Med NM som klasserom

Tekst: , Foto: Jens Inge Ringstad

- Oppdatert

Nærmere 10 000 seere var innom direktesendingen studenter ved Høgskulen i Volda produserte under innendørs-NM i friidrett i Ulsteinhallen. “Learning by doing” står i fokus hos mediestudentene.

I løpet av februar-helgen ble det sendt 12 timer friidrett direkte ut på Norges Friidrettsforbund sine hjemmesider, og flere tusen seere var innom for å se da blant annet Karsten Warholm satte ny norsk rekord på 400 m. Journalistikk-elevene sto for innholdsproduksjonen, med alt fra kommentering til intervjuer i mixed zone, og Media, IKT og design (MID)-studentene hadde ansvaret for det tekniske.


Lise Musum Stangvik studerer medieproduksjon, og er på sitt andre år. Under NM var hun producer og hadde ansvaret for å klippe sendingen live. Dette gjorde hun ved å instruere de som sto bak de ulike kameraene, og valgte ut hvilke bilder som gikk ut på streamen.

– Det har vært veldig gøy, og det er viktig for læringskurven. At arrangementet var så stort, gjorde det ekstra spennende å være med på, forteller Stangvik.

NM i friidrett - Ulsteinhallen

"Learning by doing"

Linda Eikrem – lærer for journalistikkstudentene – er klar i talen når det kommer til hva som er den beste måten å lære bort på.

– “Learning by doing”, er det noe som heter. Og det syntes jeg vi fikk demonstrert i Ulsteinhallen. Du kan ikke lære om en slik produksjon bare ved å sitte på forelesningssalen. Jeg har tro på å gi studenter ansvar.

Journalistikkstudent Camilla Island sier seg enig med Eikrem og påpeker at de får bruk for absolutt alt de har lært gjennom utdanningen når de har ansvaret for produksjonen av et så omfattende arrangement.

– Vi får testet ut alt vi lærer ved høgskolen i praksis og får prøve og feile på egenhånd, før vi deretter får gode tilbakemeldinger som vi lærer av. Det å produsere livesendinger fra et arrangement som innendørs-NM i friidrett krever mye av oss som journalister, og gir oss oppgaver og utfordringer vi ikke møter på ellers i utdanningen.

Skryter av samarbeidet 

– Produksjonsgjengen på MID er en sammensveiset gjeng som har jobbet med mange flerkameraproduksjoner tidligere, så å samarbeide med et helt nytt og større team var noe å tilpasse seg. Men det var egentlig ikke utfordrende, bare en tilvenning. Journalistikk-elevene var veldig flinke og det gikk kjempebra, sier Stangvik.

Følelsen hos studentene på journalistikklinja er åpenbart gjensidig. Island understreker hvor viktig det er med studenter med forskjellige kompetansefelt når man skal produsere sending for et arrangement av denne størrelsen.

– I en produksjon som denne trengs det så mange forskjellige roller at det er høyst nødvendig å ha både MID og journalistikk med på laget. Det er ikke ofte vi har muligheten til å samarbeide på tvers av linjer, så det er veldig gøy å se hvor bra det faktisk blir når vi endelig får produsere ting sammen, avslutter Island.

 

Del på