Nesten jobbgaranti for PR-studenter
Om lag 95 prosent av studentene som har studert PR, kommunikasjon og media ved Høgskulen i Volda de siste fem årene er i jobb. – Å ha Volda på CV-en har vært et stort pluss i jobbjakten, sier tidligere student Simen Gald, som i dag er kommunikasjonsrådgiver i Arbeids- og inkluderingsdepartementet.
Om lag 95 prosent av studentene som har studert PR, kommunikasjon og media ved Høgskulen i Volda de siste fem årene er i jobb. – Å ha Volda på CV-en har vært et stort pluss i jobbjakten, sier tidligere student Simen Gald, som i dag er kommunikasjonsrådgiver i Arbeids- og inkluderingsdepartementet.
Bachelorgraden i PR, kommunikasjon og media skal utdanne selvstendige, kreative og kritiske kommunikasjonsmedarbeidere. Og nettopp det er det tydeligvis behov for i Norge om dagen. Historiene om studenter som blir headhuntet i god tid før de er ferdig med studiet og får seg jobb før siste eksamen og bacheloroppgave er levert, begynner å bli mange.
Undersøkelser der studenter som har fullført utdanninga svarer, tyder også på det samme. Studentene er populære i arbeidsmarkedet.
Av studentene som har fullført utdanninga de siste fem årene er om lag 95 prosent av dem i jobb.
– Behovet for kandidater med denne utdanninga er stor. Vi har gjennomført undersøkelser tidligere også, både i 2012 og 2016 og trenden er lik, forteller førstelektor Kristian Fuglseth, som underviser ved utdanninga.
Verdifull praksis i studiet
På et departementskontor i Oslo sitter Simen Gald. Det vil si; han sitter nødvendigvis ikke så mye. Den svært så engasjerte stryningen har nok å henge fingrene i, og innimellom kontorjobbinga kan han være med statsråden på tur rundt i landet eller være til stede under pressetreff i regi av regjeringen.
Medieutdanninger
Se alle medieutdanningene ved Høgskulen i Volda her. Pssst! Husk søknadsfrist 15. april.
Gald har ikke hatt problemer med å få seg jobb etter at han var ferdig med PR, kommunikasjon og media-studiene til sommeren 2020.
En viktig del av utdanninga i Volda er praksisperioden som studentene har i det siste semesteret sitt. Det fikk Gald erfare da han søkte sin første jobb. Den ferske praksiserfaringa fra Norsk Tipping var god å ha med seg.
– Jobben jeg fikk i Canon Norge søkte jeg på mens jeg var i praksis hos Norsk Tipping. Da jeg endte opp på intervju ble denne praksisen lagt merke til og nevnt som viktig, forklarer Gald.
Prisbelønt arbeid
I Canon jobbet han som sales manager og var der fram til våren 2021 da han fikk en engasjementsstilling i Folkehelseinstituttet (FHI). Og det midt i den verste koronatida. Camilla Stoltenberg, FHIs direktør, var omtrent daglig å se i media. Som kommunikasjonsrådgiver og pressevakt var det med andre ord en god bratt læringskurve for den tidligere Volda-studenten.
– Jeg jobbet i sosiale medier-teamet til FHI, og var med på å forme budskap som skulle være forståelig for det norske folk om et tema som til tider kunne være ganske innfløkt. Vi hadde selvfølgelig god kontakt med dyktige fagfolk i FHI, men det var en utrolig spennende og lærerik jobb, forteller Gald om tida smitte, testing og vaksiner var ord som var på alles lepper landet rundt på den tida.
Under Social Media Awards 2021 vant FHI en overraskelsespris for å ha informert på en tllitsvekkende og tydelig måte i sosiale medier under pandemien.
– Det var veldig moro å være med og vinne en slik pris. Det var mye arbeid under pandemien og en del hektiske dager. Da er det godt å bli satt pris på på den måten, synes Gald.
Volda klinger godt
Med den jobben på CV-en følte Gald det naturlig å søke jobben som Sosiale medier-ansvarlig i Arbeids- og inkluderingsdepartementet, da engasjementet i FHI gikk mot slutten.
– Så var jeg så heldig å få den jobben!
– Hva tror du er grunnen til at du har nådd opp i kampen om de jobbene du har søkt?
