Skulle finne seg selv

Tekst: Per Straume

- Oppdatert

Deltagerne på styreseminaret til Høgskulen i Volda ble torsdag utfordret på å tenke gjennom hva høgskolen er og hvor en vil i framtida.

Styret for Høgskulen i Volda (HVO), dekaner, administrative ledere, arbeidstakerorganisasjonene og studenter var samla i Ålesund for årets styreseminar.

Nærhet i Volda

I den første og lengste bolken i seminaret tok en tak i den første delen av HVOs nye strategiplan, og diskuterte innholdet i begrepene profil, identitet og verdier og visjon og mål. Til å åpne sekvensen før gruppearbeidet tok til, var førstelektor ved Avdeling for mediefag, Jan Arne Halvorsen, hyret inn.

Han la blant annet vekt på en av styrkene til høgskolen og siterte fra strategiplanen ”HVO har en kompakt campus og legger vekt på verdien av nærhet mellom studenter, ansatte og ledelse”. Halvorsen spurte om en ikke bør tydeliggjøre dette i enda større grad og selge det bedre inn til søkere og deres foreldre.

– Dette gruppearbeidet og tenkinga det satte i gang handler litt om å skulle finne oss selv. Vi fikk gode diskusjoner i gruppene og nærmet oss kjernen for hva som er viktig når vi skal se framover for HVO, sier rektor Johann Roppen.

Egenart for HVO

Direktør Karen Lomeland Jacobsen var opptatt av styrkene til høgskolen og hva som skiller den fra andre institusjoner i universitets- og høgskolelandskapet.

– Hvem skal vi være for oss selv og andre og hvordan ønsker vi å bli opplevd. Det er viktige spørsmål som vi vil arbeide videre med, sier Jacobsen og før følge av prorektor Jens Standal Groven:

– Vi har mange beskrivelser av hva vi driver med, men ikke så mange som sier hva som er egenarten vår. Det er viktig å beskrive den og vise den fram, sier Standal Groven.

Strategi for studietilbudene

I andre del av seminaret stod studieporteføljen til HVO på programmet. Deltagerne fikk først i oppgave i grupper å sette seg inn i en potensiell søkers dilemma om valg av studiested, og hvorfor vedkommende eventuelt skulle velge Volda. Det mest entydige svaret fra gruppene var ”studentmiljøet”.

Prorektor Standal Groven la fram SEFØ-modellen, en modell fra NOKUT som er en strategisk gjennomgang av studieprogramporteføljen, der strategisk betydning, etterspørsel, faglig bærekraft og økonomisk bærekraft skjuler seg bak de store bokstavene. Modellen – med tilpasninger for HVO – vil være aktuell å ta i bruk.

Jens Standal Groven

I meningsutvekslingen etter prorektorens framlegg kom det fram ulike perspektiv som kan bli viktige i det strategiske arbeidet med studieprogrammene ved HVO.

Levedyktig eller ikke

Noen savnet eventuelle nye studium inn i modellen, mens det også ble sagt at studieporteføljen i for stor grad har styrt strategien – og ikke motsatt.

Det ble også ytret at en ikke må ”se seg blind” på økonomisk bærekraft for hvert enkelt studium, da noen studier alltid vil være ulønnsomme. Sett i en større sammenheng, strategisk og med det samfunnsoppdraget har, vil slike studier være veldig viktig. De er med på å skape helheten for høgskolen, som er viktig, ble det sagt.

De grundige diskusjonene om studiene blir ofte tatt på institutt-nivå, ble det hevdet. Det fikk en del til å reagere, da en mente at dette bør løftes opp på et overordnet nivå for hele høgskolen.

Terese Balsnes og Veronica Kvalen Pilskog fra Kontor for samfunnskontakt la fram sentrale punkt fra rekrutteringsplanen for 2018 som avslutning på seminaret. I rekrutteringsarbeidet har en for neste år, i langt større grad enn tidligere, klare måltall å jobbe mot.

Fredag fortsetter høgskolestyret med styremøte i Ålesund. Da skal de ta for seg følgende saker:

  • Økonomirapportering per 31.08.2017
  • Eksternrekneskapen 2. tertial 2017
  • Orientering om statsbudsjettet for 2018
  • Budsjettframlegg 2019
  • Avvikling av leigeavtale symjehall
  • Nynorsksenteret- HVO
  • Rammeavtale med Helse Midt-Norge
  • Undervegsrapportering satsingar og tiltak 2017
  • Studieprogramportefølje 2018-2019
  • Utgreiingsmidlar struktursaka
  • Riksrevisjonen møter styret
  • Ymse

Del på