Proppfull av inntrykk og lærdom etter utveksling og praksis i utlandet

Tekst: Per Straume

- Oppdatert

Som student på bachelorgraden Planlegging og administrasjon har du mulighet til å både reise på utveksling og ha praksis i utlandet. Bli med videre i saken og hør fra flere studenter som gjør dette nå!

– Jeg ville dra på utveksling for å oppleve noe helt nytt. Det var litt skummelt å bare hoppe i det, men veldig verdt det! Jeg synes også tanken på å bo et litt varmere sted i de kaldere vintermånedene var en veldig fristende miljøforandring, sier Embla Bartnes.

– Ja, det er spennende å flytte til et nytt land og en kul by, så jeg ville ta sjansen når vi først hadde den, følger Johanne Søndenaa opp.

De er begge studenter ved bachelorgraden i Planlegging og administrasjon ved Høgskulen i Volda og befinner seg akkurat nå på utveksling i den spanske byen Bilbao. Fredag 13. mai tar Bartnes og Johanne Søndenaa over Instagram-kontoen til Høgskulen i Volda. Da får du være med dem en dag i Spania og se hvordan de har det. Og er det noe du lurer på, send dem spørsmål på Instagram!

Litt lenger nord i Europa har klassekameraten deres, Petter Hammerø, funnet seg godt til rette i metropolen London. 

– Jeg bestemte meg i grunn for å dra på utveksling fordi min samboer har studert i Canada, og min bestevenn har studert i USA. Begge har anbefalt meg å studere i utlandet. Tenkte også at dette var en opplevelse jeg ville ha godt av, sier Hammerø.

Vi kommer tilbake til hvordan det har gått med denne trioen så langt. Først en liten svipptur innom Italia, hvor Annette Lunde, som også studerer Planlegging og administrasjon, har hatt praksis.

– Jeg har alltid hatt en drøm om å jobbe i utlandet, så når denne muligheten dukket opp så var det ikke noen tvil om at jeg måtte søke, forteller Lunde.

Høgskulen i Volda har én praksisplass i Italia hvert år. I tillegg er det flere som har valgt praksis som et emne når de har vært på utveksling i USA ved Augsburg University i Minneapolis. Både utveksling og praksis i utlandet er det lagt opp til i vårsemesteret det andre året av denne bachelorgraden.

Fantastisk opplevelse med praksis i Italia

Vi fortsetter i Italia, hvor Anette Lunde hadde praksis i to måneder hos et forskningsinstitutt kalt Ilmiofuturo. De jobber med entreprenørskap og hvordan en kan få kvalifisert personer til arbeidsmarkedet. 
 

Praksis i utlandet
Anette Lunde sammen med barna sine som var med på oppholdet i Italia.


Dette hoppet Lunde rett inn i og fikk delta i flere ulike prosjekt. Hun jobbet blant annet med å lage presentasjoner av aktiviteter arbeidsplassen drev med og oppsummeringer av pågående samarbeidsprosjekter. Lunde fikk også prøve seg i sosiale medier, med å gjøre innhold relevant og publisere det. I tillegg lærte hun seg også litt italiensk.

– Jeg bodde på en liten plass som heter Roseto Degli Abruzzi. Det hadde jeg alt jeg trengte innen gåavstand, og om jeg ville til en større plass så var det bare en kort togtur. Fritiden brukte jeg til å utforske området jeg bodde i og områdene rundt. Der er mange små landsbyer på små fjelltopper som er helt fantastiske og fine lange sandstrender, mye natur som er vakker, forteller Lunde, som reiste til Italia med familien sin.

Praksis utland

– Hva vil du si til andre studenter som vurderer å ha praksis i utlandet? 

– Å ta praksis i utlandet er en fantastisk opplevelse. Ta mulighetene som dukker opp, du lever bare en gang. Det er bedre å se tilbake på mulighetene du tok, enn å se tilbake å angre på at man ikke tok mulighetene en fikk.

  • Nysgjerrig på hvilke muligheter som finnes for utveksling og praksis i utlandet ved Høgskulen i Volda? Se her!

Venner fra hele verden

I Bilbao har Embla Bartnes og Johanne Søndenaa funnet seg godt til rette – og blitt kjente med folk fra hele verden. De setter stor pris på fritida og lever godt.

Spania utveksling
Embla Bartnes (f.v.), Johanne Søndenaa og Ida Larsen (PR, kommunikasjon og media)

– Det er masse fine folk her! Bilbao er en stilig by og det er aldri en kjedelig dag. Andre Erasmus-studenter er veldig lette å bli kjent med, spesielt fordi det skjer opplegg her hele tiden. Dagene våre består av mye gøy, som å dra på stranden, dra på turer og klubben (folk drar ut på byen på torsdager). Vi drar også en god del ut og spiser, Nord-Spania er jo kjent for den bra maten, sier Søndenaa.

