holder utkikk etter innpåslitne selgere.

FOTO: STEIN BJØRGE

 

Tid for tegning. På en benk ved Den forbudte by finner Thomas Eklo Skaara og Franck Aubry tid og rom for dagens tegneøkt.

FOTO: STEIN BJØRGE

- Det verste er at vi automatisk blir definert som rike siden vi er vestlige, sier Franck Aubry (25) fra Nesodden, mens han høflig, men bestemt, prøver å riste av seg en særdeles ivrig gateselger på Den himmelske freds plass i Beijing.
Ingen kinesere kan se på ham at han er prisgitt Statens lånekasse når det kommer til økonomiske spørsmål. Hakk i hæl slentrer Sandefjord-kompisen Thomas Eklo Skaara (23).

Studier i Kina

For et halvt år siden valgte animasjons-guttene vekk idylliske, stille og lille Volda til fordel for en studietilværelse i Kinas pulserende hovedstad. En by som kan skilte med rundt 14 millioner flere innbyggere enn den lille vestlandsidyllen ved foten av Rotsethornet. Volda ble ganske enkelt for lite for to eventyrlystne animatører, som fikk tilbud om å reise utenlands i et semester.
- Her lærer vi ting som er umulig å lære i Volda. Nye mennesker og en annen kultur gir oss fornyet inspirasjon. Vi nølte ikke et sekund med å takke ja til denne sjansen, sier Eklo Skaara, som knapt tør ta frem tegneutstyret han har i sekken.
Det skal ikke mer til enn å åpne tegnesekken, så er han fullstendig omsvermet av nysgjerrige kinesere.
- Det er ofte at det er jeg som blir selve severdigheten, sier den blonde studenten og peker utover folkemylderet som preger verdens største åpne byrom. Små parker har mang en gang blitt redningen for nødvendige tegneøvelser.
Også på skolen er guttene et blikkfang. Som de eneste blekansiktene blant Beijing Broadcasting Institutes godt over 10 000 studenter, vekker de høyreiste nordmennene oppsikt blant kortvokste kinesere.

Først ute

- Vi blir daglig minnet på at vi er del av en annen kultur. Erfaringene vi får her treffer alle mulige nivåer, sier Aubry, som sammen med makkeren er de første Volda-studentene som havner på en kinesisk høyskole.
Språket har naturlig nok vært guttenes største problem, ettersom kun et fåtall av kineserne snakker engelsk. Et månedslangt intensivkurs i mandarin gjør det i alle fall mulig for guttene å bestille mat på restaurant og få taxi-sjåførene på glid.
- Vi trodde hele verden kunne engelsk. Så dumme var vi, sier Aubry, som legger til at teoretiske fag hadde vært en umulighet.
- Jeg er ingen dreven tegner. Jeg er mer en idéutklekker, som hovedsakelig lager og jobber med bilder på en datamaskin. Alle programmene er på engelsk. Det er redningen, sier spesialeffektmakeren som har video-produsenten Chris Cunningham som et av sine store forbilder.
- Det funker helt fett. Jeg går stort sett bare i tegneklasser, hvor bildene taler mer enn ord. Står jeg fast, får jeg stort sett en av de andre studentene som kan litt engelsk til å hjelpe meg, sier Eklo Skaara, som har Tolkien-illustratøren Alan Lee og filmskaperen Tim Burton som to av sine insprirasjonskilder.

Artikkelen er henta frå aftenposten.no

Studér i Kina.
Høgskulen i Volda har ein utvekslingsavtale med Beijing Broadcasting Institutes.
 

Del på