På internasjonal studentworkshop i Polen

Tekst: Per Straume , Foto: Foto: Elise Strålberg

- Oppdatert

Mediestudenter fra Høgskulen i Volda og designstudenter fra Universitetet i Bergen jobbet sammen med tyske og polske studenter for å finne formidlingsformer som kan bidra til at minnene om Holocaust ikke forsvinner.

Tre journalistikkstudenter, to fra Media, IKT og design og én PR, kommunikasjon og media-student reiste sammen med de fagtilsatte Thomas Lewe, Kjetil Vaage Øie, Steinar Høydal og Idar Flo til den polske byen Lodz. Gjennom ti dager samarbeidet de med studenter fra Tyskland (Hochschule Ostwestfalen Lippe, Lemgo), Polen (Academy of Lodz) og Universitetet i Bergen, som hadde ulike medie- og kunstfaglige bakgrunner.

– Vi skulle komme opp med konseptideer til hvordan en kan fortelle historien om det som skjedde i den jødiske gettoen i Lodz under krigen, forteller Even Ørjasæter, en av Volda-studentene som var med på turen.

Alle samlet under workshop i Lodz

Ulike utgangspunkt

Den startet med en helg i Gdansk der de besøkte et museum for andre verdenskrig, som ga studentene et nærmere innblikk i hvordan forholdene var i det østeuropeiske landet under krigen. I Lodz ble studentene delt inn i grupper på tvers av institusjonene de kom fra. Svært lærerikt ifølge studentene.

– Det var studenter fra blant annet Iran, Pakistan og Kina, i tillegg til de europeiske landene. Med så mange nasjonaliteter og kulturer representert kom det opp forskjellige ideer og synspunkt. Flere av de som var muslimske hadde ikke lært om Holocaust i hjemlandet, og fikk høre om brutalitetene som rådde i Europa under krigen nærmest for første gang. Det utfordret den kjente måten vår å tenke på og var positivt, sier journalistikkstudent Ørjasæter og får følge av Pernille Louise Røe:

– En student fra Iran, som studerer ved Universitetet i Bergen, hadde opplevd krig i nær fortid og skjønte ikke helt hvorfor vi skulle jobbe med noe som skjedde for såpass lenge siden. Mens noen tyske studenter hadde hørt om det siden de var bittesmå og var litt lei av det.

Gruppearbeid under workshop i Lodz

Vekke interesse

I den jødiske gettoen i Lodz ble jødene strengt bevoktet av tyskerne, og mange tusen ble sendt til konsentrasjonsleirer for å dø – blant annet Chelmno, som studentene besøkte. Det er historien om denne gettoen og behandlingen jødene fikk, studentene skulle komme opp med formidlingsideer til. Og det på en måte som er tilpasset dagens kommunikasjonsverden, slik at det er forståelig for de oppvoksende generasjoner.

– Vi endte opp med en skyggeinstallasjon som vårt bidrag. Ideen er at skyggen til folk som går forbi blir en del av et bilde på en vegg inne i gettoen. Dette for å vekke interesse og få folk til å søke opp en hashtag som vil gi mange historier, forteller Ørjasæter.

– I Lodz finnes det en årlig lysfestival, men gettoen er ikke en del av denne. Ideen vår var derfor å plassere små lysstjerner i mursprekkene i bygningene i gettoen for å fange oppmerksomhet, og lage informative tekster om nøkkelsteder- eller personer ved lysene, sier Røe.

Jødisk getto i Lodz

Kan bli realisert

I fjor var også en gruppe med studenter fra Volda med på en lik workshop. I tett samarbeid med Dialog Center i Lodz, og organisasjoner i Norge og Tyskland (bl.a. Falstadsenteret i Nord-Trøndelag) er det planlagt å publisere resultatene av de årlige workshopene overfor et bredere publikum ved 75-års markeringen for tilintetgjøringen av gettoen i Lodz i 2019. Direktør ved Dialog Center i Lodz, Joanna Podolska, har uttrykt stor interesse for at noen av konseptideene fra studentene skal bli satt ut i livet.

Del på