Paul Bjerke og Evelyn Dyb: Journalistikk i risikosamfunnet

Tekst: Webmaster Volda

Diskusjoner om journalistikk handler ofte om at mediene i vår tid er blitt for kommersielle og/eller useriøse. Et vanlig standpunkt er at seriøs journalistikk som opplyser befolkningen og bidrar til politisk diskusjon, blir truet av kommersielle aviser og tv-stasjoner som først og fremst skal bidra til medieselskapenes bunnlinjer. Denne diskusjonen har mye for seg. Men samtidig er den enkle kontrasten mellom politikk og økonomi for snever.

Denne bokas perspektiv er at risikosamfunnet har erstattet industrisamfunnet og skapt nye konfliktdimensjoner og nye identiteter. Dagens journalistikk må forstås og forklares med begreper som er tilpasset dette samfunnet. Journalistikken bidrar til at innbyggerne oppfatter, forstår og ”konstruerer” sine omgivelser som et samfunn med betydelig miljørisiko og økende sosial usikkerhet. Samtidig er risikosamfunnet et reelt sosialt fenomen som ”avspeiles” i mediene.

 

bjerke-bok-meld

Boka bygger på sosiologene Ulrich Becks og Anthony Giddens teorier om risikosamfunnet og det senmoderne. Men det er først og fremst en kritisk bok om dagens journalistikk.

Utgis 1. desember 2006

1. utg. 2006. 265 s. Kr 275,-

ISBN 82-7935-225-2

Paul Bjerke og Evelyn Dyb

Paul Bjerke er stipendiat i presseetikk ved Avdeling for mediefag, Høgskulen i Volda og tidligere redaktør i Klassekampen. Evelyn Dyb er forsker ved Norsk institutt for by- og regionforskning (NIBR) og har 15 års erfaring som journalist i dagspressen. Begge forfatterne er sosiologer.

 

Abstrakt Forlag

Del på