Publiserer internasjonalt om månelandingen på norsk TV
NRKs dekning av månelandingen i 1969 blir nå kjent internasjonalt. HVO-professor Professor Henrik G. Bastiansen belyser forskningen sin på temaet i en ny bok.
That's one small step for [a] man … Et av tidenes mest ikoniske TV-øyeblikk var den første bemannede månelandingen i 1969.
Nå kommer en ny bokutgivelse om medienes dekning av begivenheten verden over, og HVO-professor Henrik G. Bastiansen har bidratt med det eneste nordiske kapittelet i boken. Bastiansen har skrevet om NRKs dekning av den historiske månelandingen.
Belyser dekningen fra Sovjet til Somalia
Messages from the Moon. A Global History of the First Manned Moon Landing (Palgrave Macmillan) er redigert av den tyske forskeren Sven Grampp, som også har forelest ved HVO i sommer.
I boken kan man for første gang lese hvordan medier over hele verden reagerte da de amerikanske astronautene Neil Armstrong og Buzz Aldrin tok de første vaklende skritt ut på månens overflate, natten til 21. juli 1969.
Her er artikler om mediedekningen i både Vest-Tyskland og Øst-Tyskland, så vel som i Tsjekkoslovakia, Jugoslavia, Romania, Sovjetunionen, Kina, Australia, Sør-Afrika, Egypt, Etiopia, Tanzania, Somalia, USA, Canada, Frankrike, Storbritannia – og altså Norge, som eneste nordiske land.
Satte spor hos medieforskeren
Gjennom 13 artikler – og innledningen til redaktør Sven Grampp – får et internasjonalt publikum for første gang innblikk i hvordan verdens medier dekket denne svært spesielle hendelsen i menneskehetens historie. En tysk versjon av boken kom ut i 2021, men nå kommer verket på engelsk for et større marked.
– Min studie av NRK-fjernsynets dekning av månelandingen i 1969 var mitt første større prosjekt som forsker og ble opprinnelig utført tidlig på 1990-tallet, sier Bastiansen.
HVO-professoren forteller at interessen for denne hendelsen med ujevne mellomrom har vendt tilbake, slik som ved 50-årsjubileet i 2019.
– Da laget Norsk Teknisk Museum en egen utstilling om månelandingen, der de blant annet inviterte Erik Tandberg, som kommenterte hele Apollo 11-ferden i norsk fjernsyn sammen med NRKs egen Jan P. Jansen. Museet bygde faktisk også en tro kopi av TV-studioet der Tandberg kommenterte måneferden fra i 1969, så nøyaktig det lot seg gjøre. Kilden for dette rekonstruerte rommet var min forskningsrapport.
En hendelse som forandret oss
I lys av at boken nå kommer på engelsk for et internasjonalt publikum, forteller Bastiansen at han allerede har fått henvendelser fra utlandet om den norske TV-dekningen av månelandingen.
– Folk finner den interessant fordi den stilte seg så kritisk både til romkappløpet og til USAs store prosjekt med å sende et menneske til månen og tilbake innen 1970. I NRKs sending uttalte en rekke kunstnere, forfattere og debattanter seg kritisk til dette. Det interessante er at disse vurderingene var tatt opp på forhånd, på film. Det var rett og slett «meninger på boks».
Bastiansen forklarer at ting endret seg da selve månenatten kom og Neil Armstrong ble det første mennesket som satte sin fot på et annet himmellegeme.
– I samme øyeblikk skjedde det noe både med alle gjestene i studioet som fulgte det hele i direkte sending, og med seerne. Også avisene var overveldet etterpå. Og verden hadde fått oppleve det som forskerne Daniel Dayan og Elihu Katz siden kalte for en «transformative media event», altså en direktesendt hendelse som forandrer vår bevissthet så å si mens den finner sted – i fjernsynet.
Månelandingen er det fremste eksempelet på en slik forandrende hendelse, sier Bastiansen.
– Forskningen på medienes dekning av Apollo 11-ferden har til nå har vært veldig amerikansk preget, så det er først nå vi for første gang virkelig kan få et innblikk i hvordan mediene i alle disse landene reagerte på Neil Armstrong og Buzz Aldrins ufattelige vandring på månens overflate – rett foran gjenskinnet fra månelandingsfartøyet, The Eagle. Det er gledelig, avslutter medieforskeren.