–Bra at jeg har hjulpet så mange

Tekst: Tor Mikalsen , Foto: Bendik Hansen

- Oppdatert

For Mariann (23) betyr verdens dag for psykisk helse litt ekstra. Jeg Mot Meg-jenta spilte for en imponert aula under årets markering på Høgskulen i Volda.

Tekst og foto: Bendik Hansen

– Jeg syns det er kjekt at vi setter fokus på psykisk helse, og at det er en egen dag til det. At vi er obs på psykisk helse, og at vi prater om det.

Mariann Humberset er blitt et kjent navn for mange i høst. For noen måneder siden kom NRK-serien Jeg Mot Meg, hvor den 23 år gamle Ørstajenta er en av åtte medvirkende som gjennom samtaler med psykolog Peder Kjøs og andre i gruppen, viser effekten av åpenhet, vennskap og hvor viktig det er å prate om hvordan man har det med seg selv. – Jeg er med på markeringen her fordi jeg vil vise at jeg bryr meg. Og at jeg har bidratt til at det kan være mer åpne om det gjennom serien. Og jeg tenker at folk har godt av å føle at de hører til i et samfunn, selv om de sliter. Det er flere som har det sånn, forteller Humberset.
 

–Jeg prøver å svare når jeg har fri

Humberset har gjennom flere episoder av Jeg Mot Meg snakket åpent rundt psykiske sykdommer og følelser, men hva tenker du egentlig selv om at det er så stor grad av åpenhet på TV i beste sendetid? – I begynnelsen var det litt spesielt, for du er jo ikke vandt til å være på TV. Det var ikke det at det handlet om psykisk helse som plaget meg, det var bare at jeg plutselig var en ”greie”. Jeg syns det er veldig bra at jeg har vært med på det. At jeg har hjulpet så mange.

I ettertid av serien har 23-åringen mottatt en rekke meldinger på sosiale medier fra seere som har funnet hjelp i Ørstajentas åpenhet rundt vonde følelser. –Det syns jeg er veldig kult. –Nå begynner det å roe seg ned. Det er fremdeles folk som sender meldinger, og jeg prøver å bidra så godt jeg kan, men jeg har jobb og alt sånn – så jeg prøver å svare når jeg har fri.

Hennes tips dersom du har det tung eller føler på dårlig psykisk helse er komme seg ut. – Det er ikke lett, det vet jeg. Men det er faktisk det som har hjulpet meg mest. Og ha familie og venner rundt seg. 

Yoga og egenskrevne låter

Studentparlamentet, Studentsamskipnaden og Høgskulen i Volda ønsket i år å lage en markering, hvor de også fikk hjelp av Røde Kors ungdom og Helsestasjonen i Volda. – Målet er å skape åpenhet og kunnskap rundt psykisk helse, forteller studentrådgiver Anne Brudvoll til de fremmøtte.

Verdens helseorganisasjons dag for psykisk helse blir arrangert i en rekke land 10. oktober. Ved Høgskulen i Volda ble markeringen startet med yoga ledet av internasjonal student Kishore Satwal, og ved lunsjtider strømmet studenter til Berte Kanutte-huset for lunsj som Studentparlamentet hadde stelt i stand. På programmet stod også underholdning fra Mariann Humberset med gitarist og pianist Torgeir Standal. Duoen dro gjennom et cover av Sigrids monsterhit Don´t Kill My Vibe, før Humberset sang et par egenskrevne låter fra bandet hennes, Pikekysz katalog.

Tall fra Folkehelseinstituttet viser at omtrent halvparten av befolkningen vil oppleve psykiske problemer i løpet av livet. Det å ha noen å prate med kan være avgjørende for håndteringen av problemene, og om man søker hjelp.

Del på