James Bond på pensum i Volda

Tekst: Iulia Beleuta

- Oppdatert

Det er Dagbladets Bond-ekspert Fredrik Wandrup som foreleser over ham. Ikke alle er klar over at James Bond-filmene tematiserer og populariserer et verdensbilde under den kalde krigen. Hans forelesning inngår i undervisningsemnet ”The Media and the Second Cold War 1975-1991”, et nytt tilbud fra Avdeling for mediefag våren 2013. Emnet tilbys denne våren som del av avdelingens nye mastergrad i dokumentar og journalistikk. Emnet tilbys også for Bachelor-studenter. Ansvarlige for emnet er førsteamanuensisene Rolf Werenskjold og Henrik G. Bastiansen. De har arbeidet med faglitteratur og forskning om medienes rolle under den kalde krigen og nå er alt klart for et spennende forelesningsemne, forteller de.

-          Vi kjenner ikke til at noen andre norske universiteter eller høyskoler har undervist spesifikt om medienes rolle under den kalde krigen. Forskning og faglitteratur om dette temaet har vært dominert av amerikanske og tyske forskere. Vi vil gi en bred presentasjon av denne forskningen, men vil også trekke inn norske og nordiske medier, til dels også de baltiske og tyske mediene. Formålet er å studere hvilken betydning mediene hadde i den dramatiske øst-vest-konflikten som var kjernen i den kalde krigen. Derfor setter vi fokus på medienes dekning av spionsaker i flere land, medienes dekning av internasjonal politikk, deres utenriksjournalistikk, hvordan mediene omtalte frykten for atomkrig, omtalen av Helsingfors-erklæringen av 1975 og glasnost-perioden som endte med Berlin-murens fall, Tysklands samling og Sovjetunionens sammenbrudd, sier Werenskjold og Bastiansen.

Werenskjold og Bastiansen forteller at de internasjonalt kjente historikerne som har spesialisert seg på den kalde krigen sjelden har fokusert på den rolle mediene spilte. – Historikerne har rett og slett undervurdert medienes betydning i den kalde krigen, hevder  Henrik G. Bastiansen. Den internasjonale faglitteraturen har fortsatt ikke helt tatt opp i seg betydningen av at folk i hele Øst-Europa og i Sovjet-Unionen daglig lyttet til vestlige radiostasjoner som Voice of America, Radio Free Europe og Radio Liberty. I Norge var disse lite kjent, men i øst var de kjent av alle. Generelt bidro mediene til å forme vår oppfatning av verden rundt oss under den kalde krigen.

            Undervisningsemnet ”The Media and the Second Cold War” ved Avdeling for mediefag starter opp den 11. februar. Emnet henvender seg både til masterstudenter (15 studiepoeng/300 nivå) og til bachelor-studenter (15 studiepoeng/200 nivå). – Vi har laget to ulike varianter av emnet, for at flere skal kunne ta det, forteller Werenskjold og Bastiansen.

            Emnet henvender seg også til internasjonale studenter ved HVO: hele pensum og alle forelesninger foregår på engelsk. Undervisningen vil foregå som uke-samlinger i uke 7, 10 og 12. Studentene skal levere en semesteroppgave eller en emneoppgave som del av eksamen i emnet. Formen på undervisningen vil variere mellom forelesninger og mer uformelle seminarer og diskusjoner. Innlagt i opplegget er også visning av film; både spillefilm (som James Bond) og sentrale dokumentarfilmer som skildrer den kalde krigen vil bli vist. – Studentene kan glede seg, avslutter Werenskjold og Bastiansen

Del på