Krafttak til tusen(årsmålene)

Tekst: Webmaster Volda

Kermal Dervis, som 15. august ble leder for FNs utviklingsprogram (UNDP) mener at det viktigste av tusenårsmålene er å halvere tallet på verdens fattige. Det er mange ting å ta tak i for de som jobber med å få visjonen om at alle de åtte tusenårsmålene skal være innen rekkevidde før fristen i 2015 er nådd.

I Ålesund arrangeres det Internasjonal uke 19. – 24. oktober. Kampanjens målsetting er å øke kunnskapen og engasjementet rundt tusenårsmålene i Norge. Det er mange som gleder seg over arrangementet. Mange har visjoner for hvordan tusenårsmålene kan oppnås, og har meninger om hvordan de skal spre informasjon og kunnskap om tusenårsmålene fremover.

Engasjerende arbeid
- Dette er veldig artig. Ålesund kommune har gjort en fantastisk jobb, og stilt mye arbeidskraft til rådighet på ulike felt, sier Odd Steinvåg. Han er rektor ved Møre
folkehøgskule. På frivillig basis jobber han som styremedlem i FN-sambandet på vestlandet. Da det ble ytret ønske om å arrangere Internasjonal uke i Ålesund, ble Odd spurt om han kunne tenke seg å hjelpe til med organiseringen. Det svarte han raskt ja til.

Odd sier det er vanskelig å si eksakt hvor mange som er engasjert på frivillig basis men han forteller at de har en styringsgruppe med bland annet folk fra FN-sambandet, Høgskulen i Ålesund og Ålesund kommune hvor både ordføreren og rådmannen er med.

Forpliktet til å informere
- Vår oppgave under den Internasjonale uka er å spre informasjon om det arbeidet FN gjør. I og med at Norge er med i FN har vi en forpliktelse som land å drive med informasjonsarbeid for FN, sier Odd. I denne forbindelsen har UD kontaktet FN-sambandet for hjelp med å arrangere de internasjonale ukene rundt om i landet fremover mot 2015.

- Sikre miljømessig bærekraftig utvikling, halvere andelen mennesker uten varig tilgang til trygt drikkevann og etisk handel, kommer til å være noen av målene som blir fokusert på under arrangementet, sier Odd. - Men vi vil også være innenfor en god del av de andre målene også, legger han til.
Veiskille
Det er fem år siden FN-toppmøtet der regjeringssjefer fra hele verden vedtok tusenårsmålene som skulle være en forpliktende, målbar måte å jobbe mot fattigdom på. Hvordan visjonene om tusenårsmålene oppfattes kan være forskjellige, og når FN i disse dager igjen har samlet statsledere for å diskutere verdens utvikling står tusenårsmålene foran et veiskille.

Utfordring og respons
På spørsmål om hva den største utfordringen med gjennomføring og oppnåelse av de enkeltstående åtte tusenårsmålene er, slår Odd raskt fast at det vil være å få politisk gjennomslag. I forhandlingene foran det nylige FN-toppmøtet presset USA på for å fjerne alle referanser til tusenårsmålene i sluttrapporten, og det kan virke som enkelte nasjoner ikke vil bruke tusenårsmålene som rettledende for arbeidet mot fattigdom.
- Kanskje det kan bli for konkret, tror Odd kan være en av årsakene.
- De har sagt at de skal redusere svangerskapsdødelighet med tre fjerdedeler innen 2015, det er dristige målsettinger.

Hvordan responsen på Internasjonal uke blir, er alle som jobber med prosjektet spente på.
- Det er nærmere 15 prosent som aner hva FNs tusenårsmål er for noe, sier Odd.
En undersøkelse gjort i forkant av arrangementet viser heller dystre tall om hvordan det står til med kunnskapen om FNs tusenårsmål blant innbyggerne i Ålesund og Møre og Romsdal. En tilsvarende undersøkelse skal gjøres i etterkant for å redegjøre om folk er blitt noe klokere under arrangementet. – Vi har jo dette hengende over oss, sier Odd lett humrende.

- Vi må vise at vi har fått til noe og at folk har fått økt kunnskap, vi satser mye på barn og ungdom, fortsetter han.
Målsetningen er at hver eneste elev i Ålesundskolene skal ha hørt om tusenårsmålene under internasjonal uke. Alle skolene i kommunen er i den sammenheng blitt såkalte FN-skoler, og har fått tilsendt flagg til dekorasjon og informasjon om arrangementet.

I undersøkelsen som gjøres i etterkant av Internasjonal uke skal tall samles for å sammenligne resultater. Tallene skal også sammenlignes med andre steder som har arrangert Internasjonal Uke, som i Drammen i fjor. Da vil Odd og de andre som har jobbet med arrangementet få vite om de har oppnådd målet om kunnskapsløft rundt tusenårsmålene og om organiseringen av arrangementet i Ålesund blir til eksempel for etterfølgelse.

Av Magnus Ridola,  informasjonsstudent ved Høgskulen i Volda. Han er en av fire studenter ved Informasjon og Media som jobber med FN tusenårsmål som en del av praksisen vår dette semesteret. De jobber med å øke kunskapen blandt studentene verørende tusenårsmålene og internasjonal uke som arransgeres i Ålesund 19. - 24. oktober.

Del på