Får ikke nok animasjon

Tekst: Per Straume

- Oppdatert

De jobber sent og tidlig for å få animasjonsfilmene de har i skoleoppgave så perfekte som mulig. Allikevel finner Mali Evjen og Hanne Braaten tid til å lede Animation Volda – festivalen som bringer internasjonale navn til animasjonsbygda.

– Det kommer inn filmer fra hele verden. Flere hundre filmer. Vi må se gjennom dem og plukke ut de beste.

– Internasjonale gjester. Det skiller oss ut som animasjonsfestival i Norge. Andre har kanskje besøk fra Norden og Baltikum, men til oss kommer folk fra hele verden.

De har blitt bestevenner, men Mali Evjen og Hanne Braaten slåss nesten om å komme til orde når vi ber dem snakke om Animation Volda. De er henholdsvis leder og nestleder for den tradisjonsrike animasjonsfilmfestivalen som årlig trekker til seg internasjonalt kjente aktører fra bransjen. 

Les mer om animasjonsutdanninga og søk her.

Stort ansvar

En skulle kanskje tro at Evjen og Braaten er litt erfarne i gamet. Sørge for at kvaliteten på filmene som skal vises fram under festivalen god, skaffe interessante gjester og sy sammen et program som skal være både underholdende og holde et faglig høyt nivå, er noen av arbeidsoppgavene de deler med resten av det studentdrevne styret for festivalen. Men de går altså «bare» det første året på bachelorutdanninga i animasjon ved Høgskulen i Volda. Det er tradisjon for at det er førsteklassingene som har ansvaret for Animation Volda.

– Det er lærerikt og mye å sette seg inn i, synes Evjen.

– Samtidig er det skikkelig stas å tenke på at vi skal stå for en festival med et så godt navn og rykte. Vi kjenner på ansvaret, den er jo tross alt kjent for bransjefolk rundt om i verden, skyter Braaten inn om festivalen som vanligvis har vært i september, men som i 2020 går 1.-4. oktober.

Les også: Animasjonsstudent bak verdensnyhet

Som hjemme på skolen

Animasjonsstudentene har fått rykte på seg for å være av de som tilbringer mest tid på skolen ved Høgskulen i Volda. I kjelleren i bygget hvor mediefagene holder til, «bor» de. I tillegg til saler med tegnebrett, verksted til å lage animasjonsdukker og andre rekvisitter til filmer, datamaskiner til å animere og mørke rom til så spille inn filmer i – har de sitt eget kjøkken, spisebord og sofa. Ikke rart skolen blir som hjemme.

– Her kan vi spise lunsj med lærerne våre eller studenter fra andre- og tredjeklasse, sier duoen der vi sitter ved det plassrike spisebordet.

Nær kontakt med lærerne

Og nettopp den unike kontakten dette miljøet skaper, gjør at det ikke er så skummelt å skulle lage en hel festival. 

– Vi kan spørre både lærerne våre og andre- og tredjeklassingene om hva det skulle være. Det må vi også for å få det til. Det er heller ikke noe problem å banke på døra til lærerne, den er stort sett alltid åpen. Vi lærer så utrolig mye fra dem, forteller festivallederne som lover mer interaktivitet hvor publikum blir mer påkoblet i det som skjer under festivalen i år enn hva de synes tilfellet var i 2019. 

Les også: Animasjonsstudenter lærte av legende

Bratt læringskurve

Med sportsspråk ville en vellykket festival bli som å score i debuten. Forskjellen er bare den at verken Evjen eller Braaten føler seg som noen ferskinger uten kompetanse og erfaring. I oktober 2020 vil de i hvert fall ikke gjøre det.

– Vi har kommet oss så langt på den korte tida vi har gått her. Jeg kan nesten ikke forstå at vi har lært så mye på litt over et halvt år, hamrer Braaten entusiastisk i vei på godt syngende nordlandsdialekt.

– Det blir lange skoledager. Helga kan også gå med av og til. Men det er opp til en selv hvor mye en vil legge i de ulike filmene vi skal lage. Kommer man først i et godt driv, blir man engasjert og da flyr tida. Det gjør egentlig ikke så mye når det vi driver med er så moro, smiler Evjen. 

Da gjør det sikkert ikke så mye at Animation Volda ikke er før i oktober. For da vet de at det er enda mer moro som venter.
 

Del på