Aldri for sent å få en god alderdom

Tekst: Webmaster Volda

- Oppdatert

Tirsdag hadde Kjetil Høydal foredraget ”Fysisk aktivitet – en resept for en god alderdom” for en fullsatt sal på Berte Kanutte-huset ved Høyskolen i Volda. Selv om foredraget var vinklet mot fysisk aktivitet for å motvirke fysiologiske endringer ved aldring var det møtt fram livsglade folk i alle aldre.

Kjetil Høydal har spesialisert seg innen idrettsfysiologi, og i juni i år skrev han doktoravhandlingen: ”Effekter av utholdenhetstrening med høy aerob kapasitet hos friske og pasienter med kransarterie sykdommer. Viktigheten av intensitet, varighet og frekvens ved utholdenhetstrening.” Med bakgrunn i denne fortalte han oss grundig hvordan kroppen reagerte på aldring. Når vi blir eldre blir vi mindre utholden og vi får redusert styrke og bevegelighet, kunne Høydal fortelle oss. Dette kan motvirkes med fysisk aktivitet.

Hjertet må trenes
For å motvirke de fysiologiske endringene ved aldring påpekte Høydal at det var viktig at man trente hele kroppen. Man burde ha et treningsprogram som inneholdt både utholdenhetstrening, styrketrening og fleksibilitetstrening. Han trakk også fram at det var viktig å huske at hjertet var en muskel, og at det måtte stimuleres for å bli bedre. Den treningen som ga best resultat var intervall trening med høy intensitet.

Framfor alt er det viktigste å ha en livsstil som inneholder fysisk aktivitet istedenfor en som bare inneholder godstolen. Alder reduserer fysisk kapasitet, men måten vi aldres på og hvor raskt vi mister vår fysiske kapasitet er sterkt påvirket av hvordan vi lever. Kjetil Høydal sin forskning er et godt eksempel på anvendt forskning som kan brukes i det daglige av enkeltmennesker, og kan gi oss mer livsglede. Noe som må sies å være en viktig oppgave for forskningsdagene.

styrketrening
Kjetil Høydal på styrkerommet (Foto: Bente Gunn Lien).

Del på