– Mye skaperglede blant studentene ved medieproduksjon 

Tekst: Live-Susann Brautaset Myklebust

- Oppdatert

Onsdag 4. oktober var det tid for "høstens eventyr" ved medieproduksjon - nemlig bransjetreff. Her kom besøkende fra store og små produksjonsselskaper for å få et glimt av studentenes medieproduksjoner.

Formålet bak bransjetreffet var at representanter fra bransjen og studentene ved HVO kunne møtes. På denne måten får bransjen innsikt i den kompetansen studentene besitter, og studentene får et innblikk i en mangfoldig bransje. Arrangørene beskrev hendelsen som “høstens eventyr” for medieproduksjon, og påpeker at det er en god mulighet for studentene å knytte kontakter med bransjen. 

Det var en variert liste med selskaper fra hele landet studentene fikk bli kjent med under bransjetreffet: Aldeles - Screen Story - Avia - Oclin - Nordisk Banijay - BeckStudio - Stærk Film - Mothership Stories - SMP Brand Studio - Monster - Vestnorsk Filmsenter – FilmAssist.  

Hver av de nevnte selskapene holdt en kort presentasjon om bedriften sin, slik at studentene fikk et innblikk i hva de forskjellige selskapene jobber med. Etter dette fikk studentene nyttig innputt i et særlig dagsaktuelt tema - en introduksjon om Kunstig Intelligens (KI) holdt av NRKBeta-grunnlegger og nå HVO-forsker Eirik Solheim. Introduksjonen førte videre til en diskusjon ledet av Professor Ivar John Erdal om hvordan KI påvirker bransjen, med studentene som aktive deltakere. 

En positiv erfaring for studentene

Etter en informativ start på dagen, var det tid for det som trolig var høydepunktet for studentene – å få vise frem sine egenproduserte filmer til erfarne bransjefolk. Studentene satt på ulike stasjoner som selskapene fikk besøke, og her fikk studentene vise frem både tidligere og nåværende prosjekter, samt få tilbakemeldinger fra de ulike selskapene.  

Får øynene opp for selskaper  

Studenter viser frem film
F.v.: Vemund Kråkmo, Sander Garvik Kurseth og Erlend Tuastad.

Tre av studentene fra medieproduksjon, som også representerte Student-TV, viste frem et prosjekt de har sammen med Volda håndball. Denne filmen er en dokumentar om Volda håndball sin vei tilbake til første divisjon.  

Erlend Tuastad, som var regissør under prosjektet, forteller entusiastisk om historien bak filmen.  

 – De rykket jo ned fra eliteserien i fjor, men nå skal de altså opp igjen. De har ny trener, et ungt lag og knuser de andre lagene hver kamp, forteller Tuastad.  

Sander Garvik Kurseth, som er leder i Student-TV og produsent under prosjektet, legger til at det er et veldig spennende prosjekt de skal vise frem til bedriftene. Når det gjelder bransjetreffet generelt påpeker han at det er veldig fascinerende med et slikt arrangement ettersom det kommer så mange forskjellige bedrifter. 

 – Vi får øynene opp for de bedriftene vi aldri har hørt om før, og jeg vil trekke frem at det er veldig kult å se at slike firmaer finnes. I tillegg lukker det jo opp dører for oss studenter, ikke bare for praksisplasser, men også mulige arbeidsplasser i fremtiden, avslutter Garvik Kurseth.  

Med seg på prosjektet hadde de også Vemund Kråkmo, som var klipper under produksjonen av dokumentarfilmen. 

Ligger mye arbeid bak hver film 

En annen studentgjeng som skal vise frem sine prosjekter kan fortelle at de i dette galleriet blant annet jobber med flerkameraproduksjon. De forklarer de ulike rollene som er nødvendig i et slikt prosjekt, og de gjør det tydelig at det ligger mye arbeid bak hver film.  

De beskriver bransjetreffet som mer lavterskel enn å møte opp et sted fysisk, og trekker frem det at de får snakke med folk fra bransjen direkte som veldig positivt.

 – Egentlig er dette et lite miljø, så derfor er det veldig fint at vi får muligheten til å få en fot inn og snakke med folk fra bransjen. Det at vi også får lov til å vise frem oss selv og arbeidet vårt allerede nå under studietiden, er veldig gøy, forteller Schjølberg. 

En av studentene i galleriet trekker frem at tidspunktet for bransjetreffet er aktuelt ettersom de snart skal ut i praksis.  

 – Nå er vi først og fremst på utkikk etter praksisplass, men så er det jo mange som kanskje ønsker å få fast jobb etter praksisen, og det er ofte i det selskapet man har hatt praksis i. Om ikke det blir tilfellet har vi uansett fått en fot innenfor ved å ha kontakt med bransjen, sier Bergan Folkvord.   

Positivt også for de besøkende 

Oclin
F.v.: Kristina Juul Jørgensen og Andreas Solbakken, representanter fra produksjonsselskapet Oclin, konverserer med studentgjengen i galleriet.

Kristina Juul Jørgensen fra Oclin påpeker at bransjetreffet er en unik mulighet for studentene.

–  De får førsterads seter inn i mediebransjen. Det viser dem muligheter for hva de kan jobbe med etter, og til og med under, studiene. Også for oss i bransjen er det utrolig nyttig å få møte mediefagstudentene, og hverandre. Et godt gjennomført arrangement, meddeler Juul Jørgensen.

Anders Hereid fra Screen Story forteller at det er kjekt å komme til HVO å se entusiasme hos fremtidens filmarbeidere.  

 –  Det er veldig inspirerende å se denne entusiasmen rundt faget, og ikke minst å få lov til å føle på den uredde følelsen av at det er mye spennende som skal skje i tiden fremover. Dette spesielt med tanke på at det er en tung tid i bransjen, så er det veldig kjekt å komme og se at fremtiden er her likevel, forteller Hereid med et smil. 


Ingrid Kristine Andersen fra SMP Brand Studio forteller også om nedgangstider i bransjen, og understreker at det derfor er ekstra viktig å ta vare på bransjen gjennom de neste årene slik at den ender opp med gode produksjoner og flinke folk som kan plukke opp tråden.

 – Når jeg ser på hva de forskjellige studentene har produsert må jeg få si at jeg synes det er veldig imponerende. Det er tydelig at det er mye skaperglede blant studentene, noe som er veldig gøy å se, oppsummerer Andersen.  

Se flere glimt fra bransjetreffet her:

Del på