Ronny utdannet seg som forvalter med planlegging og administrasjon

Tekst: Per Straume , Foto: Karl August Swanstrøm

- Oppdatert

– Man får et bredt kunnskapsgrunnlag og får ta bruk i utdannelsen på mange områder med planlegging og administrasjon ved Høgskulen i Volda, sier Ronny Bahl som for tiden jobber i studieadministrasjonen på høyskolen. Les om hva han og andre ble etter at de var ferdig utdannet.

Husk søknadsfrist 15. april!

Se hva Høgskulen i Volda tilbyr av studier innenfor administrasjon, planlegging og ledelse.

Ronny Kumar Heggen Bahl (28) har vært ansatt i studieadministrasjonen siden januar og sier at han føler seg hjemme ved Høgskulen i Volda (HVO).

– Jeg har familien her på Sunnmøre og det var naturlig for meg å søke meg til høyskolen. Bachelorgraden i planlegging og administrasjon har gitt meg alle de rette verktøyene jeg trenger for å kunne gjøre jobben her optimalt.

Vurderer du bachelor i planlegging og administrasjon? Les mer og søk her

Fikk jobb i helsektoren

Men veien til Ronny gikk ikke rett fra studier til fast jobb på HVO. Parallelt med at han gjorde seg ferdig med ferdig med eksamen ved planlegging og administrasjon i 2022 fikk han tilbud om jobb i Nord-Norge. Han jobbet i tillegg med et lederstudie ved Høgskolen i Innlandet.

– Jeg startet å jobbe i helsesektoren ved Nordreisa kommune. Det var langt unna familien i Volda, men en utrolig lærerik opplevelse. Jeg fikk kun besøk av dem tre til fire ganger på ett år.

I Nordreisa fikk Ronny bryne seg på hvordan forvaltningen kan være i en liten kommune med utfordrende demografi med hensyn til aldersfordelingen i befolkningen, samt tilgang på ressurser. Som saksbehandler i helsesektoren skal man jo tildele det offentlige sine knappe goder på en etisk og forsvarlig måte. Ronny sier han også var heldig med organiseringen og berømmer en god kommuneledelse.

– Man skal jo forvalte etter politikernes forventninger, og det kan av og til gå på akkord med innbyggernes. Jeg følte likevel at at det var ordnede forhold i forvaltningen og det gjør jo så klart jobben min lettere. Vi var en liten gjeng som ble godt kjent med hverandre og var gode kollegaer.

Savnet etter familien fikk Ronny likevel til å søke seg tilbake til Volda, og da det dukket opp en mulighet som konsulent i studieadministrasjonen, så var han kjapp på ballen.

– Jeg liker meg her i Volda, og det hjalp jo også at jeg hadde god kjennskap til HVO. Jeg var også aktuell kandidat til jobb i Forsvaret og materiellforvaltningen der, men da jeg fikk tilbudet fra Volda var jeg ikke vond å be.

Bredt kompetansesområde

Ronny sier at man med en bachelorgrad i planlegging og administrasjon får kunnskap og kompetanse innenfor et bredt felt og kan være aktuell for mange ulike oppgaver i for eksempel offentlig forvaltning. Mye av det de lærer er innenfor samfunnskunnskap. Alt fra brukerperspektivet i offentlig forvaltning, til å tegne opp kart innenfor reguleringsarbeid i offentlige prosjekter og til å forstå Norges rolle i EU/EØS-samarbeidet.

– Selv syns jeg jusen var interessant, kanskje jeg skal ta en videreutdanning i forretningsjus? Det er mange valgmuligheter og studiet ved planlegging og administrasjon kan åpne mange dører for det man er interessert i.

Du kan også ta årstudium i samfunnsvitenskap! Les mer her

Stine Veie Haug

Ble bedriftsleder

En annen som har utnyttet bachelorgraden i planlegging og administrasjon godt er Stine Veie Haug. Hun er i dag administrerende direktør i den Voldabaserte bedriften Vertikalservice.

– Jeg har gått gradene og jobbet i bedriften i 11 år. For tre år siden ønsket jeg å heve kompetansen min og valgte å søke meg til planlegging og administrasjon. Både bedriften og jeg så hva slags utbytte jeg kunne få av det, så de innvilget meg permisjon til å studere.

Stine snakker videre om hva slags utbytte bedrifter kan få av ansatte som ønsker å heve kompetansen sin.

– Det er en vinn-vinn-situasjon for alle parter. Den ansatte får utviklet seg i ønsket retning og bedriften får utbytte i form av bredere perspektiver og andre synspunkter. Man får også en akademisk tilnærming til arbeidet man gjør. Suksesskriterier for å være en vellykket bedrift.

