Panama papers
Samlet har 376 journalister fra hele verden funnet frem til elleve millioner dokumenter. Dokumenter som avslører salg av hemmelighold.
Samlet har 376 journalister fra hele verden funnet frem til elleve millioner dokumenter. Dokumenter som avslører salg av hemmelighold. Nina Selbo Torset, Petter Winther og Halvor Solhjem Njerve har alle sin bakgrunn fra Høgskulen i Volda. Nå befinner de seg midt i tidenes største graveprosjekt.
Nina Selbo Torset avsluttet journalistikkstudiet i Volda våren 2013. I august 2015 fikk hun spørsmål om å lede et hemmelig prosjekt i Aftenposten. Til daglig er hun vikar ved politisk og økonomisk-avdeling i avisen.
– Jeg visste ikke så mye om hva prosjektet handlet om da vi startet. Det har vært et komplisert stoff å jobbe med, og det har vært en del tunge dager. Men prosjektet har virkelig gitt mersmak. Jeg har lært masse av mine kolleger internasjonalt og vi i den lille gruppen i Aftenposten har blitt svært sammenknyttet, forteller Selbo Torset.
SPRINGBRETT
Selbo Torset takker journalistikkstudiet i Volda for at hun er der hun er i dag.
– Volda var et springbrett for min del. Det var slik jeg kom inn i Aftenposten; jeg begynte her i praksis. Med de trygge faglærerne som er i Volda lærer man å tørre. De utfordret oss og oppfordret oss til å ta sjanser. Man får ikke noe gratis i Volda, man må grave frem saker og med det er det et stort utviklingsrom. Det er viktig å huske på at studietiden blir så bra som en gjør den til selv. Enten kan man isolere seg i tre år, eller så kan man ta de mulighetene som finnes. Tar man de mulighetene, kan en oppnå svært mye, forteller den tidligere Volda-studenten.
Mye lærdom fra Volda
Like før påske tikket det inn en mail i innboksen til Petter Winther. I mailen spurte sjefen ved politisk økonomisk avdeling i Aftenposten om han kunne tenke seg å jobbe med det hemmelige prosjektet som pågikk.
– Jeg kom inn i dette prosjektet under siste innspurt. Tirsdag etter påske hadde vi fem dager før vi skulle publisere de første sakene. Da gikk mine arbeidsoppgaver ut på å forberede kilder som skattetilsynet og en del politikere i nærings– og finanskomiteen. Det var ikke en enkel jobb, forteller den tidligere Volda-studenten.
Petter Winther var redaktør for studentavisa Peikestokken i 2014.
– Alt jeg har lært i Volda har jeg tatt med meg videre. Både fra praksisperioden ved journalistikkstudiet, i Peikestokken og deler av pensum. Akkurat i denne saken har jeg brukt en del teknikker vi lærte det siste semesteret. Den største delen av mine arbeidsoppgaver under dette prosjektet har vært å snakke med folk. Den terskelen kom jeg meg over i Peikestokken. Det var der jeg lærte at det ikke var skummelt å ringe fremmede for en sak, beretter han.
I felten
SPENNENDE PROSJEKT
Halvor Solhjem Njerve var fotoredaktør for Peikestokken samme år som Winther. Nå er han videojournalist i Aftenposten. Etter å ha jobbet mye med video og stillbilder samtidig, ble han etter hvert sendt ut for å dokumentere hemmeligholdets konsekvenser på nært hold.
– Jeg hadde mange reisedager under jobbingen med prosjektet, og det ble et forklaringsproblem å være mye borte hjemmefra. På et tidspunkt hadde jeg ni flights på fem dager, og jeg var i syv land på samme periode, sier videojournalisten.
Han legger ikke skjul på at det har vært et spennende prosjekt å jobbe med.
– Det er en helt unik mulighet som 23-åring og vikar å få jobbe med et så stort og internasjonalt prosjekt. Det har veltet en statsleder i et nordisk land. Det viser hvor stort og spennende prosjektet er. Jeg føler meg ekstremt heldig og privilegert, og er evig takknemlig for å ha fått tatt del i dette, forteller den tidligere Volda-studenten.
Han har tatt masse med seg fra Volda til redaksjonen i Aftenposten.
– Det å være allsidig er viktig i mediebransjen. Det er noe man blir av å studere journalistikk i Volda. Det er ikke så alt for mye å gjøre der, dermed ender man opp med å gjøre svært mye forskjellig. Man får prøvd mye i internpraksisen, og man blir vant til å tenke som en hel redaksjon. Man lærer at man trenger forskjellige elementer fra en og samme person, og det er viktig å holde på. Volda har lært meg mye, sier han.