Taler friluftslivets sak – nå er hun blitt professor

Tekst: Per Straume

- Oppdatert

Helga Synnevåg Løvolls forskning er blitt kjent og populær både nasjonalt og internasjonalt. Den ferske professoren slår et slag for at friluftslivet kan gi oss så mye mer enn svette skiturer, raske sykkelturer og tunge klatretak – om en tar seg tid til det.

Forskningen til Løvoll er blitt lagt så merke til at hun jevnlig kontaktes av media. En artikkel på forskning.no fikk mye oppmerksomhet for halvannet år siden, etter det har hun blitt brukt som kilde for både norske og utenlandske journalister og fredag 18. mars kan du se henne på God morgen Norge på TV 2. 

Der vil Løvoll snakke om verdien friluftsliv har for folk, og spesielt i en tid der samfunnet har vært ganske så lukket gjennom koronapandemien.

– Det går rett inn i forskninga mi. Merverdiene av å være i naturen. Grønne omgivelser og kontakt med naturen er viktig for oss på flere plan. Det kan absolutt være stressreduserende. Og ved å rette oppmerksomheten mot naturen og alt det som skjer av bevegelse, lyder, lukter og smaker, kan vi få en pause fra egne tanker og egen stemme. Det er hele tiden noe som skjer hvis en setter seg ned i naturen, som kan være givende og en opplevelse i seg selv, forteller Løvoll, før hun fortsetter:

– Dette kan ha en spirituell dimensjon, ikke nødvendigvis i religiøs forstand, men en opplevelse av at en er en del av noe større og lettere kan sette ting i perspektiv.

Helga Synnevåg Løvoll

Være med å åpne dører

I forrige uke fikk Løvoll godkjent opprykk til professor. Det gjør henne til Høgskulen i Voldas første professor i friluftsliv. Tittelen er ganske eksklusiv her til lands, men også globalt, i et fagfelt som er forholdsvis ungt i akademia.

– Det er først og fremst nydelig å få en anerkjennelse for arbeidet jeg har gjort. Det er godt å kjenne på det, smiler hun fornøyd. 

– Samtidig er det også en milepæl for fagmiljøet ved høgskolen, og noe som kan være med å åpne opp noen dører for oss. Vi er enda mer kvalifisert til å få tilslag på søknader om midler til forskning nå. Så vil det nok også kunne være lettere å få til forskningssamarbeid, både nasjonalt og internasjonalt, mener Løvoll.

Kommer studentene til gode

Dette igjen skal friluftslivstudentene i Volda nyte godt av. Årsstudiet i Friluftsliv har gjennom flere år vært det vært det vanskeligste å komme inn på ved Høgskulen i Volda (HVO), og i enkelte år også vært med i toppen av slike lister nasjonalt. 

Helga Synnevåg Løvoll

Mange søkere og fornøyde studenter har også bachelorgraden Friluftsliv og naturguide hatt. Tilbakemeldingene fra studentene i den nasjonale studentspørreundersøkelsen Studiebarometeret viser også det, hvor Friluftsliv og naturguide-studiet lå i landstoppen med 4,4 av 5 mulige poeng i 2021.

– God forskning skal komme studentene og utdanninga til gode. I Volda har vi mye godt og spennende på gang, som vi håper vil være med på å styrke en allerede populær utdanning, sier Løvoll.

Trivselsrik forskning

Løvoll setter pris på muligheten hun har til å jobbe tverrfaglig. I arbeid med forskning, utvikling og undervisning har hun de siste årene samarbeidet med flere fagmiljø ved HVO: teater og drama, religion og filosofi, sosialfag og lærerutdanninga.

– Veien fram til professortittelen startet i 2010 da jeg begynte på doktorgradsarbeidet mitt. Etter det har jeg vært heldig å finne dyktige folk å samarbeide med. Jeg har fulgt det jeg har lyst til, det er det som gjør at jeg er kommet dit jeg er i dag, forteller Løvoll.

Hun har hovedfag i friluftsliv fra Norges idrettshøgskole/Høgskolen i Telemark fra 1998, disputerte med doktorgradsavhandlinga Inside the Outdoor Experience. On the distinction between pleasant and interesting feelings and their implication in the motivational process ved Universietet I Bergen i 2016. I 2018 fikk Løvoll professorstipend ved HVO, som har gjort at hun har hatt kunne brukt mer av sin arbeidstid til forskning de siste årene. 

– Det har vært viktig for meg og gjort at jeg kan ha kontinuitet i forskninga mi. Jeg er glad for å være der jeg er nå, og får holde på med det jeg liker, sier en smørblid, fersk professor.

Del på