Kulturpolitikk og kulturarbeid
Formål
Etter den kulturelle vendingen for ca 25 år siden har kulturpolitikk og kulturarbeid blitt viktigere. Dette ser vi også politisk, der kulturbegrepet breddes ut til å omfatte ulike populærkulturelle uttrykk og idrett. På fylkes- og kommunenivå inngår kulturpolitikken som en viktig del av politikken på oppvekst- og utdanning, folkehelse, og næringsutvikling. Analyser av kulturpolitikk og kulturarbeid fordrer således en tverrfaglig tilnærming. I forskergruppa møtes fagpersoner med en rekke disiplinbakgrunner, med det til felles at de har solid akademisk og eller profesjonsfaglig kompetanse på kulturpolitikk og kulturarbeid.
Hovedformålet til gruppen er å legge til rette for forsknings- og publiseringssamarbeid, kollegaveiledning og være et utgangspunkt for til å hente eksterne midler til større og mindre faglige satsinger innenfor temaområdet kulturpolitikk og kulturarbeid.
Medlemmer
Kristin Aker (ekstern)
Paul Bjerke (professor emeritus)
Gro Anita Bårdseth
Finn Ove Båtevik
Bjarte Folkestad
Idar Flo
Erik Cyrus Fooladi
Kristian Fuglseth
Jens Standal Groven
Irene Hillestad
Anders Nilsen (ekstern)
Ingeborg Hedda Paulsen (stipendiat)
Dag S. Roland
Anders Rykkja (ekstern)
Roar Stokken
Ellen Strøm Synnevåg
Sandra Wangberg
Planlagte aktiviteter
Vi jobber med en rekke artikler og bokkapitler som vil publiseres i løpet av 2024 - 2025. Flere av gruppens medlemmer har redaktøransvar i to antologier som vil publiseres i 2024. Tre medlemmer i gruppa er gjesteredaktører for et spesialnummer i Nordisk Kulturpolitisk Tidsskrift for publisering i 2024, om temaet Cultural Policy, Ideologies, and Political Parties.
Vi planlegger også å delta på en rekke konferanser, blant annet International Conference of Cultural Policy Research i august 2024, Medieforskerkonferansen i oktober 2024, og The Nordic Conference in the Sociology of Religion i Århus i august 2024.
Faglige satsinger
En viktig del av gruppens aktiviteter er evaluerings- og utredningsarbeid. De senere årene har vi gjennomført oppdrag for den Norske kirke, Medietilsynet, Kulturrådet, og Distriktssenteret. Resultatene blir publisert i form av rapporter, mens dataene også blir ofte brukt i artikkel- og bokpublikasjoner.
Avdeling for samfunnsfag og historie har en løpende rammeavtale med Medietilsynet der flere medlemmer i forskergruppen er sentrale. Innenfor rammeavtalen gjennomfører vi innholdsanalyser av nyhets- og aktualitetsmedier og bidrar med andre typer analyse og utredningsarbeid.
Nyere bøker
Rapporter fra utredninger
BraVo: Medieøkonomi, mediemangfold og mediestøtte (hivolda.no)
Innholdsanalyser av nyhetsmedier
BraVo: Innholdsanalyse av Document. Utgivelsesåret 2022 (hivolda.no)
BraVo: Innholdsanalyse av lokalavisa NordSalten. Utgivelsesåret 2020 (hivolda.no)
BraVo: Innholdsanalyse av Resett. Utgivelsesåret 2021 (hivolda.no)
BraVo: Innholdsanalyse av Subjekt. Utgivelsesåret 2020 (hivolda.no)
BraVo: Innholdsanalyse av Medier 24. Utgivelsesåret 2019 (hivolda.no)
BraVo: Innholdsanalyse av NETT.NO. Utgivelsesåret 2019 (hivolda.no)
BraVo: Innholdsanalyse av Dagbladet Pluss. Utgivelsesåret 2019 (hivolda.no)
BraVo: Innholdsanalyse av Korsets Seier (hivolda.no)
Artikler
Artikkel i International Journal of Cultural Policy (2023)