Hans Fredrik Dahl utnevnt til Ridder 1. klasse av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden
I seksti år har medieprofessor Hans Fredrik Dahl hatt bred innflytelse i norsk offentlighet. 29. april mottar han den gjeve ordenen i Fritt Ords lokaler i Oslo. Dahl har også vært en viktig bidragsyter i Volda.

Hans Fredrik Dahl, fotografert 14. november 1970. Fra Dagbladets negativarkiv, som Norsk Folkemuseum overtok i 2003. Foto: Kåre Nymark / Norsk Folkemuseum. NF.35570-007. Digitalt Museum. CC BY-NC-ND 4.0.
Professor Hans Fredrik Dahl (f. 1939) er utnevnt til Ridder 1. klasse av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden for sin innsats for norsk samfunnsliv. Ordenen blir overrakt i Fritt Ords lokaler 29. april.
Dahl har gjennom over seksti år hatt stor innflytelse i norsk offentlighet som forfatter, forlagsredaktør, journalist, avisredaktør og medieprofessor. Han var avgjørende i utviklingen av mediestudier som akademisk fagfelt ved universiteter og høgskoler i Norge.
Han har vært en viktig mentor for pressefolk, akademikere og studenter. Gjennom sitt arbeid har Dahl satt varige spor innen norsk presse- og mediehistorie. Han har ikke bare bidratt faglig, men også vært en entreprenør som har engasjert andre i forskningsprosjekter.
Professor, kulturredaktør, forlegger og forfatter
Hans Fredrik Dahl har vært en aktiv og raus hjelper i den allmenne kunnskapsutvikling. Hans yrkeskarriere inkluderer stillinger som kulturredaktør i Dagbladet (1978–1985), professor ved Universitetet i Oslo (1991–2009), professor II ved BI (2001–2003) og professor II ved Høgskolen i Volda (2012–2015).
Hans Fredrik Dahl var en av stifterne av Pax Forlag, og som redaktør bidro han til å introdusere nye politiske perspektiver, blant annet gjennom Pax Korrektiv-serien og tidsskriftet Kontrast. Han var også hovedredaktør for Pax leksikon.
Uredd og produktiv
Hans forskning har ofte tatt opp kontroversielle temaer som utfordrer den etablerte fortellingen, spesielt innen okkupasjonshistorien. Han har samtidig vist evne til å justere sine synspunkter i møte med innvendinger i den vitenskapelige eller offentlige debatten.
Dahl har skrevet betydelige verk, blant annet tre bind om NRKs historie, en tobinds biografi om Quisling og som redaktør for norsk pressehistorie i fire bind. Selv etter pensjonsalder har han opprettholdt en høy produktivitet, med nyere utgivelser også om sin katolske tro og interesse for musikk.
Dahl har spilt en viktig rolle i samfunnsdebatten, både som forsker og som offentlig intellektuell. Hans bidrag til pressefrihet og historisk forståelse av mediene har vært omfattende. Hans analyser av medienes rolle i samfunnet har vært avgjørende for forståelsen av norsk offentlighet, og hans arbeid har bidratt til en dypere innsikt i historiske og politiske sammenhenger.
Viktig bidragsyter i Volda
Hans Fredrik Dahl har også satt dype spor etter seg ved Høgskolen i Volda (HVO), som foreleser, sensor og veileder gjennom mange år.
Han var professor II knyttet til forskningsprosjektet «Mediene og den kalde krigen» ved Avdeling for mediefag fra 2012 til 2015. Gjennom prosjektet ble det organisert to store internasjonale konferanser i Volda og publisert mer enn tretti artikler i internasjonale antologier og tidsskrifter.
Det lever en faglig arv videre etter Hans Fredrik Dahl ved HVO, der tre av de han veiledet til doktorgrad, er ansatt ved Avdeling for mediefag: professor Henrik G. Bastiansen, professor Rolf Werenskjold og førsteamanuensis Idar Flo. Hans Fredrik Dahl har vært en viktig bidragsyter i kompetansehevingen ved Høgskolen i Volda.
Rolf Werenskjold gir den tidligere HVO-kollegaen sin de beste skussmål som fagperson:
– Den betydningen Dahl har hatt for vår forståing av mediene, er ganske avgjørende. Han er en av de virkelig store på feltet i Norge.
Dahl ble foreslått til utmerkelsen av kollegaer ved både norske og utenlandske universiteter og institusjoner.
I en tekstmelding til hivolda.no forteller Hans Fredrik Dahl at han er overveldet av å motta ordenen:
– Jeg har bestandig betraktet meg selv som temmelig dissident, og ikke del av det gode selskap – men nå! Hvis meningen er å få mottakeren til å holde kjeft, er det ikke så dumt at denne æresbevisningen kommer når jeg er høyt oppe i alder, heller. Så altså: tusen takk, Norge!