Rektor kritisk til ny kvalitetsundersøkelse

En ny undersøkelse rangerer Høgskulen i Volda (HVO) som nummer tolv av landets 23 høyskoler. Gunnar Stave, rektor ved HVO, stiller seg kritisk til denne type undersøkelser.

 

Undersøkelsens resultater som blant annet er basert på søkertall, strykprosent, poengproduksjon, andel internasjonale studenter og antall studenter per ansatt, er utført av organisasjonen Mandag Morgen.

 

 

 

Best i fylket

 

– HVO lever på et gammelt rykte som den ikke klarer å leve opp til i dag, sier Vigdis B. Knutsen, informasjonsstudent ved HVO. Knutsen tok høstsemesteret 2003 på Høyskolen i Lillehammer (HiL), som topper undersøkelsen. Selv om HVO ligger et stykke bak de beste i undersøkelsen kommer den likevel ut som beste høyskole i Møre og Romsdal.

 

Kritisk rektor

 

Gunnar Stave, rektor ved HVO, stiller seg kritisk til denne type undersøkelser.

– Undersøkelsen trekker konklusjoner på et svært tvilsomt grunnlag, sier Stave. Han mener undersøkelsene er basert på tilfeldige data og begrunner dette blant annet med at tallene for 2003 enda ikke er kvalitetssikret. Et anna problem er at indikatorane som vert bruk ikkje nødvendigvis måler kvalitet. Det er altså en uklar sammenheng mellom de indikatorene som blir bruk og det de skal måle, nemlig kvalitet.

– Jeg er bekymret over at store seriøse presseorgan kan trekke så bastante konklusjoner på bakgrunn av tvilsomme data. Jeg er faktisk litt opprørt, sier Stave.

 

Rot på HVO

 

Knutsen kjenner seg derimot godt igjen i undersøkelsen.

– HiL setter studenten i sentrum på en helt annen måte enn HVO. I Lillehammer har de blant annet et studenttorg der samtlige tjenester er samlet på ett sted. På den måten blir det enkelt og lettvint å finne frem og få hjelp. Her på HVO er det derimot rotete og vanskelig å finne fram. Det hadde nok vært på sin plass med en opprydning, sier Knutsen. Hun trekker også frem de mange ekstratilbudene som studentene på HiL nyter godt av, blant annet får de eksamenskarakterene på sms. De mange grupperommene er også noe hun savner fra tiden på HiL.

 

Mangel på studenttilbud

 

Knutsen mener også at det må jobbes for å få lokalsamfunnet til å verdsette studentene.
– På Lillehammer har næringslivet innsett at studentene er en lukrativ gruppe, noe som gjør at det finnes en rekke studenttilbud. I Volda er derimot tilbudet mye dårligere selv om det er flere studenter her. Knutsen avslutter med at hun gjerne hadde fortsatt som student på HiL, men at hun måtte returnere til Volda for å fullføre bachelorgraden sin.

 

Du kan studera dei nasjonale tala frå høgskulane vidare på DBH sine heimesider.

 

 

 

Dette er ein artikkel som er redigert og klippa frå Preben Karlsen sin artikkel i Svela

Preben Carlsen

carlsp@student.hivolda.no

1074009133

Del på: