Barnefattigdom som risikofaktor

Tekst: Webmaster Volda

- Oppdatert

218d98bd6aa54e252add630195ed7e9d

Riksrevisjonens nyeste undersøkelse av barnefattigdom i Norge viser at andelen barn i lavinntektsfamilier har økt fra fem til åtte prosent i perioden 2002-2012. Det betyr at det i 2012 var 78.000 fattige barn i Norge.

─ Selv om det er enighet i forskningsmiljøet og en tverrpolitisk enighet om å redusere barnefattigdom i Norge, så ser vi at det går i motsatt retning. Det er enten noe vi ikke har forstått eller noe vi synes er problematisk, og velger å ikke gjøre noe med, understreket sosionom og sosiolog Karin Gustavsen. 

REPRODUKSJON AV DÅRLIGE LEVEKÅR

Gustavsen er leder for Barn og Unges samfunnslaboratorium, og var én forelesere som delte sine erfaringer og kunnskap med de fremmøtte. Hun la vekt på belastningene barn og unge fra levekårsutsatte familier utsettes for som kan påvirke deres muligheter under oppveksten og senere i livet.

─ Flere studier viser at det foreligger en vesentlig overføring av fattigdom, sosial likhet og sosial eksklusjon mellom generasjoner i Norge i dag. Barn og unges levekår påvirker både deres personlige utvikling og sosiale inkludering. Selv om de voksne er flinke til å beskytte barna fra fattigdom, og selv om barn opplever fattigdom forskjellig, vil de barna som lever under dette over lengre tid kjenne det på kroppen. Påkjenningene kan sette dem ute av stand til å være aktive samfunnsdeltakere som voksne. 

Gustavsen forklarte at det går et hovedskille mellom individuelle og strukturelle forklaringsmodeller, og at hun selv er særlig opptatt av de strukturelle. 

─ Vi har ofte et individrettet bergrep om eksempelvis bortfall i skolen, men dette handler i stor grad om strukturer. Det viser seg blandt annet når man ser på hvilke levekår elever som skulker skolen har. 

FAGLIG PÅFYLL TIL PRAKSISFELTET

7f29c7500bfad3142d6da669b3d4b372
Sosionom og sosiolog Karin Gustavsen, høgskolelektor Gerd Skjong og førsteamanuensis Jarle Pedersen. 

Fagdagen rettet seg også mot fagmiljøer og praksiser utenfor høgskolen, forteller høgskolelektor Gerd Skjong.

─ Vi ønsker å gi noe tilbake til praksisfeltet, og har invitert de lokale virksomhetene som Barnevernstjenesten og Nav. Selv om vi har et barnevernsperspektiv, er det viktig å bevisstgjøre blant annet de som jobber i sosialtjenesten om hvilken innvirkning fattigdommen har på de barna som lever i fattige familier.

Førsteamanuensis ved instituttet, Jarle Pedersen, avluttet fagdagen med en liten påminnelse til de fremmøtte:

─ Vær bevisst på at fattigdommen finnes – enten vi ser den eller den usynliggjøres av de som lever med den. 

Del på