Helserett i kommunen
Kommunen har ansvar for å yte forsvarlige helse- og omsorgstjenester til innbyggerne. De som henvender seg til kommunen skal også sikres forsvarlig saksbehandling når de ber om slike tjenester. Velferdslovgivningen skal sikre at de som har behov for ytelser får innvilget rettighetene sine og saksbehandlingsreglene skal sikre en forsvarlig saksgang og rettssikkerhet. God forståelse av hvordan lover og forskrifter regulerer befokningens rettigheter og kommunens plikter er en grunnforutsetning for å kunne organisere og yte forsvarlige tjenester, samt utøve forsvarlig saksbehandling. Det er økende krav til kommunens forvaltning og tjenesteyting på dette området, ikke minst etter at samhandlingsreformen trådte i kraft, og fordi kommunene de neste 10-årene står overfor utfordrende demografiske endringer som medfører en markant økning i antall innbyggere over 80 år. For å møte disse utfordringene, må kommunene i fremtiden organisere og forvalte tjenestene på en mer målretta, effektiv og rettsriktig måte. Dette forutsetter god forvaltningskompetanse.
Studiet tar for seg sentrale rettslige problemstillinger ved tildeling og bortfall av helse- og omsorgtjenester i kommunen. Studiet har fokus på hvilke myndighetskrav som stilles til saksbehandling, skjønnsutøvelse og tjenesteyting (sentrale lover, forskrifter og retningslinjer). Studiet er primært tilrettelagt for ledere og de som har ansvar for saksbehandling ved tjenestetildeling - det vil si de som utreder saker, fatter vedtak og som behandler klager på vedtak om tjenester. Studiet vil gi grunnleggende saksbehandlerkompetanse.
Studiets hovedmål er å gi studentene en grunnleggende oversikt over rettigheter og plikter i den kommunale helse- og omsorgstjenesten. Studiet skal videre bidra til at studentene får gode kunnskaper om og ferdigheter i i å forvalte de kommunale helse- og omsorgstjenestene. Velferd og rettssikkerhet har en innbyrdes sammenheng: velferd sikres gjennom lovfestede rettigheter til ytelser og tjenester for dem som har behov for det, og saksbehandlingsreglene ivaretar rettssikkerheten gjennom en rekke krav som stilles til forvaltningen ved tildeling og fordeling av disse ytelsene og tjenestene.
I samsvar med det nasjonale kvalifikasjonsrammeverket skal studenten ha følgende læringsutbytte etter fullført studieprogram:
Studenten skal ha kunnskaper om
- grunnleggende rettigheter og plikter i den kommunale helse- og omsorgstjenesten
- sentrale temaer i helseretten, bl.a. innenfor pasient- og brukerrettigheter, aktuelle myndighetskrav for helse- og omsorgstjenestepersonell, krav til tjenesteyting, saksbehandling, tilsyn og kontroll.
- hvilke faktorer som påvirker det rettslige og faglige skjønn når myndighetskrav og individuelle rettigheter vurderes sammen med politiske beslutninger og etiske betraktninger
Studenten skal kunne
- forberede en sak for administrativ og/eller politisk behandling i tråd med aktuelle myndighetskrav
- utvikle forutsetninger for å utøve rettslig og faglig skjønn
- gjennomføre faglig forsvarlig saksbehandling i saker som gjelder tildeling, endring og bortfall av tjenester
Studenten skal ha utviklet
- forståelse for og styrke evnen til å håndtere faglige og etiske dilemmaer som man stilles overfor i rollen som forvaltere av kommunens myndighet
- forutsetninger for å se sammenhengen mellom lovregulering, velferd og rettssikkerhet, og bevissthet når det gjelder ansvaret man har når man forvalter offentlige velferdsgoder
- forståelse for sammenhengen mellom organisering av tjenestene og kvalitet i forvaltning og tjenesteyting
Studiet går over to semestre og er samlingsbasert. Studiet forutsetter at studenten har tilgang til PC og programmet Canvas vil bli brukt i studiesammenheng.
Det er krav om minimum 80 prosent fremmøte i undervisningssamlingene. Se Forskrift om opptak, studium og eksamen ved Høgskulen i Volda § 4-6.
Emne | 2023 Haust | 2024 Vår |
---|---|---|
7.5 | 7.5 | |
Sum (15 total) | 7.5 | 7.5 |
Studieavgift kr. 16.000,-.