Fra lærer til direktør

Stine er en av de som har gått uvanlige yrkesveier til å komme dit hun er i dag. Hun utdannet seg opprinnelig som lærer ved Høgskulen i Volda, men fant ut at det var noe mer hun ønsket seg til. Da startet hun på et studie i økonomi og ledelse ved Høgskolen i Gjøvik (i dag Innlandet).

– Jeg var med på å starte et aktivitetsfirma som solgte naturopplevelser i regionen. Da fikk jeg sansen for bedriftsadministrasjon. Jeg jobbet som vikar på skole ved siden av og fant meg ikke helt til rette med yrket, så da var det bare å utvide horisonten sin med mer utdannelse.

Etter hvert fikk hun tilbud om jobb ved Vertikalservice i Volda og sier at utfordringene hun fikk der passet godt med å utvikle lederegenskapene hennes. Etter noen år som mellom-leder tok hun sikte på enda mer kompetanse.

– Det som motiverte og engasjerte ved planlegging og administrasjon ved Høgskulen i Volda var organisasjonsutvikling, ledelse og hvordan en bedrift kan tilpasse seg endringer. Man får bedre forståelse for prosessene med å vokse og det å være i endring.

Startet enkeltpersonforetak under utenlandsopphold

Liisa Mänd (33) gikk ut fra planlegging og administrasjonsstudiet for snart 10 år siden, i 2013. Hun valgte studiet fordi hun var interessert i å ha mer basiskunnskap om samfunn og politikk. Hun valgte å spesialisere seg i Ålesund Kunnskapspark (ÅKP næringsklynger) og dens påvirkning på den maritime næringsklyngen i regionen. Det ble utgangspunktet for hennes bachelorgrad.

– Det var helt tilfeldig at jeg valgte den spesialiseringen. Utdanningen ga meg en gnist for entreprenørskap, innovasjon og utvikling - uten at jeg selv visste det!
I løpet av studietiden hennes i Volda fikk hun mulighet til å dra på utveksling til Århus i Danmark. Der fikk hun bredere forståelse av internasjonal markedsføring ved Aarhus Business Academy. Det skulle også inspirere hennes videre vei til utdanning og kompetanse.

– Århusoppholdet ga meg inspirasjon til å drive videre med markedsføringsbiten av bedrifter. Etter endt utdanning i Volda søkte jeg meg til master på sørkysten av England. Valget falt på MA Master in Advertising & Marketing Communication ved Bournemouth University.

Det var også rundt disse tider at hun startet å se verdien av hvordan bruke kommunikasjon til grønn utvikling, og lekte med idéen om å starte en bedrift som jobbet med akkurat dette.

Fra utdanning til karriere

Etter ett år i England følte hun seg ikke ferdig med utenlandsoppholdet. Hun ønsket seg tilbake til Århus. I Århus jobbet hun i start-up miljøet og var blant annet hos den digitale publikasjonsbedriften iPaper der hun jobbet som selger opp mot det nordiske markedet, deretter som markedskoordinator opp mot det norske markedet hos opplevelsesportalen Truestory og som creative lead i bio-innovasjonsselskapet Pond Biomaterials i samme by.

Mens hun også arbeidet i TrueStory valgte hun å starte opp for seg selv som freelancer.

– All arbeidserfaringen ga meg trygghet på det jeg er god på, og det gjorde det at jeg også ønsket meg friheten til å starte for meg selv. Frihet har vært en av mine største pådrivere gjennom hele karrieren. Det ble totalt fem og ett halvt år i Danmark før jeg valgte å flytte tilbake til Norge.

Som selvstendig næringsdrivende har hun hatt to registrerte enkeltpersonsforetak, ett i Danmark - Digital Voice og nå i Norge - Pinea Studio. Foretaket hennes leverer kommunikasjonsrådgivning og innholdsproduksjon. Hun er også i gang med et kurs innen bærekraftsdesign som blir en del av hennes tjenester.

Hun har også fullført intensivkurs i dokumentarfilm og tok et semester i dokumentarfoto ved Høgskulen i Volda. Dokumentararbeidet er en del av hennes arbeid for natur- og kulturbevaring, og dokumentarjournalistisk arbeid for tema innen det grønne skiftet.

– Det er fantastisk å bruke alt jeg har lært til det jeg brenner for. Kommunikasjon og design kan brukes som verktøy til å skape endring, utvikling og innovasjon og jeg kan se hvordan det grønne skiftet henger tett sammen med samfunnsutvikling, næringslivsutvikling, den offentlige forvaltningen og politikk. Dette har gjort at jeg føler meg sikker på at jeg valgte rett utdannelse.

Er du ferdig med en relevant bachelorgrad i planlegging og administrasjon? Søk mastergrad i samfunnsplanlegging og ledelse ved HVO!

Del på