Aiai - Granada! Rapport fra ett år som Erasmus utvekslingssstudent

Tekst: Webmaster Volda

- Oppdatert

12ef6a73e23a69487d3b6cbfb9f762385b2b12db

Erasmus er det største og mest populære utvekslingsprogrammet i Europa. Drar du på utveksling gjennom Erasmus slipper du betale skolepenger og får mellom 2.500 - 3.000 NOK i stipend hver måned! Du får være med i et internasjonalt nettverk og får tilbringe inntil to semestre ved en av Høgskulen i Volda sine populære partnerinstitusjoner. Kaspar var en av mange som valgte å dra til Europa studieåret 2010/2011 som en integrert del av journalistutdanninga i Volda. Som leder av Internasjonalt kontor håper jeg at hans rapport kan inspirere stadig flere Volda-studenter til å dra på Erasmus-utveksling. Du vil garantert aldri angre!

 Kaspar forteller:

"Jeg må se å komme meg hjem. Hjem til mor. Hjem til kulden. Jeg må inn i skogen og oppi andedammen. Norge, mitt fedreland. Hvorfor stråler du alltid så sterkt fra utsiden? Det var jo så enkelt å reise fra deg.

Statens utømmelige lånekasse øses utover oss: ungdommen. Jeg tør nesten banne på at det ikke finnes en europeer på utveksling som har bedre vilkår. Erasmus-stipend får man også (mellom 2.500 - 3.000 per måned). Men vent, ikke bli for ivrig! Det er bare her på kontinentet at stipendetet blir tildelt.  Latin-amerika måtte vente.

Så ble det deg, Granada og Universidad de Granda. Jeg trodde jeg kom som en gjest, men i snart et år har jeg levd som en konge. I en 500 år gammel borg sammen med 15 andre konger og dronninger fra hele verden. Jeg har studert historie med blandet hell, fotografert med glede og lært meg flytende spansk med andalusisk aksent! Hos deg har jeg oppdaget den forføreriske kulturen, du er Spanias mest beryktede tapas-by. Takk for alt du gav meg av god mat i rikelige mengder - nye smaksopplevelser til hver eneste lille øl jeg bestilte. 

Jeg har reist på eventyr til Portugal og Marokko med nye venner. Stått ved Europas ende og sett delfiner svømme om kapp i bølgene. Rent ned det enorme Sierra Nevada-fjellet og kjørt sikk-sakk mellom rike spanjoler i lilla eller rosa kjeledresser på skarrete underlag. Jeg har dyrket et avstandsforhold med den vakreste kvinnen jeg vet om. Gått barfot i Alhambras hemmelige hager. Alene, på det gamle Harry Potter-biblioteket har jeg forbannet meg selv, nedgravd i uttalige prosjektarbeid - i et fag som jeg ikke hadde kunnskap om, på et språk jeg ikke hadde kjennskap til.

Deg har jeg levd og overlevd. Aiai – Granada! 

1098e061afd2e45dd307c12776b332ee8c9478da

Tips til andre utvekslingsstudenter:

- Bo med spanjoler. Hvis du har lyst å lære språket skikkelig er det kanskje det lureste du kan gjøre. Den eneste grunnen til å ikke gjøre det må være hvis du finner en gammel borg med folk fra hele verden i den arabiskpregede bydelen Albayzín. Det var det jeg gjorde.

- Jo mer spansk du kan på forhånd, jo bedre er det. Det er tøft å gå på universitetet de første månedene og føle seg fullstendig fortapt. All undervisning foregår på spansk, noe som gjør at det lønner seg å stille forberedt. Lånekassen sponser en måneds opphold og studier i flere forskjellige byer i Spania før studiestart. Et tilbud man bør benytte seg av!

- Tenk gjennom hva du vil studere. Siden alt går på spansk vil man sannsynligvis få mer ut av praktiske fag enn teoretiske fag.

- Vær tålmodig og åpen. Alt er annerledes. Kulturen, menneskene, universitetssystemet. Det er mye byråkrati og landet sliter med økonomiske problemer, så alt går ikke på skinner. 

 
Fem fakta om Granada:

- Rundt 245 000 innbyggere hvorav 80 000 er studenter.

- Vinteren er relativt kald, spesielt om kvelden og nettene, men totalt sett er det lite å klage over sammenlignet med norsk klima.

- Granada ligger i regionen Andalucía, ganske langt sør i landet, en times kjøretur unna kysten.

- Byen ligger 738 meter over havet og det er kort vei til naturen og fjellene.

- Det er en liberal, levende og kunstnerisk by. Musikkmiljøet er aktivt, spesielt i bydelen Albayzín.

 
Prisnivå:

Transport: en busstur koster i underkant av en euro.

Mat: et måltid på restaurant koster åtte, ni euro.

Drikke: Et glass øl eller vin med tapas koster to euro.

Husleie: Det er normalt å betale et sted mellom 150 og 300 euro i måneden, avhengig av hvor og hvordan man bor.

 eb261975585e0be1281ed31b6c30fd8e524ec069

Del på