Færre stryker ved norske universiteter og høyskoler

Universitets- og høgskolerådet (UHR) viser til tall fra Norsk samfunnsvitenskapelig datatjeneste viser en nedgang for universitetene fra 12.1 til 8.6 % og for høyskolene fra 11.7 til 8.2 %. -Dette er svært gledelige tall, sier leder i Universitets- og høgskolerådet og rektor ved Høgskulen i Volda, Gunnar Stave.

Saken ble også omtalt i Aftenposten (fredag 23. september, 2005). I Aftenposten blir det vist til uttalelser fra professor Peder Haug fra lærerutdanningen ved Høgskolen i Volda. Haug mener at institusjonene ikke stryker studenter fordi de dermed kan risikere å tape opptil 100 000 kroner i året for hvert student som ikke står.

-UHR er ikke kjent med at uttalelsene til professor Peder Haug medfører riktighet, og vi mener at nedgangen i strykprosenten i all hovedsak skyldes økt gjennomstrømning som følge av kvalitetsreformen og endring i studiefinansieringen, sier lederen i UHR og rektor ved Høgskulen i Volda, Gunnar Stave. Hele poenget med kvalitetsreformen var jo nettopp å øke gjennomstrømmingen og redusere strykprosenten, understreker Stave. Her kan vi konkret vise til erfaringene fra Juridisk fakultet ved UiB, som viste en dramatisk nedgang i strykprosent ved 1. avdeling, da undervisningen ble lagt om med tettere oppfølging av studentene.

UHR vil ikke utelukke muligheten for at finansieringssystemet, slik det er utformet, åpner for misbruk. Men det finnes en rekke mekanismer som kan og bør motvirke dette. Vi har satt ned ca 50 ulike nasjonale karakterpaneler ved norske universiteter og høgskoler. Karakterpanelene har som hovedformål å sikre at karakterskalaen brukes rett, deriblant også vurdere forhold mellom laveste ståkarakter og stryk. Av de ca 20 rapportene vi har fått inn, er det ingen som inneholder spesielle bekymringsmeldinger om dette forholdet. Og flere av panelene har hatt eksamensbesvarelser til gjennomsyn.

Les hele pressemeldingen her http://www.uhr.no/

Del på: