Hvordan gå fram med jobbsøknaden? Fagdag serverte tips og triks

Tekst: Karl August Swanstrøm , Foto: Karl August Swanstrøm

- Oppdatert

Det var stort oppmøte på felles fagdag for alle bachelorutdanningene ved Avdeling for samfunnsfag og historie (ASH). Her fikk mange anledning til å gjøre opp tanker for hvordan man går fram for å søke seg fram til drømmejobben.

Hva skal du bli når du er ferdig med å studere?

For en som har valgt profesjonsutdanning virker valget kanskje enkelt når man har kommet inn på studieretningen. Likevel kan det være utfordrende å kapre seg drømmejobben når man står der med vitnemålet i hånda etter endt studie. For hvordan skal man søke og skrive den perfekte jobbsøknaden? Eller hva med de som studerer noe som ikke har direkte tilknytting til et yrke? Disse spørsmålene var temaet for dagen i Berte Kanutte-kantina.

Det var ikke mange ledige sitteplasser i kantina på arrangementet. Bachelorutdanningene ved Avdeling for samfunnsfag og historie omfatter bachelorutdanningene i sosialt arbeid (sosionom og barnevern), historie, samt planlegging og administrasjon.

Dekan Randi Bergem åpnet fagdagen

Dekan Randi Bergem ved ASH åpnet arrangementet. Programmet inkluderte musikalsk innslag fra Egil Olsen, diskusjonen «Språk er makt» mellom professor Roar Stokken og tidligere student Nasser Dagnew, pause der det ble servert lunsj med wraps og mineralman, og deretter foredraget «Korleis presentere seg sjølv og sin eigen kompetanse for ein framtidig arbeidsgjevar?» ved Linda M. Hjelle fra Karriere og tilrettelegging på NTNU.

Trubadur Egil Olsen

Trubadur Egil Olsen fra Ørsta slipper snart ut nytt album. Under det musikalske innslaget brukte han humor og sine egne erfaringer til hvordan sangene hans kan gjenspeile temaet for fagdagen.

Språk er makt

Tidligere student Nasser Dagnew har studert bachelor i barnevern på høgskulen. Sammen med professor Roar Stokken delte han sine erfaringer for hvordan det er for en Oslogutt som har vokst opp på Grønland å komme til et lite sted som Volda og starte på et fulltidsstudium. Spesielt utfordrende syns han det var å skulle knekke koden med å skrive akademisk. Etter prøving og feiling fikk han det til slutt til ved hjelp av gode studiekamerater og oppmerksomme forelesere.

– Temaet for samtalen er tankene jeg har gjort meg om hvordan språket kan uttrykke makt. Vi bruker forskjellig språk ut ifra hvem vi kommuniserer med. Det er for eksempel en veldig annerledes sjargong man bruker når jeg spiller basket med kompiser i forhold til språket jeg bruker når jeg skal i et jobbintervju eller levere en akademisk oppgave. Hvert miljø eller situasjon har sine koder, og man må mestre de ulike språkene skal man påvirke og nå fram med sine tanker og ideer, sier han.

Stine Runde og Ilnur Tukhtanetov

Stine Runde og Ilnur Tukhtanetov på sosiononstudiet fulgte arrangementet fra galleriet på Berte Kanutte-huset. Selv om de begge går en profesjonsrettet utdanning syns de det var bra å få innspill til hvordan man skriver en god jobbsøknad.

– Jeg fikk en god innføring i hvordan man skal begynne. Å velge seg ut en plass og organisasjon hvor man har lyst til å jobbe og skrive en åpen søknad, det viser for den potensielle arbeidsgiveren at man er frempå og interessert. Det gjør at man skiller seg ut og blir lettere å huke tak i når de har behov for bemanning, sier Stine.

Jenny Nystad

Jenny Nystad og Ingrid Wikdahl går andre året på sosionomutdanningen. De forteller at de har hatt en bra dag:

– Det var masse nyttig informasjon. Vi satte spesielt pris på inputen vi fikk fra jobbsøker-foredraget til Linda M. Hjelle, stemmer de i lag.

Anna

Anna Riksaasen på barnevernsstudiet hadde bursdag samme dagen som fagdagen ble arrangert. Hun sier hun har søkt jobb ganske lenge og fikk mer inspirasjon og faglig påfyll på arrangementet.

– Jeg syns samtalen til Roar og Nasser var veldig interessant! Jeg ble mer oppmerksom på hvordan man kan bruke språk til å påvirke, sier hun.

Del på