Ny bok om kristen spiritualitet

Tekst: Per Arne Brandal

- Oppdatert

Boken Kristen spiritualitet: perspektiver, tradisjoner og uttrykksformer er utgitt på serien Kyrkjefag Profil ved Institutt for religion, livssyn og kyrkjefag ved Høgskulen i Volda. Antologien tar for seg både prinsipielle perspektiver og konkrete eksempler på kristen spiritualitet.

En rekke forskere fra ulike fagmiljø i Norge, bidrar med artikler til temaet. Redaktør for boken er Knut-Willy Sæther og fra fagmiljøet ved Høgskulen i Volda ellers finner vi artikler av Per Magne Aadnanes, Ragnhild Fauske, Kristin Hatlebrekke, Birger Løvlie, Knut-Willy Sæther, Jan Inge Sørbø og Jan Ove Ulstein.

Boken har tre hovedperspektiver

  • Grunnleggende perspektiver på kristen spiritualitet
  • Ulike spiritualitetstradisjoner og -teologier
  • Aktuelle kristne spiritualitetsuttrykk i kulturen

Om artiklene

I antologiens første del gis det noen grunnleggende perspektiver på kristen spiritualitet. Dette gjøres av Harald Olsen, med presentasjon og analyse av spiritualitet generelt, og kristen spiritualitet spesielt. Han presenterer at spiritualitetsforskningen er et nytt kunnskaps- og forskningsfelt, og han systematiserer et krevende og uoversiktlig fagområde. Per Magne Aadnanes har et mer kritisk blikk på spiritualitet som fenomen – med både et kulturanalytisk og et teologisk perspektiv. Kristen spiritualitet blir her diskutert i lys av de kulturendringene som har skjedd i Vesten, særlig uttrykt ved modernitet og postmodernitet. Birger Løvlie avslutter denne delen ved å gi et riss av norsk spiritualitetshistorie, og han gjør det ved å tale om en hverdagens spiritualitet. For Løvlie er vesentlige ingredienser i nyere norsk kristen spiritualitetshistorie å finne i arven etter Hans Nielsen Hauge.

I bokens andre del presenteres ulike spiritualitetstradisjoner og -teologier. Kim Larsen åpner retter søkelys mot karmelittermunken Wilfrid Stinissens forfatterskap og hans forståelse av spiritualitet. Leif Gunnar Engedal behandler spiritualitetsutrykket i Korsvei-bevegelsens tradisjon. Knut-Willy Sæther ser nærmere på fenomenet kristen naturspiritualitet, mens Karl Inge Tangen tar for seg på pinseteologisk spiritualitet.

I den siste hoveddelen belyses noen utvalgte aktuelle kristne spiritualitetsutrykk i kulturen. Tone Stangeland Kaufmans artikkel viser at ignatiansk spiritualitet i senere tid er blitt av interesse for norske lutherske prester. Et annet dagsaktuelt uttrykk er den nyere lovsangstradisjonen som Tove Rustan Skaar har studert nærmere. Ragnhild Fauske belyser spiritualitet som fenomen i barnehagen på bakgrunn av den reviderte Rammeplan for barnehagens innhold og oppgaver. En skjønnlitterær tilnærming til forståelsen av spiritualitet finner vi i Jan Inge Sørbøs artikkel der blikket er rettet mot et hovedtema i teologien: den allmektige Gud og det onde. I artikkelen lar han dikt av Gunvor Hofmo, T.S. Eliot og Arnold Eidslott bli forstått som uttrykk for en spiritualitet. Et litterært blikk finner vi også i Jan Ove Ulsteins bidrag som retter søkelys mot Bjørn Eidsvåg og hans forfatterskap. Til sist tar Kristin Hatlebrekke for seg spiritualitetsuttrykket i den fornyede interessen rundt Maria i vestlig, luthersk kontekst.

dd16e661d5c4030601ecdbd8a271f8ce7d4835f0

Knut-Willy Sæther (red.): Kristen spiritualitet: perspektiver, tradisjoner og uttrykksformer, Kyrkjefag Profil nr. 19, Trondheim: Akademika forlag, 2013.

Del på