Studerer seg til mediejobb med maks praksis

Phillip vil bli proff underholder, og Christine lever ut journalistdrømmen. Kreativitet, engasjement og mye praktisk øving gir Volda-studentene en flying start på karrieren i media.

Phillip i radiostudio.
Phillip øver seg på å bli entertainer i det proffe radiostudioet til journalistikkstudentene. Foto: HVO / Steinarr Sommerset.

Skru opp lyden og sett deg til rette: Klokka er halv tre, og du hører på 🎵 Radio Volda sin ettermiddagssending! 🎵

En energisk jingle synger seg effektivt inn i øregangene. Bak en lydtett dør, over lysende knapper og inntil en diger mikrofon finner vi 21 år gamle Phillip i sitt ess.

Stemmen må varmes godt opp, for om en liten stund skal Phillip på lufta som programleder. En medstudent tar en siste teknisk sjekk av utstyret. Klar? Nå bør det meste gå etter planen: Den neste timen ruller ettermiddagssendingen live på radio, og studentene skal fikse alt selv.

– Det som er så rart, er at jeg egentlig ikke blir nervøs for sånne ting. Jeg gleder meg bare til å gjøre det jeg liker best, smiler Phillip.

Mikrofontalentet fra Nøtterøy går tredjeåret på bachelor i journalistikk ved Høgskolen i Volda (HVO). I seks uker hver høst har studentene internpraksis. Da driver de sitt eget fullverdige mediehus med lange radiosendinger, daglige TV-programmer og en nettavis med ferske nyheter og reportasjer.

– All praksisen gir en mestringsfølelse, og man bygger selvtillit på at dette er noe man kan ha som jobb. Selv har jeg alltid vært trukket mot underholdningsbransjen, og her føler jeg at jeg får bekreftet den lidenskapen jeg har for å gi andre glede, forteller en engasjert Phillip. Han er ikke i tvil om målet:

– Jeg skal bli entertainer. Jeg tror Volda er det beste stedet i Norge for å komme seg videre med dette, både gjennom alle folkene vi møter, all den praktiske læringen vi får, og hvor tett vi følges opp med evaluering underveis.

Fra byen til Volda for å leve ut barndomsdrømmen

Som journalist må du holde sansene skjerpet og være nysgjerrig på verden. En god sak kan være noe som skjer plutselig, ferskvare du må servere kjapt i konkurranse med andre medier som vil være først ute. Men ofte skjuler en god sak seg bak en tilfeldig samtale eller mellom tørre sakspapirer du må grave i som en detektiv – gjerne i tett samarbeid med kollegaer i en redaksjon.

Det finnes altså mange typer journalister. Kanskje dette yrket kan passe deg bedre enn du har trodd?

Underveis i de tre studieårene får studentene lære litt om alt før de velger hvilke medier de vil spesialisere seg i. Mens Phillip har valgt radio, vil medstudent Christine (22) fra Skien bli TV-journalist.

– Det har vært en drøm for meg helt siden barneskolen å bli journalist, og da har alle sagt at jeg bør studere i Volda. Jeg er også veldig glad i friluftsliv og hadde hørt om det gode studentmiljøet her, så da var jo Volda perfekt.

De høye forventingene hun kom til den sunnmørske studiebygda med, har blitt innfridd:

– Kulturtilbudet er kanskje ikke helt som i byen, men omgivelsene og studentmiljøet veier opp for det. Og utdanningen: Jeg føler jeg har et fortrinn når Volda står på CV-en min, smiler Christine.

Hun er enig med Phillip om at alt det praktiske man får trene på, er det beste med studiet.

– Det er veldig godt å få bli trygg og kjenne at «dette her kan jeg», før man kommer som helt ny på en arbeidsplass.

Christine i redaksjonen.
Christine jobber konsentrert med en komplisert reportasje. Foto: HVO / Steinarr Sommerset.

Studentmediene røsker i lokalsamfunnet

Men hva lager egentlig studentene? Inne i det toppmoderne redaksjonslokalet stråler det fra konsentrerte blikk og skarpladde penner. En nettjournalist med hodetelefoner finsliper på en forsidesak. En multitaskende reporter haster ut døra for en intervjuavtale. Dette studentlivet er omtrent så langt fra en søvnig lesesal som du kan komme.

Phillip har sjonglert ulike roller så langt i praksisen, og dekningen av lokalvalget i nærområdet var noe av det første studentene måtte kaste seg over.

– På valgdagen jobbet jeg med nyheter og dekte valgvaken i en av nabokommunene. Uka før var jeg programleder i ettermiddagssendingen, der temaet var barn og unge under valget, for eksempel hvordan unge velgere blir påvirket av foreldrene sine.

