Ny bok: Skolebasert vurdering

Tekst: Kristian Fuglseth

- Oppdatert

Utdrag frå innleiingskapittelet:
Å være opptatt av kvalitet og utvikling av kvalitet på alle områder innen utdanning synes å svært viktig. Ordet kvalitet brukes i alle fall mer, og det snakkes mer om kvalitet nå enn tidligere. Dette trenger ikke å bety at kvalitetene ved det som har vært gjort innen utdanning før, står tilbake for det som gjøres nå.

Det synes å være en nesten ubrytelig sammenheng mellom krav om kvalitet på den ene siden og spørsmål om evaluering på den andre. Når kvalitet blir omtalt, følger ofte evaluering med. Disse to fenomenene henger tett sammen, det ene er sett på som en forutsetning for og kanskje en garanti for det andre. Skolebasert vurdering er en av tilnærmingene som har blitt utviklet for å skape kvalitet i utdanning.

haug-p
Professor Peder Haug

Arbeidet med skolebasert vurdering startet i vårt land som i mange andre land sent på 1980-tallet. Ideen var at en på den enkelte skole skulle velge områder for vurdering, selv gjennomføre en vurdering, og så sette i gang tiltak for å utvikle de delene av virksomheten der vurderingen tilsa at det var behov for det. I tiden som har gått siden dette startet, har det vært lagt ned mye arbeid på skolebasert vurdering. Det har ført til en nokså rikholdig litteratur på området, noe på norsk, mange flere på dansk og svensk, tallet på titler på engelsk er meget stort. Mye av den tilgjengelige litteraturen er enten innføringsbøker i emnet eller håndbøker. Den formidler ikke så mye om hva som finnes av erfaringer på området. Vi ønsker å formidle noen av erfaringene med skolebasert vurdering, og løfte fram noen viktige trekk ved den utviklingen som har vært på feltet.

Vi mener at det er på tide å samle noen tråder og peke på noen resultater, og det av flere grunner. Den første kan kalles historisk. Fordi vi har arbeidet med skolebasert vurdering i en rekke år, er vi rett og slett nysgjerrige på hva som kan sies om utviklingen på feltet. For ti år siden ble dessuten det holdt en internasjonal konferanse om skolebasert vurdering ved Oppland distriktshøgskole, arrangert av Trond Ålvik og Lars Monsen. På konferansen formidlet de ledende fagfolk på feltet sine synspunkter og erfaringer. Høsten 2002 arrangeres det en ny konferanse på samme sted, men denne gang for å se nærmere på de norske erfaringene. Boka er et bidrag til en utdyping av noen av disse erfaringene, og hvordan området har endret seg på disse ti årene og er et innspill til konferansen. Vi har også en framtidsrettet begrunnelse for å lage boka. Med Kvalitetsutvalgets delutredning fra juni 2002 legges det opp til enda en utdanningspolitisk debatt om kvalitetssikring og om skolevurderingens rolle. Vi mener det er viktig at denne debatten også føres på grunnlag av de erfaringer som finnes, ikke minst på området skolebasert vurdering. Boka har også en mer dagsaktuell begrunnelse: Lars Monsen leder et nasjonalt nettverk for skolebasert vurdering støttet av det nasjonale Læringssenteret. Der er ett av formålene å bidra til dokumentasjon og spredning av erfaringer med skolebasert vurdering. Denne boka er et bidrag til det.

Boken presenterer erfaringer med skolebasert vurdering, men vi har ikke som ambisjon å gi en systematisk og uttømmende oversikt over alt det som måtte finnes av erfaringer. Det vil forutsette en forskningsinnsats som foreløpig mangler i Norge. De kapitlene i boka som formidler erfaringer er mer å betrakte som typiske eksempler på den skolebaserte vurderingens rolle på ulike nivå, fra den enkelte skole til statlige initiativ, slik disse ble innledet med ”Underveis. Håndbok i skolebasert vurdering” fra 1993. Med boka har vi også et formål utover det å formidle noen typiske erfaringer fra denne den skolebaserte vurdering i denne perioden. Noen av artiklene i boka forsøker å sammenfatte hva disse erfaringene har ført til av innsikt i og kunnskap om denne formen for vurdering, både som del av den enkelte skoles utviklingsarbeid og som del av en mer omfattende skolevurdering. Denne spenningen mellom skolebasert vurdering som et ledd i den enkelte skoles utviklingsarbeid og som del av en mer omfattende skolevurdering går igjen i mange av artiklene i boka. Forfatterne har her ulike erfaringer og vurderinger og de gjenspeiler på den måten de spenninger og eventuelle motsetninger vi finner i synet på hva den skolebaserte vurderingens rolle kan og bør være.

De ti kapitlene i boka kan grupperes i tre deler. Den første delen inneholder to artikler fra Peder Haug og Marit Grøterud/Bjørn Nilsen. De gir en oversikt over feltet, både som en systematisk historisk oversikt og som en drøfting av de aktuelle problemstillinger og utfordringer for alle som arbeider med skolebasert vurdering. Den andre delen som er den største, er bokas hovedoppslag – erfaringsformidlingen. Den inneholder seks artikler som trekker fram og drøfter noen typiske eksempler på hva det har vært arbeidet med under merkelappen ”skolebasert vurdering”. Den siste delen inneholder to kapitler av Lars Monsen og Trond Ålvik som på noe forskjellig vis gir en kommentar til og utdyper noen av de temaer som har blitt presentert i de foregående artiklene.

Haug, Peder. og Monsen, Lars. (2002):
Skolebasert vurdering: erfaringer og utfordringer
Abstrakt forlag. 190 sider

Del på