Semesters

IPA108N-AVG Offentleg rett 2, nettbasert

Course code: 
IPA108N-AVG
Duration: 
1 semester
Credits (ECTS): 
15
Level of study: 
Foundation level (bachelor’s degree level)
Course name in Norwegian Nynorsk: 
Offentleg rett 2, nettbasert
Teaching semester: 
2025 Spring
Assessment semester: 
2025 Spring
Language of instruction: 
Norwegian
Required prerequisite knowledge

Utbytte av undervisningen forutsetter kunnskaper i juridisk metode (rettskildelære) på nivå med det en har i Offentlig rett 1 nettstudium. Det er ikke et vilkår at en har tatt Offentlig rett 1 først, men studenter som ikke har tatt Offentlig rett 1, oppfordres derfor til å lese grunnleggende litteratur om juridisk metode under studiet (faglærer vil gi nærmere råd om litteratur).

Course content

Emnet gir en fordypning både i rettsforholdene mellom de styrende statsorganer og om de grunnleggende rettigheter og plikter som borgerne i det norske samfunn har.

Bakgrunnen for emnet er at staten Norge er et demokrati med en grunnlov vedtatt i 1814, og den er en av de eldste gjeldende grunnlover i verden. Selv om den er endret flere ganger (den største endringen siden vedtakelsen var i 2014), består grunnprinsippene fast. Den bygger på at statsstyret er delt på tre likeverdige statsmakter med en lovgivende, en utøvende og en dømmende makt. Emnet vil da ha fokus på rollene til de ulike statsmaktene (hvem som gjør hva og hvordan), og i praksis vi det være disse reglene som ofte danner bakgrunnen for problemstillinger som er oppe i den offentlige debatt.

I praksis viser dette seg ved at stortinget, som er sammensatt av representanter valgt i allmenne valg, treffer vedtak om både lover og om bruken av offentlige midler (statsbudsjettet) samt fastsetter størrelsen på skatter og avgifter. Men det utøver også kontroll med den utøvende makt, dvs. regjeringen med sine departementer og underliggende etater. I ytterste fall kan stortinget avsette regjeringen (uttrykke mistillit). Men regjeringen er den øverste leder av en stor statsforvaltning. I noen tilfeller kan regjeringen, formelt sett kongen, etter grunnloven selv treffe vedtak, men ellers har den en rett til å fremme forslag til vedtak overfor stortinget og som stortinget må ta stilling til. På den måten påvirker den Stortinget, men graden av påvirkning vil kunne variere ut fra sammensetning av Stortinget. Dette er et samspill mellom Stortinget og regjering, og emnet dekker de rettslige sider av dette samspillet.

Domstolene har til oppgave å anvende rettsregler i de konkrete saker og er selvstendige i forhold til stortinget og regjeringen. De kan derfor ikke instrueres av stortinget eller regjeringen. I tillegg er det akseptert at domstolene på nærmere vilkår kan sette til side en lovregel som stortinget har vedtatt på ordinær måte hvis domstolene mener at lovregelen er i strid med grunnloven. Derved har domstolene en kontrollfunksjon overfor stortinget, og denne funksjonen er også en del av det norske demokrati.

Studiet vil egne seg for personer som arbeider, eller tar sikte på å arbeide, i offentlig forvaltning. Emnet egner seg også for personer i privat sektor som har behov for kunnskaper om de konstitusjonelle rammene for offentlig myndighetsutøvelse. Studiet vil også egne seg for personer som vil ha mer kunnskap om det norske demokrati.

Learning outcome

I samsvar med det nasjonale kvalifikasjonsrammeverket har studenten følgende læringsutbytte etter fullført emne: 

Learning outcome knowledge

Studenten skal ha bred kunnskap om:

  • Aktuelle rettskilder og sentrale momenter ved tolkning av grunnloven
  • Maktfordelingsprinsippet og parlamentarisme
  • Stortinget som nasjonalforsamling
  • Kongen som den utøvende makt
  • Domstolene som den dømmende statsmakt
  • Konstitusjonelt ansvar
  • Menneskerettigheter i grunnloven
     

Studenten skal ha kjennskap til:  

  • Avgrensinger av statsforfatningsrettbegrepet
  • Hovedtrekkene i utviklingen av den den norske statsforfatningen
  • Statsterritoriet og statsborgerbegrepet
  • Rettslig tenkning om håndteringen av konstitusjonell nødrett og konstitusjonelle problemstillinger ved samfunnsmessige kriser
Learning outcome skills

Studenten skal kunne finne relevante rettsregler og drøfte dem ved hjelp av anerkjente rettskildefaktorer innen dette rettsområdet. Det gjelder både teoretiske problemstillinger og anvendelse av rettsregler på et faktum (subsumsjon).

Learning outcome qualification

Studenten skal ha kjennskap til hvordan en kan oppdatere kunnskaper innen rettsområdet. 

Studenten skal kunne reflektere over problemstillinger knyttet til endringer av rettsregler innen rettsområdet.

Working and learning activities

Undervisningen skjer gjennom læringsplattformen Canvas.

Assessment requirements

Ingen

Evaluation system
Minimum number of students: 
10
Maximum number of students: 
100
Person in charge: 
Camilla Elin Dahl Humberset
Costs

Kr 5.000,-

Used in other programs
  • Public Law 2
VurderingsformGrupperingVarighetKarakterskalaAndelKommentarHjelpemidlerOmfang
Oppgave
Individual
1 Semester
A-F, A is the best grade and E is the lowest passing grade
Det blir gitt veiledning, som omfatter både innhold og form. Semesteroppgaven vil ha en teoretisk og en praktisk del.
Spørsmålene som blir stilt i oppgaven skal besvares faglig relevant, men det er ingen formelle ord- eller sidebegrensninger.
Approval signature: 
Randi Bergem 23.02.2023