Visning av eksamensfilmer

Tekst: Webmaster Volda

- Oppdatert

PROGRAMOMTALE

ELLE, MELLE
Intro: Nesten halvparten av norske ekteskap går i oppløsning. Denne filmen tar oss med inn i barnas oppfatning av dette fenomenet.

Omtale:
Budskapet med denne filmen er at voksne kan lære fra barn akkurat som barn kan lære fra voksne. Ved å bli konfrontert med barnas virkelighetsoppfatning om familieforhold 2005, kan voksne igjen bli påmint om hvordan de fleste i dag indirekte har valgt å leve ut livet sitt.

Barn formulerer sine egne sannheter på en konkret og enkel måte, som kan hjelpe oss voksne til å sette ting i perspektiv. Oppfattelsen av at et ekteskap tidligere var noe som skal vare evig blir omformulert av barna til; " noe som varer evig helt til det tar slutt, og det gjør det som regel."

Jeg vil at publikum skal stille seg spørsmålet: Er det en negativ utvikling at det snart er mer vanlig å ha skilte foreldre, eller er det den nye familiestrukturen bare en del av en ny moderne virkelighet som barn tilpasser seg og aksepterer?

Dokumentaren prøver eksplisitt og indirekte å stille dette spørsmålet uten at det skal være en retorikk med sterke føringer som gir svar på hvordan vi bør leve livene våre.

Med en åpen poetisk stemme vil jeg at publikum skal sitte igjen med hver sine spørsmål knyttet til hvordan de velger å organisere livet i forhold til personlige verdier. Jeg vil at publikum skal stille spørsmål uten at filmen skal prøve gi noe endelig svar.

Filmens grunnstemning vil være basert på barns skildring av begrep som ekteskap, kjærlighet , skilsmisse, skilsmissebarn, ettertanke, stress og tidsklemme. Den skal balansere mellom humor og sårhet som på en knivegg. Voksne lever i en begrepsverden, som barn bare delvis tar del i. De lager sin egen virkelighet basert på en utrykksmåte som ofte kommer til kort, det verbale begrepsapparatet.

Målgruppe: Voksne, spesielt de med barn

Format: Filmet på DV og 16 med mer

Lengde: 27.30 min.

Regi/klipp/foto/lyd: Stine Marie Holme

Produsert ved : Høgskulen i Volda 2005

TITTEL: ALT Å VINNE
- en DVD produksjon

10. april 2005 ble denne 50 minutter lange dokumentaren vist på NRK1. Den 29. april ble DVD-utgaven av filmen lagt ut for salg i butikkene. Terje Lervik vil presentere produktet og fortelle litt om de erfaringene han har gjort i løpet av produksjonen.

OMTALE (fra DVD-coveret)
I 2000 rykket de ned. I 2003 berget de plassen med et nødskrik. I 2004 kjemper de om seriegullet. Følg Kjetil Rekdal og hans menn i en fotballthriller du aldri har sett maken til!

Denne fartsfylte og nervepirrende dokumentaren skildrer Oslo-klubben Vålerengas indre liv i den svært dramatiske serieavslutningen i Tippeligaen 2004. Basert på unike opptak av Kjetil Rekdal og spillerne de siste ukene av sesongen, viser "Alt å vinne" nye sider ved den tidligere midtbanegeneralen, klubben "Enga" og norsk toppfotball. Filmen fanger også den elektriske stemningen i miljøet rundt klubben og på kamparenaene.

Med Kjetil Rekdal i hovedrollen følger filmen et lag som har reist seg etter stor motgang, og som nå kan vinne det aller gjeveste troféet i norsk fotball. Dokumentaren viser hvilken vilje og disiplin som kreves, og hvilket vennskap og samhold som er nødvendig for å nå så langt. "Oslos stolthet" kan bryte Rosenborgs 12 år lange seiersrekke og vinne sitt første seriegull på tjue år. Avgjørelsen faller i siste sekund.

Vålerenga har alt å vinne -

Føl samholdet, kjenn nerven, opplev dramatikken fra innsiden!

Målgruppe:
"Alt å vinne" handler blant annet om viljen til å ofre alt for å nå et mål i livet. Filmen skildrer hvordan norske toppfotballspilleres hverdag fortoner seg når presset er som verst. Samhold, vennskap, glede og skuffelse er tema som alle kan identifisere seg med, og filmen er ment å engasjere også de som ikke er sportsinteresserte.

En produksjon av : Terje Lervik

Musikk: Terje Lervik -Andre Moraés - Mascot Records

Høgskolen i Volda 2004 / 2005

DEADLINE

Intro:
Daglig konfronteres vi med katastrofenyheter. Krig, barnedrap, gisseldramaer og ulykker. Nærbilder av menneskelig smerte, lidelse og lemlesting har blitt dagligdags. Flere og sterkere virkemidler tas i bruk. Deadline er en dokumentarfilm om tabloidiseringen av nyhetsbildet.

Regissørenes omtale av filmen:
"Deadline" setter et etterlengtet, kritisk, søkelys på tabloidiseringen av nyhetsbildet. Her møter vi både folk flest og fagfolkene. I denne filmen er disse gruppene hjertelig samstemte. Hvis du er blant dem som har latt deg provosere av at nyhetene lager innslag som er "salgbare" framfor å drive folkeopplysning, da er denne dokumentaren noe for deg. Ask & Moe leverer som vanlig stilsikkert, denne gangen med blant andre psykiater Berthold Grynfeld og voldforsker Ragnhild Bjørnebekk som sentrale medvirkende. Det hele krydret med satire, levert i noe så originalt som i form av teater. Nei, dette har vi ikke sett i dokumentarfilm før, men vi gjør det så gjerne igjen! Sjelden har vel en kommersiell halvtime gått så fort unna i løpet av en saksdokumentar. Interessant, engasjerende - og du så vakre bilder!

Målgruppe:
Alle som kan huske å ha sett en nyhetssending som gjorde inntrykk

Lengde: 28 min

Regi: Peter Ask og Kari Anne Moe

Foto: Peter Ask

Klipp: Peter Ask og Kari Anne Moe

Lyd: Nikolai Bergstrøm

Musikk: Philip Glass og Air

Høgskulen i Volda 2005

DEN LANGE VEIEN

Intro: De blir lovet et nytt liv med jobb og muligheter i det rike Europa. Men i stedet for arbeid, venter tvangsprostitiusjon på kvinnene som blir fraktet til vesten av menneskehandlere.

Arbeidet for å få dem tilbake til et normalt liv er vanskelig - både for kvinnene selv og de som hjelper dem…

Omtale:
En av de mange konsekvensene av den stadig økende fattigdomsproblematikken i verdenssamfunnet er handel med mennesker. Særlig er kvinner fra fattige land i Afrika og Øst-Europa utsatte grupper. De må forsørge familien og seg selv - noe som kan være nær sagt umulig i landene de bor i. Med lovnad om jobb og håp om et nytt liv, lar de derfor menneskehandlere føre dem til Vest-Europa. Virkeligheten som møter dem er en ganske annen enn forespeilet. Menneskehandlerne krever enorme summer for reisen, og jobben de har blitt lovet eksisterer ikke. De blir i stedet tvunget til prostitusjon for å kunne betale tilbake gjelden.

For å komme seg ut bort fra gaten, trenger kvinnene hjelp. - Men veien ut av tvangsprostitusjonen er lang og vanskelig både for kvinnene selv og for de som hjelper dem.

Målgruppe:
Personer fra ungdomsskolealder og oppover.

Lengde:24 minutter.

En film av: Elisabeth Tøtte Hansen og Renee Nilsen

Høgskulen i Volda 2005

TRUET TIL TAUSHET

INTRO:
Det har blitt populært å være same. Du er jo ingenting, om du bare er norsk.Nordmenn føler seg overkjørt, men de tør ikke protestere. For kritisk omtale av en minoritet, blir ofte betegnet som rasisme. Er vi for snare til å dømme?

FILMOMTALE: Hva skjer når de undertrykte ikke er undertrykket lenger? Regissør Guro Saniola Bjerk fra Båtsfjord i Finnmark har satt fokus på et politisk ukorrekt tema. Hun mener at det ikke lenger er samene, men de etniske nordmenn som er undertrykket i Finnmark. Det er samene som får særrettigheter og stadig mer makt. Hvilke utslag gir dette for det norske samfunn? Bjerk har intervjuet kystbefolkning og samer, og etter fire måneder har både hun og karakterene i filmen mottatt trusler. Noen vil stoppe denne filmen. Hvorfor?

MÅLGRUPPE: Nordisk publikum. Fra ca. 16 år til 100.

Lengde: 12:43

En film av Guro S. Bjerk

Høgskulen i Volda 2005

UTEN BREMSER

Intro: Hvor ofte ser du egentlig en rullestolbruker bruke trappen i stedet for heisen? Og hvor mange parforhold tror du overlever etter at den ene er blitt alvorlig skadet? I denne dokumentaren møter du et ungt par som har valgt å ikke la seg hindre av rullestolen.

Omtale: For to år siden ble Cheeze Skagestad og kjæresten Kristine Auberg utsatt for en trafikkulykke på vei hjem fra Quart Festivalen. Cheeze havnet i rullestol bare 23 år gammel. Før ulykken var noe av det viktigste i livet hans kickboksingen og målet var å bli personlig trener. Hva gjør man når alle fremtidsdrømmer må endres i så ung alder? De daglige hindringene er mange, men Cheeze og Kristine har bestemt seg for å ikke la seg stoppe. Det handler om hvordan man tar det, ikke hvordan man har det.

Målgruppe: 18+. Dokumentaren har allmenn interesse fordi den viser hvordan det går an å takle store omveltninger i livet. De færreste har sittet i en rullestol, men de fleste har måttet takle utfordringer.

Lengde: 29 minutter

En film av Katarina Lie Teis og Thea Misvær.

Høgskulen i Volda 2005.

Del på