Hvordan dekker mediene klima og miljø?

Tekst: Per Straume , Foto: Jonas Közle

– De siste årene har klimakrisen blitt vår tids viktigste sak. Hver eneste dag er mediene fulle av stoff om klimaendringer. Men hvordan dekker mediene egentlig klima- og miljøspørsmål idag – og hvordan har dette stoffområdet vokst frem i norske medier over tid?, spør Henrik G. Bastiansen, professor ved Avdeling for mediefag ved HVO. 

Litteraturhuset

Han har nå tatt iniativet til og er arrangør for et eget fagseminar om dette. Det finner sted på Litteraturhuset i Oslo, tirsdag 10. mars 2020 fra kl. 09 til 15. Seminaret er gratis, åpent for alle og strømmes direkte på Facebooksiden til Norsk mediehistorisk forening og på Foreningens nettside: mediehistorisk.no. Alle interesserte ved HVO kan derfor følge med på seminaret i sanntid. Opptaket vil etterpå bli liggende på nettsiden til Mediehistorisk forening. 
    
På seminaret vil en rekke yngre forskere formidle funn fra den nyeste forskningen på miljø- og klimastoffet i mediene, før og nå. Dessten har en rekke kjente navn også takket ja til å delta: Bård Vegard Solhjell, ny direktor i NORAD, som skal snakke om hvordan han ble miljøengajsert, Petter Nome, som skal snakke om en av sine TV-dokumentarer som han laget i NRK, Jørgen Randers, professor i klimastrategi og tidligere BI-rektor, Ellen Hambro, direktør i Miljødirektoratet m.fl. 

– Vi ser frem til et spennende og ikke minst viktig seminar, sier Henrik G. Bastiansen, som peker på at det ikke er noen selvfølge at mediehistorisk interesserte forskere er opptatt av et så høyaktuelt tema i vår tid. - Men etterhvert som jeg har gravd i kilder og reflektert over det jeg har funnet, ser jeg tydeligere og tydeligere at det faktisk er vanskelig å forstå fremveksten av miljø- og klima-nyheter i mediene hvis vi ikke anlegger et mediehistorisk perspektiv på dem. Det er bare da vi kan finne ut når og hvordan denne type nyheter vokste frem, avslutter han. 

Følg strømmingen på Facebook-siden til Norsk mediehistorisk forening eller foreningens nettside: mediehistorisk.no 
 

Del på