Fikk innsyn i framtidens byplanlegging

Tekst: Karl August Swanstrøm , Foto: Bjørn Gunnar Tafjord

- Oppdatert

Hvordan utvikler man bærekraftig byplanlegging? Bruk av digitale simuleringsverktøy for å få oversyn over by-arealer, infrastruktur, trafikk, med mer, i tillegg til utvikling av kommunikasjoner var temaet for studietur i Ålesund for førsteårs-studentene på planlegging og administrasjon.

Bachelorutdanningen i planlegging og administrasjon ved Avdeling for samfunnsfag og historie legger grunnlaget for å bli en god samfunnsplanlegger. For å få innsyn i hvordan offentlige myndigheter i praksis planlegger, dro førsteårsstudentene på studietur til Ålesund. Turen var ledet av førstelektor Grethe Mattland Olsen og Seniorrådgiver Bjørn Gunnar Tafjord.

Turen startet med omvisning på byutviklingsprosjektet sørsida av Ålesund sentrum, der leder Kirsti Slotsvik fortalte om planene for en helt ny bydel som skal bestå av videregående skole, kulturskole, kulturhus, forretninger, sørvistilbud og nye boliger. Målet er en bydel som på en bedre måte enn i dag, skal løse utfordringer knyttet til de store cruisekipene som legger til i området. Man er også opptatt av hvordan man kan skjerme uteområdene mot vind og regn, noe som åpner opp tilgangen til sjøen på en helt annen måte enn i dag.

Slotsvik forklarte utfordringene knyttet til transport og særlig hvordan man kan løse kryssing av Brosundet på en måte som ivaretar de estetiske kvalitetene til området. Det ligger også an til planer om å dekke til sjøbunnen med masse fra byggingen av Stadt-skipstunnel, da olivin som mineral egner seg godt til å kapsle inn forurensing på sjøbunnen. Det er sjelden man får mulighet til å følge utviklingen av en bydel fra starten av, og målet til reisefølget var derfor å holde øye med hva som skjer i dette prosjektet framover.

Andre del av byturen fant sted på Norsk Maritimt Kompetansesenter (NMK) der de fikk komme inn i simulatoren til AugmentCity. Der fik man se hvordan man kan visualisere nåsituasjonen med hensyn til trafikk, støy, forurensing, befolkningsutvikling osv. og simulere en tenkt framtidig utvikling. Dette for å gjøre det enklere for både de som driver med planlegging, politikere og publikum for å forstå hvordan en tenkt framtidig utvikling vil utarte seg. Sølve Fauskevåg stod for omvisningen, og illustrerte på en spennende måte på hva som skal til for å nå målet om nullutslipp av Co2 innen 2030.

Framtidsfasilitator Kristine Walderhaug Sæther orienterte deretter om Framtidslabben, der Høgskulen i Volda også er en av partnerne, og hvordan den er tenkt som et møtested for utveskling og utvikling av ideer/prosjekter.

Ole Christian Birkeland fra Statens Vegvesen innledet og svarte på spørsmål fra studentene om planene for utbygging av nye veier i området. Særlig interessant var det å få innsikt i hvordan man ser for seg en utvikling som i større grad legger opp til at folk skal kunne gå og sykle til arbeid. Selv om Ålesund lenge har hatt ambisjoner om å bli en sykkelvennlig by, er det lite av dette som går igjen i de planene som nå ligger for seg.

Del på