Skuespill på timeplanen – gøyere blir det ikke

Tekst: Karl August Swanstrøm , Foto: Karl August Swanstrøm

- Oppdatert

Søk Teater og Drama nå

Ved teater- og dramalinjen på Høgskulen i Volda blir praktisk skuespill kombinert med teorifaglig påfyll. Det åpner opp muligheter for flere mulige karriereveier – enten det er å formidle scenekunst eller allmennyttig kunnskap på en mer artig måte!

Førsteårsstudentene på linjen fikk demonstrert nettopp hvor gøy formidling av kunnskap kan være ved å ha visning i Kaarstad-parken. Fortelling og formidling var temaet, og spennende kunnskap om ulike fugler stod på menyen. 

Hva kan små ugler spise?

I den første scenen møter vi to små ugler som sitter i treet og lurer på hva de kan spise når uglemamma og uglepappa er borte. Den ene uglen foreslår å fange mus, mens den andre mener at de er for små til å ha mulighet til dét. Den foreslår å heller fange biller. Plutselig dukker opp en merkelig sak som kaller seg Tordivel. Da henvender den ene skuespilleren seg til publikum; vet dere hva en tordivel egentlig er? Hvilke fugler kan navigere fra Volda til Amerika og hvilke fugler kan lære seg å gå over en trafikkert vei på grønn mann? Dette er eksempler på kunnskap som skuespillerene formidler til publikum gjennom gøyale fortellinger. 

Studiesituasjon Teater og Drama
Fortelling og formidling i praksis – Førsteårsstudentene Oscar Kjærra (front) introduserer forestillingen mens tordivel Preben Rosenvinge (liggende) og småuglene Sunniva Wiberg (bak) og Khaled Moussa (i treet) gjør seg klare. 

Publikum kan være både store og små

En av målsettingene var å skape opplevelser for elever i 1.-4. trinn, men denne gangen var det tredjeårsstudentene som var publikum for anledningen. Det kan kanskje høres skummelt ut – men ut ifra stemningen å melde satt smilet og latteren løst slik at man kunne ane at dette overhodet ikke var noen grunn til å være nervøs. Snarere tvert imot en befrielse fra en hektisk eksamensperiode. 

Tredjeårsstudent Pernille Fynbo Gajhede var imponert av de relativt ferske studentene. 

– Jeg syns forestillingen hadde mye humor og læring som var fine fortellinger, især som dramastuderende syns jeg de gjorde det veldig bra, sier hun. 

Drømmer du om å stå foran kamera?

Teater og Drama-studentene får utviklet både ferdighetene og kunnskapen sin gjennom trening – enten man tar årsstudium eller en tre-årig bachelorgrad.

Ved årsstudiet følger man førsteåret på bachelorløpet, og de som går treårig studium får utvidet teori og praksis til å kunne forsvare en bachelorgrad. På andreåret kan man for eksempel ta valgemnet TOD109 – Spill for kamera, der studentene får introduksjon til skuespillerteknikk foran kamera.

Samarbeid på tvers av linjer

På Spill for kamera har de også et samarbeid med medieproduksjonslinja på mediefag slik at studentene kan dra nytte av hverandres kunnskap, erfaringer og samarbeide om større produksjoner.

– Teater og Drama-studentene er også populære bidragsytere til andre prosjekter, som kortfilmproduksjoner eller reklamefilmer. En god mulighet til å bygge opp sin portefølje, sier Pernille. 

Se hvordan Spill for kamera kan foregå i bildekarusellen under!

Del på