Ser det nye i det gamle

Tekst: Per Straume

- Oppdatert

3eb39deb56b6c1ceb21efcaa9c1b911d

Førsteamanuensisen ved seksjon for medie- og kommunikasjonsteknologi fikk publisert boken Museum Websites and Social Media på det prestisjefylte forlaget Berghahn Books.

Hvordan kan museers nettaktiviteter bidra og gi formen til vår digitale arv? Og, hva kan vi si om samtidsmuseets bruk av nettsider og sosiale medier for bærekraftig utvikling, inkludering og mangfold? Boka Museum Websites and Social Media diskuterer disse spørsmålene gjennom en undersøkelse av museums nettaktiviteter. Utvalgte eksempler på museets nettsider, teknologi og planlegging av dem blir presentert i boka. De teoretiske og teknisk-analytiske spørsmål rundt museets nettsider og sosiale medier bidrar til å presentere den brede konteksten av teknologiutvikling på kulturelle institusjoner.

Laws, som er fra Panama, var ferdig med doktoravhandlingen sin Panamanian Museums: History, Contexts and Contemporary Debates ved Universitetet i Bergen i 2009. Arbeidet med boka startet hun på da hun ble ansatt ved University of Canberra i 2011, og avsluttet det etter at hun begynte å jobbe ved Høgskulen i Volda i august 2015.

nyvinning i australia

Hun har hatt et samarbeid med blant annet nasjonalmuseet i Australia i forbindelse med bokarbeidet.

– Jeg har et ønske om å utvikle nye digitale løsninger. Ved nasjonalmuseet i Australia så jeg på hvordan man kan organisere en stor gruppe som skal utvikle et stort grensesnitt. Der utviklet jeg også en protype på et kart. Først laget jeg et fysisk kart over Australia, før jeg laget et virtuelt et der besøkende på museet kan trykke på 400 stedsnavn på kartet og få opp historier fra hvert sted, forteller Laws.

Under arbeidet med boka har førsteamanuensisen gjort flere funn. Et av de viktigste er hvordan museer som organisasjoner fungerer og vil framstå på internett.

– Desto mer åpenhet det er i museet generelt, desto mer åpen er de også på nett. Først må organisasjonen finne sin grad av åpenhet, deretter kan de se hva de kan tilby på nett. Man må ha en gjennomtenkt plan slik at det henger sammen.

Krevende å organisere

Laws har gått gjennom en rekke case med museer i Europa, Oseania og Latin-Amerika.

– Et eksempel fra store prosjekt om samlingsdatabaser for museer er fra Sverige. Der har de utviklet systemet Kringla hvor flere millioner gjenstander er samlet på nett, og det svenske folk har mulighet til å sende inn bilder av for gamle fotografier eller dokumenter. Det krever mye arbeid med digitalisering og katalogisering og er ressurskrevende. Men det viser også at det er mulig å få til digitalisering og at gjenstandene blir tilgjengelig på nett. Det er like krevende å organisere en slik deltagelse fra folket på nett som fysisk på et museum.

– Hvor kom interessen din for dette fra?

– Det er en lang historie. Jeg er utdannet innen visuell kunst og har laget en del kunstverk. Derfor ble jeg interessert i hvordan kulturarven vår blir lagret i museer. Samtidig er profesjonsdelen av min karriere utvikling av nye digitale teknologier. Derfor har det vært moro for meg å få brukt den kunstneriske, teknologiske og teoretiske delen av meg under arbeidet med boka. Alle elementene henger sammen, svarer Laws som ikke legger skjul på at det har vært krevende:

– Jeg jobbet mye med boka mens jeg bodde i Australia. Det har vært ganske mye fram og tilbake for å få publisert den. Jeg har også merket at det er vanskeligere å jobbe med bok nummer to enn en.

stor lettelse

Den første boka hennes Panamanian Museums and Historical Memory kom også ut på Beghahn Books, et anerkjent forlag med base i New York. Mens den første boka var ment for museumsansatte, er den nyeste boka også ment som en ressurs for studenter, designere og forskere som arbeider i skjæringspunktet mellom kulturinstitusjoner og digital teknologi.

Laws er medlem av ei forskergruppe ved Høgskulen i Volda som arbeider med mediedesign. Også der er utvikling et sentralt tema, men hun er ikke sikker på hva det neste nye blir for hennes del.

– Det var en stor lettelse da jeg var ferdig med boka. Men samtidig er det komfortabelt å ha et slikt prosjekt å holde på med. Nå må jeg tenke på nye eventyr, smiler hun.

 

Del på