150 lærerutdannere samla gjennom partnerskap i grunnskolelærerutdanningene
Denne uka ble det arrangert en fellessamling for Høgskolen i Volda og tre lærerutdanningsskoler. Hele 150 deltakere var samlet med et felles mål om å løfte kvaliteten i lærerutdanninga.

De tre lærerutdanningsskolene (LU-skolene) Velle skole i Ørsta, Øyra skole i Volda og Ulstein ungdomsskole i Ulstein kommune har et særlig tett samarbeid med Høgskolen i Volda (HVO).
Samarbeidet skal bidra til en sterkere kobling mellom det som skjer i praksisfeltet, og det som skjer på høgskolen.
Verdien av masterkompetanse i skolen
Eivind Patrick Hanevik, studieleder for grunnskolelærerutdanningen ved HVO, poengterte at den masterkompetansen som nyutdanna i dag kommer inn i skolen med, skal bidra til at de kan utvikle den kompetansen som skal til for å utvikle skolen de neste førti åra.
Vidar Nupen, rektor ved Velle skole, holdt et innlegg der han løftet fram hvordan masterkompetanse i skolen bidrar til å skape rom for kollektiv utvikling, og at samarbeidet mellom høgskolen og LU-skolene bidrar til at studentene sine masteroppgaver blir mer praksisnære og relevante.
Bente Nordbøe Årøen og Eli Fridtun Vereide jobber nå som lærere på Velle skole, og de delte erfaringer fra arbeidet med sine masteroppgaver og hvordan de opplever at kompetansen er relevant for læreryrket.
Erfaringsdeling og samsnakk
For at deltakerne skulle få diskutere og utveksle erfaringer, var det satt opp stasjoner med ulike faglige tema de kunne melde seg på. Her delte lærere fra alle skolene erfaringer og god undervisningspraksis. En av disse lærerne var Sunniva Redse Mjaaseth, som gjennom LU-samarbeidet er ansatt i kombinert stilling på høgskolen.
Hun opplever å ha fått mye kunnskap og ideer fra kollegaer gjennom LU-samarbeidet, og hun delte erfaringer med å motivere til og styrke skrivelyst blant elevene.
Temaene på de ulike stasjonene var alt fra sangglede i skolen og praktisk-estetiske fag inn i klasserommet til arbeid med både digital leseplan og kartleggingsverktøy samt ulike inkluderende undervisningspraksiser.

Gjensidig nytte
Koordinator for LU-samarbeidet, Gunhild Verås Grimstad, forteller at fellessamlingen bidrar til å skape en arena for å bli kjent og dele erfaringer på tvers av både fag og skoleslag. Grimstad understreker at gjensidig nytte for alle i partnerskapet er et viktig prinsipp for samarbeidet:
– Gjennom slike samlinger senker vi terskelen for ulike former for samarbeid, og samtidig styrkes opplevelsen av å være likeverdige parter – alle bidrar i fellesskap til å løfte kvalitet både i lærerutdanningen og skolen.
