Spesialkaffe som verktøy for sosial bærekraft

Hvordan kan spesialkaffe blant annet være med på å redusere ulikheter og skaffe anstendig arbeid for innsatte i fengsel? Det har professor Øyvind Økland ved Høgskulen i Volda sett nærmere på.

Blide mennesker som drikker kaffe

Førsteamanuensis James Hathaway (VID) f.v., student Lyn Takahash (Høgskulen i Volda) som hadde sin praksis i prosjektet, førsteamanuensis Norma Wong (VID) og professor Øyvind Økland (Høgskulen i Volda) nyter en kopp spesialkaffe under seminaret i Bergen.

Tekst: Per Straume

- Oppdatert

Del på:

Øyvind Økland, sammen med førsteamanuensene James Hathaway og Norma Wong ved VID vitenskapelige høyskole, har gjennom UH-nett Vest tatt for seg spesialkaffe som en plattform for sosial bærekraft og innovasjon.

Prosjektet har undersøkt hvordan spesialkaffeindustrien kan bidra til sosial bærekraft, både lokalt i Norge og globalt i kaffeproduserende land. Prosjektet, ledet av de nevnte forskerne, samarbeidet med aktører som Kaffemisjonen og Lystgården i Bergen.

Samarbeid på tvers av sektorer

To dialogmøter på tvers av sektorer ble arrangert i Bergen og Stavanger, der forskere, studenter, kaffeeksperter og samfunnsaktører møttes for å diskutere spesialkaffe og sosial bærekraft. Diskusjonene avdekket behov for partnerskap, nettverk og bedre kommunikasjon om verdien av bærekraftig kaffe.

I Bergen var temaet hvordan samarbeid kan gjøre kaffeindustrien mer inkluderende. I Stavanger var fokus på bærekraftige forsyningskjeder og jobbmuligheter for tidligere innsatte, inspirert av prosjekter som New Ground Coffee i Storbritannia. Et prosjekt der tidligere straffedømte får arbeids- opplæringsmuligheter gjennom å tilvirke spesialkaffe.

Kaffe og jobbtrening

Prosjektet, som professor Økland er en del av, fremhevet hvordan spesialkaffe brukes som et verktøy for jobbtrening i fengsler. Eksempler fra Norge, Nederland og Storbritannia viser at kaffeproduksjon gir tidligere innsatte arbeidserfaring og bedre forutsetninger for å unngå tilbakefall. Straffekaffe ved Bjørgvin fengsel er et norsk eksempel på dette.

Disse initiativene adresserer flere av FNs bærekraftsmål, inkludert mål nummer åtte (anstendig arbeid) og mål nummer ti (redusere ulikheter).

Kaffe som katalysator

Prosjektet utviklet også undervisningsmateriale basert på intervjuer med eksperter innen sosial bærekraft. Disse brukes nå i kurs om ledelse og bærekraft ved VID. Videre vil forskerne utvikle en forskningssøknad gjennom FRIPRO. Målet er å bygge videre på prosjektets rammeverk og sikre finansiering for fremtidig forskning.

Prosjektet viser hvordan spesialkaffe kan være en katalysator for sosial bærekraft. Gjennom samarbeid på tvers av sektorer og nasjoner, kan kaffeindustrien gi marginaliserte grupper nye muligheter, samtidig som den bidrar til globale bærekraftsmål.

Del på: