LYDIG ELLER LOJAL?

Tekst: Webmaster Volda

- Oppdatert

a67d2998aa24276f19c3311a1d7f255a14e139d6Bildet er fra mars i fjor da Menneskerettighetsakademiet og Avdeling for mediefag holdt en ukes kurs for studentene i Russland. Foto: Menneskerettighetsakademiet

Temaet for årets ytringsfrihetsseminar er "Ytringsfrihet i arbeidslivet". Et av diskusjonstemaene i offentligheten etter at 22. juli-kommisjonen la fram sin rapport har vært arbeidstakernes ytringsfrihet. Det er grunn til å tro at det er et betydelig og økende problem i private bedrifter og offentlige etater at hensynet til lojalitet i for stor grad overordnes hensynet til ytringsfrihet og offentlighet. Trolig er arbeidslivet det feltet i dagens samfunn der ytringsfriheten har dårligst kår. Denne problemstillingen ønsker vi å belyse på årets seminar.

Som foredragsholdere har vi invitert representanter fra arbeidslivet, pressen og forskningen. Arbeidslivet er representert ved Gunhild Rolandsen fra Norsk sykepleierforbund og Utdanningsforbundet, pressen ved Svein Aam fra Sunnmørsposten og Arne Jensen fra Norsk Redaktørforening og forskerne ved Jan Inge Sørbø fra Høgskulen i Volda og Bitten Nordrik fra De Facto kunnskapssenter. Dessuten vil Tatyana Devichenskaya fra Kant-universitetet i Kaliningrad presentere et russisk perspektiv på problemstillingen.

Avdeling for mediefag ved Høgskulen i Volda arrangerer hvert år et ytringsfrihetsseminar med alle ansatte og studenter ved Høgskulen som hovedmålgruppe. Høgskulen har en av Norges mest anerkjente journalistutdanninger, og journaliststudentene har en særlig sentral rolle i seminaret.

Åtte journaliststudenter og en lærer fra journalistfaktultetet på Kant-Universitetet i Kaliningrad, Russland, besøker Volda 3. til 7. februar. Studentene har tidligere deltatt på et fem-dagers kurs i menneskerettigheter og flerkulturell forståelse i Kaliningrad som har vært organisert av den ideelle stiftelsen Menneskerettighetsakademiet i samarbeid med Avdeling for mediefag og Kant-universitetet.

De to første dagene i Volda skal russerne, sammen med norske journaliststudenter, delta på en workshop om menneskerettigheter (se program). Gjennom foredrag, film, gruppearbeid, og øvelser, vil studentene foreta et dypdykk i ytringsfriheten og analysere den aktuelle situasjonen i Norge og Russland. Onsdag deltar studentene på Høgskulens internasjonale dag og torsdag står Høgskulens ytringsfrihetsseminar på programmet. Det er tredje gang russiske journaliststudenter fra Kaliningrad besøker Høgskulen.

program

Torsdag 7. februar fra 12.15

Arne Jensen, ass. generalsekretær, Norsk redaktørforening: 
Tause tjenere møter møkkagravere

Svein Aam, journalist i Sunnmørsposten
Ytringsfridom nedst på golvet.

Tatyana Devichenskaya, Kant University, Kalingrad:
Freedom of Expression at Work Russian perspectives

Cynthia Estlund, professor, New York University:
Free speech rights that work at work

Fredag 8. februar fra 09.15 

Bitten Nordrik, De Facto:
Når lydighet blir kompetanse. Om ytringsfrihet og nyliberale ledelsesformer

Jan Inge Sørbø
Ytringsfridom i helseføretaka

Gunhild Rolandsen, Norsk sykepleierforbund:
Ytringsfrihet i helseforetak – et arbeidstakerperspektiv

Utdanningsforbundet Oslo:
Ytringsfrihet eller lojalitet i skolen?

Del på