Hjelper elevene til å ta det rette valget

Tekst: Terese Balsnes

- Oppdatert

På forhand har elevene valgt tre utdanninger som de ønsker å få et innblikk i. Mange av utdanningene ved høgskulen har opplevd god påmelding. Hele 223 var påmeldt posten til sosialfaga. Det var også stor interesse for Planlegging- og administrasjon, mediefaga og idrett. 216 var påmeldt Grunnskolelærerutdanningen (GLU).

ac476cf1d4d2edefac8e1ec73efbd2c4
Studieleder for grunnskoleutdanningene ønsker elevene velkommen og ber dem tenke tilbake på en god lærer de har hatt.

– Er det noen her som har hatt en bra lærer før? Spør Oddvar Aalde, utdanningsansvarlig for grunnskoleutdanningene ved Høgskulen.

Han skal sammen med to lærere og en student, gi elevene en smakebit på hvordan det er å studere til grunnskolelærer. Hans ansvar under utdanningsdagene er å fortelle elevene litt om læreryrket, hva som skal til for å bli lærer og praktisk info. Lærerne gir elevene en smakebit på hvordan en typisk forelesning er.

– Elevene virker oppriktig interesserte i læreryrket, forteller Aalde.

Underveis i forelesningene kan elevene stille spørsmål om yrket. Norsklæreren viser elevene hvordan fremmede morsmål og dialekter har innflytelse på hvordan barn lærer å skrive, mens engelsklæreren har en “Game of Thrones spesial”- en forelesning om de ulike britiske aksentene.

– Jeg håper og regner med at vi ser noen av disse igjen til høsten, sier Aalde.

f04f5b4b6766c1f57a6e6d0779cfde02
Elevene ved Stranda VGS, Charlotte Støverstein, Pernille S. Viddal, Merete Grønningsæter og Amalie Ringdal Birkhol, føler at det blir lettere å bestemme seg for utdannelse etter en slik dag.

Blir lettere å bestemme seg

Elevene melder seg på tre utdanninger de er interesserte i, og får et lite innblikk i hvordan hverdagen som student på dette studiet er. Da det var tid for lunsj hadde elevene vært gjennom én av tre puljer.

– Så langt har det vært veldig spennende. Vi går mer i dybden på fagene, og det gjør at det blir lettere å bestemme seg, sier Pernille Viddal.

– Man får også litt inspirasjon hvis man ikke aner hva man har lyst til. Det virker som om det er veldig mye spennende man kan studere i fylket, mener Charlotte Støverstein.

Støverstein forteller at hun føler seg litt mer sikker på hva hun vil gjøre etter å ha deltatt på Utdanningsdagane.

De to jentene går på idrettsfag ved Stranda VGS, og synes det er spesielt spennende å se forskjellen på idrett på videregående- og høgskolenivå. Begge jentene kan selv tenke seg å studere idrett ved Høgskulen, men først vil de i militæret eller ta et år med jobbing og reising.

ae4f035bad49c0db681f73ea69f8e3cb
Idrettsstudenten Anders Nybakk er på sitt sjette år i Volda, og viser elevene hva de kan forvente seg som student på idrett- og friluftslivlinja ved Høgskulen.

På sitt sjette år i Volda

Anders Nybakk er en av studentene på idrett og friluftsliv som gir videregåendeelevene et innblikk og viser dem rundt i Idrettsbygget. Han er 25 år gammel, utdannet lærer og har allerede vært seks år i Volda. Nå går han idrett fordypning.

– Det jeg liker best ved å studere i Volda er det gode studentmiljøet og at jeg kunne ta en fagkombinasjon som passer meg, forklarer Nybakk.

Han synes det er gøy å se hvor mange som virker interesserte i å studere idrett og friluftsliv.

– Utdanningsdagene er en god anledning til å få vist frem tilbudet til elevene. Det har vært mange elever her så langt, så det er tydelig at det er mange som kan tenke seg å gå denne retningen. Men de er litt sjenerte og stiller ikke så mange spørsmål da, forteller han.

Tekst: Hanne Sofie Fremstad 
Foto: Helene Wille 

Del på