Når eplet bader i kanel og sukker

Tekst: Jens Standal Groven

- Oppdatert

Det første man legger merke til når en går mellom trehusene på Bygdetunet søndag den 28. september, er luktene som kommer ut av vinduene og pipene. Blandingen av kanel, smør og eple fyller lufta med en flott aroma.

- Du må smake på disse stekte eplene, sier Hanne. Hun er student ved Matkultur og helse. Hun legger eplene i en pose med kanel og sukker før hun sender den over til meg.

 

DSC02860C

- Istedenfor å smøre eplene med kanel og sukker før stekingen er det faktisk bedre å gjøre det etterpå, sier Hanne engasjert. Hun forklarer at dette er fordi sukkeret blir stivt dersom vi bruker det før stekingen, spesielt når varmen er vanskelig å regulere. 

Hanne, sammen med flere studenter som deltar på kurset Mat, kultur og konservering, er stasjonert i ulike hus ved Bygdetunet og tilbyr tradisjonell mat til de besøkende. Mellom annet kan man smake på hjemmelaget eplekake, potetsuppe og lefse, og dessuten lage egen potetkake og wok.

- Det er bare å prøve seg fram, oppmuntrer studentene.

 

 DSC02840C

 

Stor oppmerksomhet rundt kosthold

- Folk har interesse for mat, kosthold og ernæring, derfor mener jeg arrangementet er så viktig, forklarer Heidi Brunstad-Øyehaug. Sammen med Erik Fooladi er hun ansvarlig for studiet Matkultur og helse på Høgskulen i Volda.

Å delta på arrangementet er et arbeidskrav for studentene som går på studiet. De deles opp i grupper, og lager selv opplegget for arrangementet.

- Jeg synes det er flott å kunne stå her og dele oppskrifter og kunnskap med de som er interessert, sier Hanne, og legger til, før hun tilbyr meg en pose til med stekte epler i kanel:

- Eple er en frukt som har blitt brukt lenge i Norge på forskjellige måter. Jeg synes det er viktig å prøve å lage noe nytt med den, slik at den alltid blir spennende å spise.

 

mail2C

 

Her kan du lese mer om studiene Matkultur og helse og Mat, kultur og konservering ved Høgskulen i Volda. ¨

Tekst og foto: Lubna Makhoul

Del på