– Det meste handler om utdanning og arbeidserfaring. Å ha Høgskulen i Volda på CV-en når du skal søke mediejobber, har jeg opplevd som et stort pluss. Volda er godt kjent for medieutdanningene sine, det merker man godt i Oslo også. Det er mange i departementene her med mediebakgrunn fra Volda. Bare i mitt departement har tre av de ni kommunikatørene studert i Volda, forteller Gald.
Før bachelorgraden i PR, kommunikasjon og media, tok han en bachelorgrad i det som tilsvarer Medieproduksjon ved Høgskulen i Volda i dag. I tillegg den til den kommunikasjonsfaglige biten har han også lært mye om foto, video og grafisk utforming i løpet av studietida. – Det har jeg god nytte av, sier Gald.
Volda og studietida er gode minner for stryningen. Han ble kjent mange og skaffet seg et stort nettverk.
– Jeg møter stadig på noen gjennom jobb som har studert i Volda. Det er mange stemmer og navn jeg kjenner igjen fra studietida, som nå er journalister og som ringer oss for å ordne intervjuavtaler for eksempel.
– Gjør inntrykk
I tillegg til å svare journalister og være pressevakt, er jobben hans ganske variert.
– Jeg er en del på reise, hvor jeg er med statsråden (Marte Mjøs Persen, journ. anm.) eller en statssekretær for å lage innhold til sosiale medier. Vi har vår egen Facebook-side å drifte, i tillegg har Regjeringen en
Instagram-konto som jeg er med å drive, sammen med folk fra de andre departementene. Her prøver vi å nå yngre målgrupper, og jobber mye kreativt for å klare det, forteller Gald.
Gald er også med på å lage innhold som pressemeldinger til departementets nettside. Disse nettsidene er han også med å utvikle og røkte for å gjøre de så enkle og informative som mulig for publikum.
– Det kan også være at statsråden trenger hjelp til talepunkter i en tale. Da kan det være min jobb å koble på de rette fagavdelingene og politisk ledelse, slik at vi får talen klar. Jeg jobber også en del med videohilsener for statsråden, det blir en del videoproduksjon. Det er gøy, sier Gald og fortsetter:
– Jeg får være med på veldig mye forskjellig. Jeg har fått vært med bedriftsbesøk sammen med en eller flere av statsrådene som har gjort inntrykk. Det er kjekt og lærerikt å jobbe tett på disse dyktige politikerne. Jeg må være så ærlig å si at det er stort å få oppleve – det gjør inntrykk.
Spennende praksisplasser
Derfor er Gald svært glad for å være der han er i dag, i en fast og givende jobb hvor han får brukt evnene sine og det han har lært om under studiene.
Det startet som tidligere nevnt med en praksisperiode hos Norsk Tipping mot slutten av utdanninga. Våren 2023 er nye sisteårsstudenter fra PR, kommunikasjon og media ved Høgskulen i Volda ute i praksis i arbeidslivet. Studentene opplever ofte å få ønsket sitt om praksisplass oppfylt.
I år er det for eksempel Splay One, Geelmuyden Kiese, Miljødirektoratet, Kongsberg Maritime, TV 2 Marketing, Norges Skiforbund, Innovasjon Norge i New York, Norwegian Business Association Singapore i Singapore, Avinor Oslo lufthavn, Statsbygg og Miljøstiftelsen ZERO.
Allerede det første året av utdanninga får studentene stifte bekjentskap med mange potensielle arbeidsplasser når de gjester Oslo en hel uke. Det er uka vi er inne i som årets førsteklasse har hatt denne turen, og de har vært på besøk hos Flytoget, TV2, ICE, Plan-B, Trigger, Viaplay, Avinor, Splay, Apeland, Amnesty, This Is, JCP og Norges Fotballforbund.
Førsteårsstudentene tar over Instagram-kontoen til Høgskulen i Volda i dag, fredag 31. mars. Følg med der for hva de får oppleve på Oslo-turen sin.
Det er med andre ord et bredt spekter av arbeidsplasser studentene kan få seg jobber i.
– Jeg har dratt nytte av at jeg kan mye forskjellig innenfor kommunikasjonsfaget. Det tror jeg er viktig i kampen om jobbene, sier Gald.