Svein Brurås disputerer

Tekst: Webmaster Volda

- Oppdatert

Dagen før, torsdag 23. april, vil han holde to prøveforelesninger:
"Tekstanalyse i forskning om journalistikk" (oppgitt emne) 
"Media Accountability Systems" (MAS): Om regulerende krefter mellom jus og marked" (selvvalgt emne)

Mer informasjon på nettsidene til Universitetet i Bergen.

I avhandlingen kobles praktisk journalistisk yrkesetikk med moralfilosofisk teori. Uttalelser fra Pressens Faglige Utvalg analyseres ved hjelp av tre ulike moralfilosofiske teorier: diskursetikk, dydsetikk og nærhetsetikk. Formålet med prosjektet er for det første å finne den autoriserte presseetikkens mer eller mindre skjulte moralfilosofiske karakteristika, og dernest å undersøke de tre teoriers anvendbarhet på et presseetisk materiale.

Pressens Faglige Utvalg står i mange klagesaker overfor en presseetisk problemstilling som involverer tre ulike hensyn, nemlig individets beskyttelse veid opp mot samfunnets nytte og ytrerens frihet. De tre hensyn favoriseres av hvert sitt teorigrunnlag: Individets beskyttelse er et omsorgsetisk hensyn som finner støtte i moderne nærhetsetiske teoridannelser med et sterkt fokus på det sårbare enkeltmennesket. Samfunnets nytte uttrykker en konsekvensetisk tenkemåte med eldgamle aristoteliske røtter; den er opptatt av både yrkesutøverens karakter og det gode samfunn. Ytrerens frihet er en diskursetisk grunntanke og uttrykker en forutsetning for den rasjonelle og sannhetssøkende offentlige samtale.

Hvilket av de tre hensyn PFU legger mest vekt på kan variere; her er det mange forhold som spiller inn. Studien viser imidlertid at det autoritative yrkesetiske organet i norsk presse er sterkt preget av diskursetiske tenkemåter. Utvalget er opptatt av prosedurale normer for den offentlige samtale, og legger mindre vekt på journalistens karakter og "dyder" og på journalistikkens kvalitet. Tendenser til nærhetsetiske refleksjoner finnes i PFU-uttalelsene, men de må ofte vike for andre hensyn.

Les også intervju med Svein Brurås i Klassekampen 20. april 2009.

Svein Brurås er førsteamanuensis ved Avdeling for mediefag. Han har gitt ut en rekke bøker og rapporter, bl.a. Etikk for journalister (3. rev. utg. 2006), Morderjakt og mediemakt. Journalistisk metode, sjanger og etikk i dekningen av Orderud-saken (2006; sammen med Helge Østbye og Lars Arve Røssland), Kompiser i krim. Aktører, strategier og relasjoner i mediedekningen av Orderud-saken (2003; sammen med Lars Arve Røssland).

I 2003 fikk Brurås – sammen med Guri Hjeltnes og Henrik Syse – i oppdrag å granske medienes rolle i Tore Tønne-saken. Det resulterte i rapporten Tre uker i desember. en kritisk gjennomgang av medienes rolle i den såkalte Tønne-saken (2003).

    8290b28ffd8f0309fa64bc63eaf7574d15873e7d

Del på