Semesters

MKH102BS Mat, kosthald og helse 2 (1-7), mat i eit læringsperspektiv

Course code: 
MKH102BS
Duration: 
1 semester
Credits (ECTS): 
15
Level of study: 
Foundation level (bachelor’s degree level)
Course name in Norwegian Nynorsk: 
Mat, kosthald og helse 2 (1-7), mat i eit læringsperspektiv
Teaching semester: 
2022 Spring
Course name in Norwegian Bokmål: 
Mat, kosthold og helse 2 (1-7), mat i et læringsperspektiv
Assessment semester: 
2022 Spring
Language of instruction: 
Norwegian
Required prerequisite courses
MKH101BS Home Economics 1 (grades 1-7), food in health perspektive
Course content

I emnet MKH102BS Mat i eit læringsperspektiv skal studentane tileigne seg kunnskap om faget mat og helse og korleis læraren kan legge til rette for elevane si læring med fokus på planlegging, gjennomføring og vurdering. Emnet skal vidare fokusere på mat, forbruk og kultur.

Learning outcome

I samsvar med det nasjonale kvalifikasjonsrammeverket har studenten følgjande læringsutbytte etter fullført emne: 

Learning outcome knowledge

Studenten skal:

  • ha kunnskap om hovudpunkta i faget sin didaktikk og kunne bruke innhaldet i gjeldande styringsdokument som regulerer læringsarbeidet til faget mat og helse
  • ha kunnskap om korleis didaktiske planleggingsmodellar kan brukast i undervisninga
  • kjenne til religiøse og kulturelle variasjonar i mat og måltid
  • ha kunnskap om smak og smakspreferansar
  • forstå og tolke ulike merkeordningar for mat
  • kunne drøfte berekraftig og etisk matforbruk
Learning outcome skills

Studenten skal kunne:

  • planlegge og lage trygg og innbydande mat i tråd med dei nasjonale kostråda
  • anvende grunnleggande teknikkar i praktisk matlaging
  • planlegge, gjennomføre og vurdere læringsarbeidet i mat og helse ut frå læreplanen sin intensjon og innhald
  • lage mat med fokus på kulturelt mangfald og berekraftig forbruk
  • iverksette tiltak for å redusere matsvinn
  • skildre smaksopplevingar ved hjelp av sensoriske uttrykk
  • leie læringsarbeidet i mat og helse gjennom differensierte og varierte undervisningsmetodar og grunngje faglege og didaktiske val
Learning outcome qualification

Studenten skal kunne:

  • drøfte omgrepet matdanning
  • reflektere over og utvikle eigen profesjonalitet som lærer i mat og helse
  • konkretiserte og integrere mål i læreplanen i tverrfaglege tema.

 

Working and learning activities

Undervisningsformene er ein kombinasjon av førelesing, praktisk arbeid i grupper, individuell oppgåveløysing og sjølvstudium. Studentar får prosessevalueringar i arbeidsøktene. Studentar som er borte frå undervisninga har sjølve ansvar for å orientere seg om det som gjekk føre seg i deira fråvær. 

Assessment requirements

Det er obligatorisk oppmøte til alle organiserte læringsaktivitetar og alle arbeidskrav må vere godkjente før framstilling til eksamen, jamfør Forskrift om opptak, studium og eksamen ved Høgskulen i Volda.

Studentane skal gjennomføre tre individuelle oppgåver og to gruppeoppgåver. Studentar som ikkje tek faget som ei del av GLU skal i tillegg levere eit praktisk kompensatorisk arbeid :

  • Fagdidaktisk oppgåve, undervisningsplanlegging i mat og helse
  • Demonstrasjon på bruk av restemat
  • Mat, måltid og religion frå andre kulturar
  • Logg frå praktiske leksjonar på kjøkkenet
  • Rapportar frå forsøk på kjøkkenet
  • Praksiskompensatorisk arbeid

Detaljar knytt til arbeidskrava vert kunngjort i Canvas og på semesterplanen

 

Evaluation system
Minimum number of students: 
10
Maximum number of students: 
20
Person in charge: 
Kari Ryslett
Expenses

Kr. 1 000,-

Used in other programs
  • Food and Health (Home Economics) 1-7/5-10
VurderingsformGrupperingVarighetKarakterskalaAndelKommentarHjelpemidlerOmfang
Annen vurderingsform, definer i kommentarfelt
Individual
25 Minutes
A-F, A is the best grade and E is the lowest passing grade
100
Praktisk-teoretisk eksamen. Eksamen vert gjennomført individuelt og varer i om lag 25 minutt per student.
Approval signature: 
Arne Myklebust