Mangfoldig, fargerikt - og et hav av utvekslingsmuligheter

Tekst: Karl August Swanstrøm , Foto: Karl August Swanstrøm

- Oppdatert

Internasjonal dag ved Høgskulen i Volda var endelig tilbake med et brak i 2023 etter to år med virtuelle substitutter. Det var til tider trangt om plassen i kantina på Berte Kanutte-huset, og mange kunne la seg inspirere til utveksling fra partneruniversitetene som hadde stand på området.

Vurderer du å reise på utveklsing til høstsemestertet? Husk søknadsfristen 1. mars!

Høgskolen hadde på plass hele 22 gjester fra 15 partneruniversiteter representert ved ti land, med blant annet Storbritannia, USA, India, Nederland, Hellas med mer.

– Det var veldig godt å få se så mange mennesker samlet og få det visuelle inntrykket av hvor mangfoldig og fargerik høgskolen faktisk er, sier Arne Humberset, leder av internasjonalt kontor.

Internasjonal dag har som mål å feire og synliggjøre all den internasjonale aktiviteten ved høgskolen, samt å inspirere flere til å reise ut og engasjere seg internasjonalt.

– Vi er en av høgskolene i Norge med mest internasjonal utveksling, og det er noe vi er stolte av og en posisjon vi ønsker å befeste, sier Humberset.

Odd-Helle Mjellem Toheim åpnet Internasjonal dag

Det var også en fornøyd prorektor Odd Helge Mjellem Tonheim som kunne åpne dagen med en velkomsttale. Der snakket han om hvor viktig det er for et studiested som Volda å kunne være kjent for sine internasjonale relasjoner og utvekslingsprogrammer. Han oppfordret de tilstedeværende til å benytte anledningen til å møte og bli kjent med mennesker fra forskjellige kulturer.

– Internasjonal dag er et viktig arbeid for internasjonalisering ved høgskolen. Dette var gøy å få oppleve igjen, sier Tonheim.

Fikk positive tilbakemeldinger

Arne Humberset sier at de internasjonale gjestene har vært ekstremt fornøyde med oppholdet i Volda, og at det er gøy å kunne gjøre et slikt inntrykk på folk som reiser mye og ser mange universiteter og høgskoler i andre land.

– Selv om været til tider skapte store utfordringer, så var gjestene kjempeimponert over naturen rundt oss og det Høgskulen i Volda kan tilby av utdanninger og fasiliteter.

Volda Studentidrettslag (VSI) fikk pris for internasjonalisering

Underveis i dagen var det knyttet spenning til hvem som skulle få æren av å motta årets pris for internasjonalisering

Pris for internasjonalisering blir utdelt til en studentorganisasjon, studentfestival eller et studentlag som har gjort en spesielt god innsats for å inkludere internasjonale studenter, jobbe for mangfold og skape kontakt mellom norske og internasjonale studenter. Både studenter og ansatte ved Høgskulen i Volda kan nominere kandidater.

Ammy Bolme er internasjonalt ansvarlig ved Studentparlamentet. Hun sier at årets prisvinner får den fortjent:

– Volda Studentidrettslag blei tildelt internasjonal pris på bakgrunn av stort mangfald av internasjonale studentar inn sine aktivitetar. VSI har klart å inkludere internasjonale studentar på tvers av fleire studielinjer, og har visst god evne til å konsekvent spreie informasjon om organisasjonen si verksemd og aktivitetar på engelsk i like stor grad som norsk.

Leder for VSI, Stian Woo Andersson, sier at prisen er en hyggelig annerkjennelse av alt arbeidet de legger ned:

– Det å motta prisen på vegne av VSI er en stor annerkjennelse for oss, da de internasjonale studentene er en viktig del av medlemsbasen vår. Hvert år har vi hatt nye studenter fra forskjellig bakgrunn som kommer til oss for å delta i sport og idrett. I år er det rekordmange deltakere, og vi er veldig stolte over at de ønsker å være en del av laget vårt. Mottoet til VSI er "Sport for alle", og det har aldri vært mer sant enn nå som vi mottok denne prisen.

Internasjonal dag

Ny giv rundt utveksling

Etter å ha tilbakelagt reiserestriksjoner og visumutfordringer i flere land er det lysere tider for de som nå ønsker å reise på utveksling.

– Kalenderåret 2022 var et av de årene vi har sendt ut flest studenter og tilsette på utveksling. Vi håper og tror at denne tendensen også fortsetter inn i 2023 og at arrangementet vi nettopp har avsluttet gav ytterlige inspirasjon til studenter og tilsette som vurderer å reise ut, sier Humberset.

Fra utfordrende oppvekst til suksess

Årets arrangement fikk en ekstra glans ved besøket av eventyreren og tv-personligheten Samuel Massie. I sitt inspirerende foredrag delte han sin personlige historie om hvordan han som ung gutt følte seg uten livsgnist og ikke passet inn i samfunnet. Bunnpunktet nådde han da han droppet ut av skolen og hadde dårlige framtidsutsikter. Moren hans så imidlertid faresignalene og fikk meldt han på folkehøgskole.

Etter en stund på folkehøgskole i Troms fikk han tilbudt plass på polarekspedisjon til Antarktis av Jarle Andøy. Resten er historie. Han har i senere tid også figurert i en rekke TV-programmer som "Skal Vi Danse", "Tangeruddampen", med mer.

Det var flere blide studenter, tilsette ved Høgskolen og internasjonale gjester som tok seg tid til å få signert bok av Massie etter foredraget.

Samuel Massie på internasjonal dag
En energisk Samuel Massie på podiet.

Del på