– Vi reiste til Spania sammen med to PR, kommunikasjon og media-studenter fra Volda, som vi tar samme fag med på skolen. Så de henger vi så og si med hver dag. Vi skandinaver har blitt en gjeng her i Bilbao som finner på mye gøy sammen, men vi har selvsagt fått venner fra flere steder i verden! Bilbao er vakkert, og en organisasjon som heter Happy Erasmus her sørger for at vi alltid har noe å finne på. Vi har dratt på mange turer, for eksempel vingårdtur til Ibiza med denne organisasjonen.  Det er en super måte å oppleve Spania på, men også å bli kjent med mange kule folk, stråler Bartnes.

Hun forteller at hun har blitt mye mer selvstendig i løpet av oppholdet, mens venninna Søndenaa har lært seg litt spansk og setter stor pris på å bli kjent med en helt annen kultur.

PS! Fredag 13. mai tar Emilia Bartnes og Johanne Søndenaa over Instagram-kontoen til Høgskulen i Volda. Da får du være med dem en dag i Spania og se hvordan de har det. Og er det noe du lurer på, send dem spørsmål på Instagram!

Nytt og spennende faglig

Lært har duoen også gjort gjennom studiene, hvor de begge tar kommunikasjonsemner på en campus litt utenfor byen. Emnene er ganske så forskjellige fra det vært gjennom i Volda – moro med noe nytt, synes jentene. – Vi tar alt fra metode og advertising til kjønnstsudier, så dagene er varierte og spennende.

Skolehverdagen er også litt annerledes enn den de er vant med i Volda. 

– Hele opplegget minner veldig om videregående skole. Vi har skole hver dag og en del innleveringer, og vi får poeng ut ifra hvor aktive vi er i timene og hvor stor forståelse vi har for faget. Dette gjør det egentlig lettere å "henge" med, da vi alltid har en innlevering å skrive. Vi har også utrolig mye gruppeprosjekt, som lærer oss å jobbe med folk fra forskjellige land og kulturer. Alle emnene foregår på engelsk, og selv om lærerne kanskje ikke er de beste i språket, er det uansett veldig spennende og lærerike fag, synes Bartnes og Søndenaa.
 

Spania utveksling


De er ikke i tvil om hva de ville ha svart om noen kom til dem og lurte på om utveksling er noe å satse på.

– Gjør det om du har sjansen, sier Søndenaa.

– Hopp i det, det verste som kan skje er at du angrer, og det er jo aldri noe krise, da er det bare å dra hjem igjen. Du er ung en gang og dette er en fantastisk måte å oppleve nye ting på, og vokse som person, følger Bartnes opp.

Lært om økonomi og verden

I London har klassekameraten Petter Hammerø valgt en litt annen faglig retning. Han har hatt emnene "Accounting and Finance for Business", "Property Economics and Property Accountancy", "Crime and the London Underworld".

Utveksling London

– I de økonomiske fagene har jeg lært hvordan lese og gjennomføre årlige regnskap for et selskap, samt hvordan analysere ulike "ratios" for å vurdere investeringspotensiale i ulike selskaper. Dette har blitt knytt opp mot både selskaper og eiendom. Vi har også hatt en gjennomgang av hvordan økonomien påvirkes av alt som skjer i et samfunn. Den økonomiske biten er en litt forenklet versjon av samfunnsøkonomien vi hadde første året på Planlegging og administrasjon i Volda, forteller Hammerø.

Han har hatt undervisning på nett på mandager og forelesninger med fysisk oppmøte på skolen tirsdager og onsdager. Hammerø synes undervisningen stort sett var slik han var vant til fra Norge, men at studentene holdt et litt lavere faglig nivå enn hva han var vant med til fra Volda. – Også det med å sitte stille og følge med var de ikke like flinke til her borte, men det kan hende jeg var uheldig med klassene mine, sier Hammerø.

Tusenvis av ting å finne på

Utenom skoletid har han han opplevd mye, bodd sentralt i London og også fått sett litt av livet utenfor den engelske hovedstaden. Hammerø har bodd i 14 etasje i en høyblokk i Marylebone som er midt i London, rett under Regents Park. Høyblokken er en del av skolen han går på, og det er kun studenter som bor der. 

– Er man glad i shopping og opplevelser, er dette en fin plass, da man er omringet av alle mulige butikker, og de butikkene som ikke er i nærheten, er en enkel t-bane tur unna. Jeg ble tidlig kjent med noen av de jeg deler etasje med i starten av semesteret. Vi brukte starten til å oppleve London sammen. 

Utveksling London
Petter Hammerø (t.h.) og venner ved Big Ben. 

– Vi tok blant annet en togtur til Cardiff i Wales når det var internasjonal rugby match mellom Wales og Skottland hvor det var folkefest i gatene i Cardiff, sier Hammerø, som også har hatt besøk av både kjæreste og venner og fått med seg konserter, musikaler, Harry Potter Studio Tours, diverse markeder, utesteder og restauranter.

Hammerø legger til at London er en dyr by å bo og leve i, men at det er mulig å ta opp ekstra studielån, og da lever man godt, kan være med på og oppleve mye. 
 

Del på