– Har du Volda på CV-en, er det mye enklere å få seg jobb
Velkommen til Volda – hvor personlig oppfølging, lave boutgifter og et pulserende studentmiljø gjør studietiden uforglemmelig.
De tidligere Volda-studentene Ole Henry Snildalsli (t.v.) og Erlend Arnesen har gjort stor suksess på scene og skjerm og blitt kjente fjes for mange nordmenn. Etter at artikkelen ble skrevet våren 2024, har Arnesen blitt en folkefavoritt i TV-serien Farmen på TV 2 og Snildalsli vært å se i blant annet Påskekrimlekene.
Velkommen til Volda – hvor personlig oppfølging, lave boutgifter og et pulserende studentmiljø gjør studietiden uforglemmelig.
– Skal jeg flytte hit da? Skal jeg flytte til dette nasjonalromantiske bildet av en liten bygd?
Det var spørsmålet Erlend Arnesen (26) fra Elverum stilte seg selv da han googlet «Høgskulen i Volda» fra hybelen sin i Leeds. Han var lei av stress, rush og bylivet i den nordengelske byen.
Han ville finne en plass der det var vakker natur, rimelig å bo og samtidig få fritt spillerom for kreativiteten sin.
– Volda sjekket av på alle punktene, sier han.
Han søkte seg inn på journalistutdanningen i Volda. En utdanning som har høy status.
– Har du Volda på CV-en, er det mye enklere å få seg jobb, sier Erlend.
I dag jobber han i NRK Radiosporten og har daglige studiosendinger fra Oslo.
– Skolen i Volda la alt til rette for at kreativiteten kunne blomstre. Vi hadde adgang til både lokaler og utstyr utenom skoletiden, forteller han.
Steinar Høydal (55) jobber som førstelektor på Høgskulen i Volda og underviser i journalistikk.
– Volda har hele tiden ligget et hestehode foran resten av mediebransjen med teknologi. Vi har satset tungt på det. Vi har alt utstyr vi trenger for å kunne utøve journalistikk på lik linje med alle redaksjoner der ute, forteller han.
Erlend er rask med å legge til:
– Som student i Volda fikk jeg muligheten til å bruke utstyret som møtte meg i arbeidslivet. Praksisen i Volda fungerer på samme måte som redaksjonene vi kommer til i arbeidslivet.
– Lærerne er alltid tilgjengelige
Høgskulen i Volda er ikke bare kjent for sin journalistikklinje, men også lærerutdanningen er populær. Guro Opsahl (20) fra Lofoten og Dorthea Nygård Heen (22) fra Åndalsnes er to av dagens studenter på lærerutdanningen.
– Det er et veldig bra miljø på skolen. Vi er bare 15 studenter i klassen og får veldig god og tett oppfølging av lærerne våre. De er alltid tilgjengelige, forklarer Dorthea.
Guro er enig. Hun trodde ikke miljøet skulle være så personlig på en høgskole.
– Det er bare å banke på kontoret. De er alltid tilgjengelige. Jeg trodde det skulle være mer upersonlig, sier hun og legger til at lærerne også er tilgjengelig utenom skoletiden om det er nødvendig.
– Når jeg studerer om kvelden eller sitter på biblioteket kan jeg sende tekstmelding til lærerne og få hjelp. Det er kjempenyttig!
Lave boutgifter og kort vei til skolen
Guro fra Lofoten meldte flytting til Volda da hun startet på skolen. Som en ekstra takk fikk hun «Voldakortet» fra Volda kommune: Et gavekort på 5000 kroner.
– Det var veldig fint, for da fikk jeg kapital til å kjøpe inn pensumbøkene, sier Guro.
I fjor bestemte Studentsamskipnaden i Volda å fryse husleien til studentene frem til høsten 2025.
Det koster bare 3700 kroner i måneden med en studenthybel – inkludert strøm og bredbånd.
– Jeg føler absolutt det er billig. Og vi får mye mer ut av stipend og studielånet når ikke alt må gå til husleie, slår Dorthea fast.
– Funker det i Volda, funker det overalt
Ole Henry Snildalsli, utdannet i teater og drama fra Høgskulen i Volda, har gjort stor suksess med sin deltagelse i blant annet «Ikke lov å le på hytta» på VGTV og markerer seg nå som et lysende talent i norsk underholdningsbransje.
– Det beste med Volda er at studenter fra storbyene kommer hit – til et mindre sted. Som artist kan man prøve ut nye ting her, ting man kanskje ikke får anledning til å teste i en storby. Samtidig har man publikum fra storbyene, sier Ole Henry.
Denne kvelden har Ole Henry Snildalsli og Erlend Arnesen quiz på Rokken, en del av arrangementene under VEKA, som en av flere studentdrevne festivaler i Volda.
Ole Henry hadde ansvaret for onsdags-quizen på Rokken i tre år da han var student.
Det blir et gledelig gjensyn og en magisk kveld med mange venner fra studietiden.
– Å jobbe frivillig på ulike arrangement i studietiden ga meg ikke bare en fot innenfor event-bransjen, men også mange nye venner som jeg fortsatt har kontakt med i dag.
Erfaringen og kontaktnettet fra Volda har vært et springbrett til flere spennende prosjekter for Ole Henry.
For som han sier:
– Hvis det fungerer i Volda, vil det fungere overalt.
Syv rare, fine og morsomme ting om Volda:
- Panoramavegen – Voldas skjulte perle: En av Guros favorittaktiviteter er å vandre langs Panoramavegen. Denne turen tilbyr enestående utsikt over Volda, og det tar bare 15 minutter å komme til et sted hvor du kan se hele bygda fra en solfylt fjellside.
- – Egentlig er dette drømmestedet for alle gutter, forteller Erlend. Ifølge ham er det mange flere jenter enn gutter som studerer i Volda.
- Dorthea ble i vinter med i et nyoppstartet fotballag i Volda. Laget, som hovedsakelig består av studenter, skaper et unikt samhold og gir et sosialt avbrekk fra studiene (til tross for at de tapte 5–1 mot Stryn i sin første treningskamp).
- Fra kongelige til klasserom: Visste du at Steinar Høydals første store mediejobb var å dekke prinsesse Dianas begravelse i London for TV 2? Denne opplevelsen markerte starten på en variert karriere – som de 17 siste årene har vært som en respektert førstelektor i journalistikk i Volda.
- Voldas Oscar: Visste du at journalistikkstudiet i Volda har sin egen versjon av Oscar-utdelingen, kjent som presseprisen? Steinar Høydal, lektoren, har til og med spilt piano under denne prestisjefylte avslutningen, som feirer studentenes kreative og journalistiske prestasjoner.
- Studentboligene i Volda har egne navn som «Drømmehagen», «Legoland», «Berlin», «Lensmannskontoret», «Kråkeredet», «Plattingen», «Fjøset» og «Blåhuset». Det siste er faktisk et blått hus.
- For kun 350 kroner i halvåret får du tilgang til idrettsbygget på Volda Campus – hele dagen. Da kan du delta på volleyball, futsal, håndball, basket, badminton og dans. Så mye du vil!