Akkurat som NRK, og på mange ulike plattformer, produserte studentene sin egen ambisiøse valgsending med løpende oppdateringer og kommentarer om resultatene til langt på kveld.

Både lokalsamfunnet og politikerne merker forskjellen når studentmediene blåser liv i mediedekningen på bygda under internpraksisen. Ofte er det disse studentene som demonstrerer pressens viktige rolle for demokratiet på Søre Sunnmøre.

Moderne radiostudio for journaliststudentene ved HVO.
Journalistikkstudentene ved HVO får en ettertraktet kompetanse med toppmoderne utstyr for å lage radio-, TV- og nettjournalistikk. Foto: HVO / Steinarr Sommerset.

Kunsten å fortelle til andre

Henslengt i en sofa finner vi Christine opptatt med en komplisert sak til nettavisen Nærnett, som under hele praksisperioden fylles av spennende innhold og skarp journalistikk.

– Jeg jobber med en artikkel om barnevernet. I andreklasse skrev jeg en undersøkende sak om en ny reform, og nå vil jeg følge opp og finne ut hva det har hatt å si for kommunene. De måtte gjøre ganske store endringer, så jeg er interessert i hvordan det har gått.

Christine har valgt seg et vanskelig tema. Fagspråket er tungt, og det er mye å sette seg inn i. Skal hun klare å stille bra spørsmål og formidle saken slik at leseren forstår den, må hun først være godt forberedt. Da er det fint å kunne diskutere med både lærerne og medstudentene. Trikset er å klare å koke det komplekse ned til noe konkret og engasjerende.

– Vi studentene leser ofte tekstene for hverandre underveis. Da merker jeg gjerne at jeg sier «dette og dette skal jeg forklare, men jeg skjønner ikke hvordan». Om noen da sier «forklar det til meg», og jeg sier det høyt, så faller brikkene ofte på plass. Det hjelper oss også at lærerne her er lett tilgjengelige og har veldig god kunnskap om mye, forklarer Christine.

De får også faglig påfyll utenfra, for hver uke under internpraksisen får studentene besøk av spennende gjester fra mediebransjen som deler erfaringer og gode tips. Her kan en våken student lett fange opp ting som det ville tatt mange år med prøving og feiling å finne ut selv.

– Dette bidrar til at vi holder oss oppdatert på hva som er aktuelt og viktig å kunne, så det er veldig lærerikt og inspirerende, sier Christine.

Espen Andersen, Phillip og Christine.
Phillip og Christine fikk lære mye om datajournalistikk av «gravejournalistikkens Erling Braut Haaland», som var lærerens introduksjon av Espen Andersen (t.v.). Den prisbelønte journalisten forklarte hvordan NRK Brennpunkt hadde avslørt norske leger med mistenkelig høye ekstrainntekter ved å analysere millioner av dokumenter. Foto: HVO / Steinarr Sommerset.

Motiverte studenter spiller hverandre gode

Det gode studiemiljøet er noe Volda-studenter ofte er ekstra fornøyd med. For journalistikkstudentene handler dette også om at de heier og løfter hverandre fram – et fellesskap de gjerne høster fruktene av i mediebransjen resten av karrieren.

– Det gode samholdet er nok mye takket være at vi jobber veldig tett sammen. Vi har virkelig lyst til dette, og vi vil at alle her skal få det til. Så når det kanskje hadde fristet å ta en rolig dag hjemme på hybelen, så gjør du ikke det, for du vet at noen venter på deg med noe dere skal få til sammen. Vi vil spille hverandre gode. Det er et unikt fellesskap, smiler Christine.

Flere av journalistikkstudentene bruker også mye av fritida på å utfolde seg i sine egne tre studentmedier, der de virkelig lar kreativiteten få fritt spillerom.

– Skolen er svært viktig for meg, men vel så viktig er alle de andre arenaene vi kan få erfaring gjennom i Volda, som student-TV og studentradioen, der jeg er veldig aktiv i forskjellige verv. Jeg har også hatt eget radioprogram og eget TV-program der, forteller Phillip.

Andre Folkestad ved HVO
Praksisansvarlig André Folkestad er stolt av og fornøyd med hvor godt forberedt journalistikkstudentene ved HVO blir på arbeidslivet. Foto: HVO / Steinarr Sommerset.

Lærere som vet hva de snakker om

Du som leser dette, har sikkert hatt både gode og mindre gode lærere. Spesielt i praktiske fag er det viktig at den som underviser, har både fartstid og oppdatert kunnskap – det hjelper ikke å bare vite hvordan ting var i bransjen før.

På journalistikkstudiet i Volda er lærerne levende engasjert i faget. En av dem som har ansvar for praksisen, førstelektor André Folkestad, er for eksempel en aktiv dokumentarfilmprodusent. Han er opptatt av at internpraksisen til studentene skal være realistisk og allsidig.

