En perle i anmarsj

Tekst: , Foto: Matias Myklebust

- Oppdatert

Høsten 2015 flyttet Petter Westgaard fra naturskjønne Narvik for å studere friluftsliv ved Høgskulen i Volda. Dette har han ikke angret på.

Tanken på å studere et sted hvor man alltid er en ti-minutters kjøretur unna en tind i Sunnmørs­alpene var hoved­årsaken til at Petter havnet i studie­bygda. Likevel er det kombi­nasjonen av flere ting som gjør at Høgskulen i Volda skiller seg ut for Westgaards del.

– Du får alt. Du er nær kysten, du har vanvittige fjell du kan gå på og du har ivrige folk rundt deg. Du får god kompetanse av lærerne, en vanvittig skisesong og et godt ski- og klatremiljø. Og bra uteliv.

Godt samhold  

Westgaard har vært interessert i friluftsliv siden han var gammel nok til å spenne på seg ski, men var på ingen måte noen utpreget vill­marks­mann da han ankom Sunnmøre. Dette har ikke vært noe problem.

– Studiet passer for alle. Mange kommer hit uten noen forkunnskaper, mens andre har gått Norge på langs. Når man er ferdig her, er alle på samme nivå.

For selv om læringskurven kan være litt bratt i starten så har det ikke vært noe frafall så langt, i alle fall ikke i hans klasse. En av grunnene til dette mener Westgaard er samholdet mellom studentene.

– Miljøet er helt supert. Man bor ute, sitter rundt bålet og sover i telt. Og selv om det kanskje høres ut som en klisjé, så får man et nærere forhold til de man går i klasse med. Sam­­holdet blir sterkere enn om man bare skulle hatt undervisning sammen. Man finner nok gode kompiser uansett, men jeg tror det skjer raskere og på en annen måte når man bor sammen ute i naturen.

En tur på byen er grei avveksling for en som bruker store deler av et skoleår på tur i skog og mark. Westgaard trekker fram det gode utelivet i Volda som hever studentmiljøet, også utenfor hans egen klasse.

– Du blir ikke en som bare går i skauen og spiser bark. Det er også lett å bli kjent med folk fra andre linjer.

Natura

På fritiden bruker også Westgaard mye tid på styrevervet i friluftsorganisasjonen Natura, som for det meste er drevet av og for studenter. Målet er å kunne arrangere turer og aktiviteter på Sunnmøre for alle friluftslivinteresserte, uav­hengig av erfaring.

– Som arrangementansvarlig er jeg blant annet med på å arrangere Fri Flyt film tour, Reel Rock film tour, julebord og andre impuls­arrangemeter. I Fadder­veka starter vi året med en pangstart hvor vi planlegger et opplegg for både nye og gamle studenter. I løpet av studieåret vil vi arrangere både surfeturer, fotturer, ulike kurs, og ikke minst generell risiko for ekstrem hygge og masse annet gøy.


Når Petter Westgaard avslutningsvis blir bedt om å beskrive frilufts­liv­linja i Volda med én setning, så trenger han ikke mye betenknings­tid. – En perle i anmarsj.

Unike «klasserom» 

Høgskulen i Volda har lang erfaring med å tilby utdanning i friluftsliv. Med den vakre naturen på Sunnmøre har studentene et unikt «klasse­rom».

I tillegg til nasjonalparker i nærområdet, blir Yksnøya ofte besøkt. Her disponerer høgskulen et naust, en lun havn, leirplass og en rekke større og mindre fartøy, og studentene får lære om båtbruk, fiske og fangst, navigering, livredning og segling.
– Om vinteren blir den populære Standal­hytta i Sunnmørsalpene mye besøkt. Sunnmørs­alpene er et dramatisk og svært vakkert fjell­område som er godt egnet til å undervise i snø og skredlære, forteller høgskolelektor Dag Erik Wold.

Del på