– Vi prøver å gjøre det så likt arbeidslivet som mulig. Studentene har en vaktplan med forskjellige roller de må bytte på, og de må ta ansvar og samarbeide godt. Vi har stor tro på at denne praksisen ruster dem for å ta jobben i en redaksjon etter studiene.

Folkestad vil også trekke fram all erfaringsdelingen underveis, både gjennom møter med potensielle arbeidsgivere og tett oppfølging fra lærerne hele veien.

– Vi evaluerer daglig både det studentene produserer, og måten vi samarbeider på, for å løfte dem i riktig retning. Det er også viktig å plassere forventningene der de skal være: alt fra det å møte presis på jobb til at de skal levere et stykke arbeid.

Høgskolen i Volda har i flere tiår vært en ledende talentfabrikk for norske journalister. Årsaken til at studiebygda på Sunnmøre klarer å beholde denne posisjonen, tror Folkestad handler om mer enn bare toppmoderne utstyr i de lekre lokalene til medieutdanningene.

– Jeg tror den viktigste suksessfaktoren, som vi kanskje er alene om, er at studentene her i praksis får produsere og publisere både mye og i konkurranse med de lokale og regionale mediene. De får hele veien kjenne på det å jobbe med innhold på en proff måte, med oss lærerne som ansvarlige og kvalitetssikrende redaktører. Det er gøy å se når de har saker i konkurranse med både Sunnmørsposten og NRK Møre og Romsdal. Læringskurven til studentene fra første semester til nå er bratt, men vi er både stolt av og fornøyd med hvor godt forberedt de blir på arbeidslivet.

Phillip møter journalister og tidligere HVO-studenter fra TV 2.
De store mediehusene er ivrige på å rekruttere journalistikkstudentene i Volda. Foto: HVO / Steinarr Sommerset.

Mediehus fulle av tidligere Volda-studenter

Å få en fot innenfor i mediebransjen er verdifullt når studentene neste høst skal ut i et tøft arbeidsmarked. Derfor ser tredjeklassingene fram til å få prøve seg i ekstern praksis i medier som NRK, TV 2 og VG til våren.

De store mediene kommer selv på besøk til Volda for å lokke studentene til å søke ekstern praksis hos akkurat dem.

– Volda er jo den beste skolen å gå. Jeg følte meg veldig trygg da jeg kom ut i «store TV 2» etter å ha gått her, sier TV 2-journalist Mari Five, som er tilbake der hun selv studerte, for å lokke flere til å velge som henne. Kollega Camilla Island stemmer i:

– Internpraksisen her i Volda er jo faktisk overraskende lik det å jobbe i TV 2, med samme typen møter og arbeidshverdag.

Phillip er i tenkeboksen om hvor han vil søke praksisplass, men er strålende fornøyd med besøket fra alle mediehusene.

– Det er noe eget ved å møte dem som har vært i mine sko for noen år siden og kan si mye om mulighetene i yrket, så dette er noe jeg tar veldig til meg.

TV 2-journalistene er i hvert fall ikke i tvil om at Phillip har valgt riktig studiested:

– Jeg hadde mine beste tre år i Volda, og jeg har aldri angret på at jeg søkte meg til bygda i stedet for å studere i byen, smiler Mari, og Camilla er enig:

– På desken i TV 2 snakker vi om Volda hver dag, jeg tuller ikke – vi snakker om Volda hver dag, sier den tidligere HVO-studenten.

Det er liten tvil om at tre år på journalistikk i Volda har vært et vellykket karrierevalg for mange. Christine hadde aldri jobbet i en redaksjon før hun ble Volda-student for to år siden. Nå har hun allerede fått prøve seg i sommerjobb i NRK Vestfold og Telemark, og det har definitivt gitt mersmak.

– Jeg hadde det så gøy, og jeg gledet meg til å gå på jobb hver dag. Jeg ble kastet uti det med en gang, og de viste meg masse tillit. Jeg skal faktisk jobbe der igjen i jula i stedet for å dra på hytta i juleferien! Det skal mye til at jeg prioriterer bort fjellet, men jeg synes dette er så spennende, ler hun.

Snart blir det Phillip og Christines tur å se tilbake på de fineste årene i livet som journaliststudenter. Ved Høgskolen i Volda legges et trygt grunnlag for at de blir tatt imot av Medie-Norge med åpne armer.

Christine og Phillip i TV-studioet til HVO.
Christine og Phillip elsker å utfolde seg praktisk på studiet. Journalistikk i Volda på CV-en er gull verdt i mediebransjen. Foto: HVO / Steinarr Sommerset.

Vil du vite mer om praksisen på journalistikkstudiet ved HVO? Les her:

Del på